Miroslav Parović o energetskom sporazumu Beograda i Prištine: Vučić je prvi lider koji je samovoljno odustao od energetskog bogatstva 1foto FoNet/Aleksandar Barda

Energetski sporazum koji će Beograd i Priština očigledno vrlo brzo potpisati predstavlja još jednu kapitulaciju Aleksandra Vučića kojom plaća svoj opstanak na vlasti”, kaže za Danas Miroslav Parović iz Narodnog slobodarskog pokreta.

Napominje da će, tim sporazumom biti legalizovano potpuno izdvajanje prenosne elektro mreže iz sistema upravljanja Republike Srbije, ujedno biće i faktički ugašen EPS na sveru KiM i zamenjen novom firmom koja će poput Telekoma biti osnovana prema zakonima tzv Republike Kosovo.

“Tome svemu treba pridodati i rešavanje konačnog statusa jezera Gazivode koje je važno za termoelektrane u Obiliću i to po modelu iz Vašingtonskog sporazuma. Zauzvrat nije čak ni postavljeno, a kamoli rešeno bilo koje pitanje koje se tiče prava države Srbije koja je decenijama iz sopstvenih srestava razvijala kapacitete za proizvodnju uglja i električne energije na KiM”, objašnjava Parović.

On ocenjuje da je Vučić prvi i jedini lider neke države koji je samovljno odustao od energetskog bogatsva na nekom delu svoje teritorije, ili makar teritorije koja je u statusu zamrznutog konflkta i to u trenutku kada se na tlu Evrope vodi rat za energente.

Da podsetimo specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine saopštio je danas da su Kosovo i Srbija usvojili Mapu puta za primenu energetskog sporazuma.

https://www.danas.rs/vesti/politika/energetski-sporazum-srbija-kosovo/

„Ovo je veliki korak napred“, napisao je Lajčak na Tviteru. Lajčak se danas u okviu nove runde dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou odvojeno sastao sa glavnim pregovaračima Prištine i Beograda, Besnikom Bisljimijem i Petrom Petkovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari