Jovana Joksimović printscreen

U nedostatku televizijskih predizbornih debata novinari prorežimskih medija poslednjih dana preuzimaju ulogu vlasti, svađaju se sa opozicionim kandidatima, prekidaju ih reklamama, vređaju, procenjuju koliko su bitni i čak izbacuju iz studija. I sve to na ivici pristojnosti.

Prošle nedelje Ponoš, predsednički kandidat Ujedinjene Srbije gostovao je na Prvoj televiziji, a bivši predsednik Srbije, Boris Tadić, nakon deset godina pojavio se na TV Pink u emisiji Hit tvit.

Tadić je u jednom momenutu emisije Hit Tvit pokušao da govori o Kosovu, ali je autorka emisije i voditeljka Verica Bradić odlučila da to građani Srbije ne treba da čuju.

„Dajte, Dačiću, pomozite… Pa, to nije tema… Ako nemamo reklame pustite nešto, pustite bilo šta“, zavapila je Verica Bradić, obraćajući se režiji. Naravno, usledile su reklame i Tadić je prekinut usred reči. Kao da nije bilo dovoljno što su protiv bivšeg predsednika i premijerka Ana Brnabić i lider SPS, Ivica Dačić, pa su u pomoć morale da priskoče i reklame.

Marija Stamenić Savić, voditeljka TV Prva nije u pomoć pozvala režiju, ali se u živom programu poslužila unapred pripremljenim tendencioznim pitanjima, čiji je cilj bio da se Ponoš prikaže kao NATO kandidat i čovek koji podržava izručenje generala Haškom tribunalu. Da se, ipak, nije pripremila dobro pokazalo se u jednom trenutku kada je pokušala da nadmudri Ponoša oko izraelskog priznanja Kosova. Ponoš je bio prinuđen da je smirenim, gotovo ledenim glasom, upozori da se nije dobro pripremila.

Izbacivanje iz studija Jovane Joksimović

I ako je neko mislio da su i Bradićeva i Savićeva nepristojne prema gostu, grdno se prevario, jer to svakako nije ništa u odnosu na ponašanje Jovane Joksimović na televizije K1. Ona ne samo što je zabranila Mlađanu Đorđeviću, lideru pokreta Oslobođenje da priča o Vučiću kao izdajniku, već ga je na kraju izbacila iz studija. Kadar izbacivanja, doduše nije prikazan, jer su u pomoć pozvane spasonosne reklame.

“To što se desilo ne može se nazvati izbacivanjem. Taj segment emisije je, nakon 40 minuta, ionako bio pri kraju. Tema koju sam bio pozvan da komentarišem bila je aktuelna situacija u Ukrajini i odnos s Rusijom.


Međutim, svaki put kada bih pokušao da u nju uvedem i ponašanje Srbije i Aleksandra Vučića, to mi nije bilo dozvoljeno. Zato pretpostavljam da se od mene očekivalo da se svađam sa Čankom i da se ni u kom trenutku ne dotaknem domaćih tema, kako bi, jelte, ispalo kako ja zastupam ekstremno proruske, Čanak proameričke stavove i kako bi ispalo da je Vučić ‘jedina normalna, umerena pozicija, koja se zalaže za mir i stabilnost’. Videli smo svi kako se to završilo”, objašnjava Đorđević za Danas.

Napominje da je posle emisije Čanku rekao da mu je žao što se emisija završila na ovaj način.

“Satisfakcija mi je bio komentar jednog od radnika na K1 da sam bio u pravu kada sam rekao sve što jesam. Mogu samo da pretpostavim da je urednici Joksimović zasmetala mogućnost da se na televiziji čuje istina, pogotovu imajući u vidu njene privatne odnose s porodicom i bliskim saradnicima Aleksandra Vučića i način na koji je Tanjug privatizovan”, ističe lider Oslobođenja.

Priznaje da je to uostalom manir svih televizija bliskih režimu i da se servira samo onaj delić istine koji njima odgovara, dok se preostali deo realnosti prećutkuje ili lažira.

“Ja na to nisam spreman i u tome ne želim da učestvujem, a to je, uzgred, i jedan od razloga zašto neću učestvovati u predstojećim lažnim izborima. Ne želim da budem deo farse u režiji raznoraznih Vučića, Joksimovića, Mitrovića, Vučićevića i sličnih”, zaključuje Đorđević.

Boban Stojanović, politikolog, kaže da ponekad treba ući u živo blato, ali da uprkos svim neprijatnim sistuacijama kojima su izloženi, ili će biti izloženi, opozicija treba da učestvuje u emisijama, televizija povezanih sa vlašću.

“ Treba da ih superiorno razbucaju, onako kako su to učinili Ponoš, Tadić i Đorđević. Morate da uđete u blato da bi vas čuli birači i posebno oni neopredeljeni i kolebljivi. Bez obzira na ponašanje novinara, ili sagovornika u debati, treba ići na televizije sa nacionalnom pokrivenošći, ali dobro pripreljeni, onako kakvi su bili Ponoš, Tadić i Đorđević. Važno je korišćenje tih malih prilika”, zaključuje Stojanović. Jer velike prilke i velika gostovanja rezervisana su isključivo za Aleksandra Vučića.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari