"Moguće da SNS trpi određene turbulencije": Sagovornici Danasa o formiranju Srpskog bloka 1Foto: Beta/Miloš Miškov

„Aleksandar Vučić novom retorikom o ‘ukrupnjavanju scene’ i ‘formiranju srpskog bloka koji neće biti ni ruski ni prozapadni’, želi ustvari da izvrši podelu na političkoj sceni, kako bi sprečio nacionalno okupljanje opozicije“, kaže za Danas Milica Đurđević Stamenkovski, šefica poslaničkog kluba Zavetnici.

Ona podseća da su izborni rezultati pokazali snažnu potrebu naroda u Srbiji za prisustvom državotvornih i patriotskih snaga u Skupštini.

Potencijal onog dela političke scene koji čine državotvorne snage je veliki, istraživanja i ankete to pokazuju, a to je svakako registrovala i Srpska napredna stranka.

“Kada govori o ‘bloku pristojnosti’, ako ima ambiciju da tako nešto formira i ako misli da ‘pristojnost’ bude jedan od osnovnih kriterijuma, onda bi Vučić morao prvo svoju stranku temeljno da pročisti. I da se pridruži ‘bloku pristojnosti’ jer na političkoj sceni već postoje stranke sa pristojnom, moralnom i odgovornom retorikom, a Srpska stranka Zavetnici je svakako među prvima koje su takve”, objašnjava Đurđević Stamenkovski.

Na pitanje da li je na pomolu formiranje nove stranke za potrebe SNS o kojoj u ironičnom tvitu govori Vladimir Đukanović, funkcioner naprednjaka, ona kaže da bez obzira na to da li je Đukanović ironičan kada pominje novu partiju, ne treba isključiti mogućnost da SNS trpi određene turbulencije unutar stranke i krizu identiteta.

“To može biti povezano za izborom nove stare mandatarke, ali i sa izazovima sa kojima se Srbija suočava. Pa je moguće da se unutar stranke javljaju određene razlike. U svakom slučaju, pratićemo naravno sa pažnjom, ali i opreznošću dešavanja na političkoj sceni, ali smo pre svega usmereni na jačanje državotvornog bloka u okviru kojeg smo pojedinačno najjača parlamentarna stranka. Posebno zbog situacije na Kosmetu, jer nećemo dozvoliti da bilo kakvi manipulativni manevri na političkoj sceni zamagle razne spoljnopolitičke trgovine u okviru kojih Srbija sve više gubi svoja ovlašćenja na Kosmetu”, navodi liderka Zavetnika.

Ona poziva aktiviste i članove SNS da ne dozvole da njihova stranka podlegne svakodnevnim pritiscima Berlina na temu priznanja Kosova i popuštanja Kurtiju.

Boško Obradović, lider Dveri, međutim, smatra da ne postoji potreba za formiranjem Srpskog bloka, jer takav blok već postoji i zove se Patriotski blok. Njega, kako kaže čine Srpski pokret Dveri i još devet rodoljubivih političkih i nestranačkih organizacija.

“To je treći put u odnosu na sadašnju i bivšu vlast koje se ovde smenjuju već 30 godina i imaju zajednički interes da to tako i ostane i da niko nov ne dođe u poziciju vlasti. To je jedini razlog zašto Vučić pokreće priču o nekakvom novom srpskom bloku: da bi ukinuo korumpiranu i kompromitovanu SNS i pokušao da spreči dolazak nove generacije političara na vlast”, napominje Obradović.

On ističe da ne želi da komentariše tvitove. Vladimira Đukanovića koji je toliko puta rekao da neće više da sedi sa lopovima i kriminalcima u vrhu SNS, a i dalje sedi.

“Možda bih ga samo pitao da li će sve vodeće funkcionere iz SNS koji su ogrezli u kriminal i korupciju presvući u novi blok i poručio da ih to nikako neće spasiti od političke i krivične odgovornosti”, zaključuje Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari