"Mnogo je onih koji bi da me ućutkaju": Boško Obradović tvrdi da je "žrtva" homoseksualnog lobija u Srbiji 1foto FoNet Milica Vučković

Boško Obradović, lider Dveri, u izjavi za Danas kaže da „mnogi hoće da ga ućutkaju“ zbog protivljena održavanju Evroprajda u Beogradu.

Obradović se, naime, poslednjih par nedelja istakao u svojim istupima u vezi sa manifestacijom koja ima za cilj ukazivanje na uskraćivanje prava LGBT zajednici u Srbiji, kao i izloženost, izvesno i činjenično dokazano, nasilju zbog drugačije seksualne orijentacije.

Od strane mnogih relevatnih organizacija kojima je u opisu posla zaštita ljudskih i manjinskih prava, te zvaničnika Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, pa čak i na takozvanom domaćem terenu, političkih neprijatelja samom Obradoviću, preciznije od onog koji je tu manifestaciju zabranio – Aleksandra Vučića – prepoznat, nikada jasnije kao danas, kao homofob, diskriminator.

Političar koji svoju ideologiju i prepoznatljivost crpi u populizmu.

Posrednim ili, mnogi smatraju i neposrednim i izričitim političkim pozivom na nasilje nad delom građana sopstvene države, odnosno otvorenim govorom mržnje, što lider Dveri kategorički odbacuje.

Poslednji u dugačkom nizu osuda Boška Obradovića došao je iz Foruma za bezbednost i demokratiju. FBD smatra da je Obradović na konferenciji za novinare održanoj 31. avgusta demonstrirao “nedopustivo i zabrinjavajuće odsustvo poznavanja i važećih pravnih propisa zemlje čije građane predstavlja u njenoj najvišoj zakonodavnoj ustanovi”.

Podsećaju da su javno zalaganje ovog izabranog narodnog poslanika za ograničavanje građanskih prava i sloboda – pa čak i satanizacija LGBT lica koja su svojim učešćem u izbornom procesu dala legitimitet i njegovom izboru – nedopustivi, neoprostivi, nedostojni i neprimereni otvorenom i demokratskom društvu.

– Nikada nisam čuo za pomenutu organizaciju, ali sam svestan da je mnogo onih koji bi da me ućutkaju. Homoseksualni lobi je izuzetno jak i u Srbiji i u svetu i ima za cilj da spreči da se čuje drugačije mišljenje od njihove propagande homoseksualizma i transrodnosti našoj deci. Kod nas su predstavnici LGBT zajednice na vlasti, u NVO sektoru, na medijima, pišu udžbenike za naše škole, imaju predsednika Vlade Srbije u trećem mandatu, organizuju 130 javnih događaja u srpskoj prestonici od 12-18. septembra… – kaže Obradović u pisanoj izjavi za Danas, u pokušajima da se odbrani od ovakvij kvalifikacija.

On potom, kako kaže, podseća „fantomsku FBD da seksualna orijentacija nije ljudsko pravo, pa samim tim nisam mogao ni da ga pogazim na bilo koji način“.

– Pritom, nikada se nisam bavio ničijom privatnošću i seksualnom orijentacijom, nikome ne želim zlo, spreman sam kao narodni poslanik da zaštitim svakog građanina Srbije od bilo kakve diskriminacije i držim se zakletve narodnog poslanika. LGBT lobisti moraju da shvate da ne mogu da zabrane slobodu misli i govora koji pritom oslikavaju mišljenje apsolutne većine građana Srbije. Ako u to sumnjaju, predlažem da se organizuje referendum na temu da li smo za ili protiv održavanja gej parada u Srbiji, pa da u krajnje demokratskom duhu vidimo šta narod kaže – zaključuje Boško Obradović.

Inače, FBD je pozvao sve narodne poslanike sadašnjeg saziva Narodne skupštine da se hitno, javno i jasno distanciraju od anti-civilizacijskih stavova Obradovića i da time ostanu verni zakletvi koju je poslanik Obradović pogazio.

– FBD upozorava da javni nastupi izabranih narodnih poslanika, poput ovog, Boška Obradovića ozbiljno urušavaju kredibilitet i autoritet Narodne skupštine i predstavljaju veliki teret za njeno demokratsko i celishodno funkcionisanje – zaključuje se u saopštenju.

Na pomenutoj konferenciji za novinare, Obradović je rekao da, koliko bude Europrajda biće i litija i porodične šetnje. On je pozvao organizatore Evroprajda da prihvate odluku nadležnih državnih organa i da prestanu sa, kako je rekao, daljim provociranjem većinske Srbije.

Međutim, čini se da će država, odnosno predsednik Srbije, Aeksandar Vučić čiju odluku o zabrani lider Dveri pozdravlja, morati da se suoči sa činjenicom najave dolaska mnogih evropskih zvaničnika u Beograd, 17. septembra, uprkos tome što je nedavno izjavio da on tu maniofestaciju otkazuje, odlaže ili, kako mnogi poznavaoci navedenih prilika interpretiraju reči predsednika – zabranjuje.

Da je ovde reč o nekakvoj već poznatoj političkoj igri i prebacivanju odgovornosti sa ciljem dodvoranja većinskom biračkom telu, koje je, usled snažne homofobne propagande, izrazito protiv ne samo parada nego, pokazalo se, i jednakosti i upražnjavanja osnovnih sloboda ljudi drugačije seksualne orijentacije, dokazuje i to što organizatorima do danas nije stiglo iz MUP zvanična zabrana skupa.

Podsetimo, predsednik Srbije je na nedavnoj konferenciji za novinare posvećenoj atnoj krizi i mogućnosti otvorenog sukoba na Kosovu zbog uvođenja recipročnih mera u vezi sa dokumentima i tablicama za Srbe na severu Kosovu, našao za shodno da, ne imenujući konretno, ali posredno, vrlo precizno ukazujući, pomene Boška Obradovića kao političara koji ne uspeva da „ubije pedera u sebii“, time što organizuje ili je samo prisutan na porodičnim litijama koje se odigravaju nedeljama unazad po Beogradu.

Činjenica je, međutim, da je Vučić ipak taj koji je Evroprajd zabranio kao i da ima sve poluge moći i vlasti da obezbedi da se takva manifestacija održi u glavnom gradu države obezbeđujući slobodu govora i mišljenja za sve ljude, kao što je to učinio, u krajnjoj liniji, i za učesnike litija za zabranu Evroprajda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari