Mišel: Fokus Kosova treba da bude dijalog Prištine i Beograda, važna primena svih postignutih sporazuma 1Foto: Twitter/@CharlesMichel/Printscreen

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je danas u Prištini da bi fokus Kosova trebalo da bude dijalog Prištine i Beograda i primena svih do sada postignutih sporazuma.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare posle susreta sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani pozdravio stav Kosova o uvođenju i primeni sankcija Rusiji.

„Imali smo priliku da razgovaramo o odnosima EU i Kosova i kažemo da je Zapadni Balkan strateški partner. Pozdravljamo fokus (Kosova) na sprovođenju reformi i na ključna pitanja, kao što je vladavina prava. Razgovarali smo i o liberalizaciji viznog režima. Pažljivo sam saslušao argumente i znate da o ovom pitanju moraju da odluče zemlje članice EU. Treba istači da fokus Kosova treba da bude dijalog između Kosova i Srbije i svi sporazumi treba da se primenjuju“, rekao je Mišel.

Dodao je da će se sledeće nedelje sastati sa 27 lidera EU, gde će, kako je rekao, biti prilike „da pokažemo jedinstvo za naše zajedničke vrednosti“.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da je Kosovo najproevropskija zemlja u Evropi i da je ujedinjena Evropa nepotpuna bez Kosova i Zapadnog Balkana u njoj.

Ona je rekla da nema ljudi koji su više od Kosova posvećeni vrednostima i slobodama koje zastupa EU i da je posvećenost Kosova ulasku u EU je nepokolebljiva.

„Želim da se zahvalim EU na ulaganjima u mnoge oblasti, ali i u svakodnevni život. Došlo je vreme da naš odnos podignemo na viši nivo. Danas se suočavamo sa novom situacijom u Evropi, potrebna nam je dalja posvećenost da postignemo cilj ujedinjene Evrope. Uprkos našoj posvećenosti, neispunjavanje obećanja u vezi sa našim regionom testira kredibilitet EU, ostavljajući prostor za spoljni uticaj“, rekla je ona.

Osmani je rekla da se proces vizne liberalizacije odugovlači, a zatražila je i aktivan angažman EU i izrazila očekivanje da će to pitanje biti rešeno što je pre moguće.

„U Evropskoj uniji se mora postaviti jasan put. Kosovo je spremno da preduzme sve reforme za ulazak u EU. Kosovo je takođe posvećeno dijalogu sa Srbijom. Za Kosovo, dijalog nije samo zahtev međunarodne zajednice, već i vitalni proces,“ rekla je kosovska predsednica.

Podvukla je da EU ne treba da dozvoli da dijalog postane instrument Srbije da podriva integraciju Kosova, bilo u regionalnim ili evropskim mehanizmima.

Posle susreta sa Osmani, Mišel će se susresti sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari