Miščević: Planiramo izmene poglavlje 24 1Foto: Fonet / Nenad Đorđević

Postoji potreba da se krene u izmene Akcionog plana za poglavlje 24. To mora da se učini kako bi se revidirali određeni rokovi njime definisani, ali i pojedine mere.

Trenutno se nalazimo negde na sredini pregovaračkog procesa, i izmene Akcionog plana su i predviđene u tom periodu, kazala je Tanja Miščević, šefica tima za pregovore o pristupanju EU na sastanku koji je danas u Palati Srbija održan između članova pregovaračke grupe za poglavlje 24 i predstavnika civilnog sektora okupljenih u Nacionalni konvent o EU (NKEU).

Sonja Stojanović Gajić, direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku koji koordinira Radnom grupom NKEU za poglavlje 24 je primetila da je „usled izbora opet došlo do pomeranja određenih rokova“, zbog čega je i pozdravila najavljenu izmenu Akcionog plana.

Ona je pohvalno govorila o intenziviranju saradnje između MUP-a Srbije i evropskih institucija, a kao pozitivno je ocenila i to što je MUP počeo na svojoj internet stranici da objavljuje sve više dokumenata koji se tiču procesa pregovora. Ipak, Stojanović Gajić je dodala da bi veći akcenat trebalo staviti na posledice mera koje su već primenjene u toku pregovora.

– Ne bi bilo loše da se pre izmene Akcionog plana sastanemo da održimo zajedničku sednicu na kojoj bi se bavili efektima primenjenih mera – kazala je Gajić Stojanović.

Zoran Lazarov, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i predsednik Pregovaračke grupe za poglavlje 24 nije krio zadovoljstvo zbog poslednjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u poglavlju 24.

– U ovom izveštaju smo dobri. Iako su primećena određena kašnjenja, generalno smo na dobrom putu – naveo je Lazarov.

On je svoju tvrdnju konkretizovao podatkom da je Srbija u izveštajnom periodu uspešno realizovala 46 odsto mera predviđenih Akcionom planom, 32 delimično, dok 21 odsto mera nije ispunjen.

– Za svaku aktivnost koju nije ispunjena predložen je novi rok, ali i dato obrazloženje zbog čega se traži odlaganje – kazao je Lazarov. Prema njegovim rečima, više je razloga zbog kojeg se kasni sprovođenjem pojedinih aktivnosti.

– Nekada je u pitanju naša greška, ponekad se radi o proceduralnim preprekama, ali dešava se da kasnimo i zbog toga što nam iz Brisela ne daju pojedine komentare na vreme – rekao je Lazarov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari