Mogerini ponovo dolazi u Beograd: Trenutak za napredak EU 1Foto: FoNet/AP

Ona će sledeće nedelje posetiti Albaniju, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju, kako bi predstavila nove godišnje izveštaje Evropske komisije o napretku tih zemalja u evrointegracijama. Uoči posete Mogerini je saopštila da Zapadni Balkan jeste Evropa i da će biti deo budućnosti EU, snažnije, stabilne i ujedinjene Unije.

Mogerini je naglasila da je to zajednički interes i zajednička odgovornost (EU) i zemalja regiona, za dobrobit svih naših gradjana. Trenutak je za pozitivne promene kao bi se postigao nepovratan i transformišući napredak ka EU.

U Briselu je najavljeno, poseta regionu uslediće posle rasprave o Zapadnom Balkanu u Savetu za spoljne poslove, 16. aprila u Luksemburgu i usvajanja Paketa proširenja koji će Mogereini i evropski komesar za proširenje Johanes Han zajedno predstaviti 17. aprila u Strazburu.

Mogerini u Beograd dolazi 19. aprila.

Očekuje se da će, osim o godišnjem izveštaju o napretku u evrointegracijama, šefica evropske diplomatije sa sagovornicima u Beogradu razgovarati i o predstojećoj poseti predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska u okviru priprema za majski Samit EU i Zapadnobalkanske šestorke u Sofiji.

U saopšenju iz Brisela navodi se da će Mogereini u Skoplju prisustvovati i neformalnom skupu premijera Zapadnog Balkana koji će se okupiti na Digitalnom samitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari