Mirović: SNS ne stoji iza plakata fotomontaže naslovnice NIN-a 1Foto: R. Balać

Plakati sa fotomontažom naslovne strane NIN-a sa naslovom „Zvezdanu Jovanoviću svečano uručena NIN-ova nagrada“, izlepljeni su na više stotina mesta po Novom Sadu.

Na naslovnici u gro planu je fotografija bivšeg komadanta Jedinice za specijalne operacije Zvezdana Jovanovića, koji je osuđen za ubistvo premijera Zorana Đinđića, kao i mala na kojoj je prikazana foto montaža kako glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk uručuje tu nagradu.

Na obodu plakata piše „Ova slika je fotomontaža i služi kao parodija na stvaran život“.

Dopisnik Danasa snimio je trafo-stanicu na uglu Futoške ulice i Bulevara kneza Miloša, koja je sa dve strane oblepljena tim plakatima uz dodatak malog plakata na kojem piše „Đilase ne ubijaj Srbiju“.

Na Tviteru se pojavio snimak koji prikazuje momka sa kapuljačom dok lepi ove plakate u društvu devojke. On autoru snimka kaže da to radi u ime organizacije „Za narod“ i negira da ona ima veze sa SNS-om.

S obzirom na količinu izlepljenih plakata širom grada, pa i na sremskoj strani, očigledno je da se radi o dobro organizovanoj akciji pod okriljem mraka za koju je trebalo izdvojiti poveću sumu novca. Zašto bi neka, navodno, nezavinska organizacija to radila i trošila svoje pare.

Plakat je očigledna aluzija na prošlonedeljnu naslovnu stranu ovog nedeljnika, na kojoj je prikazan Aleksandar Vučić, fotografisan pored snajpera na sajmu oružja, što su funkcioneri Srpske napredne stranke, njihove pristalice, kao i armija botova i političara koji ih podržavaju, iskoristili za kampanju protiv NIN-a, koja dobija razmere hajke. Oni su optužili ovaj nedeljnik da priziva atentat na Aleksandra Vučića, podsećajući na ubistvo Zorana Đinđića 2003. godine.

Jedan od istaknutih aktera ove kampanje je i predsednik LDP-a Čedomir Jovanović, koji je na svom Tviter nalogu u više navrata naslovnu stranu NIN-a dovodio u vezu sa ubistvom Zorana Đinđića.

Neki od njegovih tvitova inspirisani su istim idejama kao i plakati u Novom Sadu.

Potpredsednik SNS Igor Mirović izjavio je, na pitanje Danasa, da ta stranka ne stoji iza ove akcije.

Ne stoji iza toga SNS, ali, jednostavno, treba razumeti da je u Srbiji slobodno izražavanje, to smo videli na naslovnim stranama NIN-a. Prema tome, to znači da svako može da izrazi svoje mišljenje u javnom govoru, da zalepi neki plakat, pogledajte šta se radi na društvenim mrežama. Meni svaki dan stigne neka poruka da me neko uvredi itd. Ako želimo da gradimo društvo pravila, kodeksa, društvo kriterijuma, onda svi treba da se pridržavamo toga. To je moja poruka. Ako se jedan segment društva, bez obzira da li su to političari, članovi Tviter zajednice ili novinari, ne pridržavaju toga, onda ulazimo u sferu opšte kritike, opšte slobode što nije ništa strašno, samo treba da znamo da jedna ista pravila važe za sve. Bolje da se držimo nekih kriterijuma, pa da, recimo, kada je naslovna strana NIN-a priznamo da je napravljena greška, izdavač je to priznao, pa da kažemo: u redu, ja često napravim grešku, pa priznam, nešto smo pogrešili usmerimo se na drugu stranu. Kao što je i lepljenje plakata sa bilo kakvom sadržinom koja nekom smeta ili ga vređa, takođe stvar koju treba kritikovati. Ali, to je tako i u jednom miljeu u kome se sada nalazimo demokratija i sloboda znače slobodu za sve“, kazao je Mirović.

Mirović tvrdi da ne zna ko je izlepio sporne plakate, kaže da bi „izneo svoj sud, tom organizatoru direktno“ kada bi saznao ko je to, ali i relativizuje čitavu stvar uz napomenu „da je to tako u našoj zemlji, postoji sloboda na Tviteru, lepljenju plakata…,ne treba to odmah uzimati za negativno“.

Ono što treba uvek kritikovati to je kad neko nekome preti, kad ugrožava nečiju bezbednost, kada se uvredljivo izražava na najdirektniji način, kada krši nečija prava koja su garantovana zakonom, a ovo je, čini mi se, postao uvreženi vid političke i društvene borbe. Šta da kažu ljudi kojima se preti smrću, takvih ima među nama, ima onih na najvišim pozicijama i onih koji nisu“, dodao je Mirović.

Na pitanje Danasa da li sporni plakat ne predstavlja ugrožavanje bezbednosti novinara koji se izjednačava sa kriminalcem, ubicom premijera, Mirović je odgovorio:

Ako se novinari osećaju ugroženi, oni treba odmah da podnesu prijavu. Državni organi treba da štite novinare sa stepenom veće pažnje nego što štite druge ljude, ja sam takođe za to. Treba odmah reagovati“, rekao je Mirović.

Mirović: SNS ne stoji iza plakata fotomontaže naslovnice NIN-a 2
Foto: R. Balać

Predsednik Upravnog odbora Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine Norbert Šinkovič smatra da sporni plakati nemaju veze sa satirom.

Ovo nema veze sa satirom, karikaturama, jer ovde nema konkteksta. Kada objavljujete Koraksovu karikaturu ili govorite satirično o nekim pojavama u društvu, imate konktekst u kojem ne postoji mogućnost da se drugačije čita poruka, nego kako je to sam autor zamislio. Ovde je kontekst ulica, jedan zapravo vrlo opasan kontekst zato što na plakatima stavljate fotomontažu u kojoj prikazujete istaknutog novinara, glavnog i odgovornog urednika nedeljnika kao saučesnika i saradnika jednog kriminalca. Prema tome, ovde je poruka vrlo jasna i mislim da institucije konačno moraju da reaguju, jer ovo je još samo jedan vid kampanje protiv novinara“, kaže Šinkovič.

Na pitanje da li se plakat može tumačiti kao pretnja bezbednosti, pa i poziv na ubistvo novinara, on kaže da je u svakom slučaju reč o targetiranju i o opasnoj poruci.

To je targetiranje jer stavljate u kontekst koji nije realan. To je kontekst u kome jedan novinar, navodno podržava kriminalca. I u takvom kontekstu stavljate metu na čelo, leđa, na grudi novinara“, zaključuje Šinkovič.

Novosađanima je odranije poznat ovakav vid političkih prepucavanja. SNS je ranije lepila plakate protiv bivšeg predsednikad Pokrajinske vlade, a kasnije i lidera DS Bojana Pajtića, a u više navrata i protiv bivšeg gradonačelnika, a sada potpredsednika Narodne stranke Borislava Novakovića, koji je krenuo u oštru borbu sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, koga optužuje za krivično delo trgovine uticajem. A slične optužbe iznosi i za neke druge naprednjačke kadrove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari