Monasima sa Kosova preti deportacija 1

Eparhija Raško-prizrenska saopštila je u petak da je jednom monahu saopšteno u kosovskoj policiji da će sveštena lica koja ne poseduju kosovsku ličnu kartu, već samo ona koja izdaje Koordinaciona uprava za Kosovo i Metohiju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, biti deportovani sa Kosova.

Nakon pokušaja obnove boravišne dozvole jedan od monaha Eparhije Raško-prizrenske suočio se sa pretnjom da za nekoliko dana može da bude deportovan sa Kosova i Metohije.

M.Š. je godinama monah u jednom od manastira Eparhije Raško-prizrenske i pokušao je u sredu da obnovi boravišnu dozvolu na Kpspvi i Metohiji. Došao je na poziv MUP Kosova na fotografisanje u policiju u Prištinu pošto mu je rečeno da mu je odobrena boravišna dozvola (treća po redu). Prema ranijem dogovoru trebalo je da mu izdaju privremenu kosovsku ličnu kartu sa trajanjem od 5 godina (redovne važe 10 godina).

Međutim, kada je došao, posle nekoliko sati čekanja, pojavila su se sva policajca, odveli ga iza zgrade policije do kola. Tamo mu je saopšteno da mu je zahtev odbijen i to pre mesec dana i da mu je istekao rok za žalbu, pa bi po zakonu trebalo odmah da ga deportuju. Kada je M.Š. pokušao da mirno objasni da nije dobio nikakvo obaveštenje o odbijanju, već da mu je obećano da će dobiti ličnu kartu, pitao je za razlog odbijanja i policajci su mu saopštili da je to zbog toga što ima dokumente koordinacione uprave, dokumente koje Republika Srbija izdaje za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, i da je u međuvremenu Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova propisalo da se sa takvim dokumentima ne može aplicirati za produženje boravka.

Ipak, rečeno mu je da dođe sledećeg jutra, da se vidi sa šefom kancelarije za migracije i strance pri MUP. M.Š. je došao u petak ujutro očekivajući da će nesporazum biti razrešen, međutim dobio je i pismenu potvrdu (rešenje) da je njegov zahtev odbijen. Dat mu je novi rok od 8. dana za žalbu uz obećanje da do rešenja žalbe neće biti deportovan sa Kosova. O ovom slučaju je obaveštena Eparhija Raško-prizrenska i preko advokata Eparhija je u kontaktu sa misijom OEBS koja posreduje u ovom problemu.

Posebno je zabrinjavajuće da je monahu M.Š. rečeno u policiji da obavesti i druga sveštena lica koja imaju dokumenta koordinacione uprave za KiM da će biti deportovani sa Kosova ukoliko ne poseduju redovna dokumenta Republike Srbije, koja opet MUP Srbije ne izdaje građanima na KiM, osim ako imaju prebivalište van Pokrajine.

Treba imati u vidu da većina kosovskih Srba poseduje samo ove dokumente i pasoše koordinacione uprave, koji nisu u bezviznom režimu kao redovni dokumenti Srbije. Građani se redovno suočavaju sa problemom dobijanja viza jer im u stranim ambasadama u Prištini traže kosovske pasoše, a kada se pojave u beogradskim ambasadama kažu im da nisu ovlašćeni da izdaju vize za građane Srbije. Prema kosovskim najnovijim pravilima stranci treba da apliciraju minimum pet godina da bi dobili privremena dokumenta. M.Š. je treću godinu redovno produžavao boravak, ali je odjednom suočen sa situacijom da su se pravila promenila.

Ovo je do sada sedma promena koju kosovske institucije uvode od kada su obećali da će za crkvena lica, u skladu sa Ahtisarijevim Aneksom 5, po hitnom postupku rešavati boravište za monahe i monahinje koji sada žive u kosovsko-metohijskim manastirima. Ovakav odnos kosovskih institucija prema Srbima koji godinama žive na Kosovu i Metohiji je diskriminatoran i podstiče na iseljavanje našeg stanovništva.

S druge strane, institucije Srbije trebalo bi što pre da pronađu rešenje kako da pomognu svojim građanima koji se suočavaju sa sve ozbiljnijim teškoćama kako da prežive u postojećim uslovima. Eparhija Raško-prizrenska smatra da ovo pitanje hitno treba da se uključi i u dnevni red sednice Saveta bezbednosti UN u Njujorku i da se ovaj problem uključi u izveštaj Specijalnog predstavnika Generalnog Sekretara UN za Kosovo i Metohiju, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari