Moralna ostavka - pa šta: Branko Ružić, ministar prosvete koji za tragediju na Vračaru krivi zapadne vrednosti 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/ DS

Brojni građani koji su posle tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“ protestovali ispred Ministarstva prosvete zatražili su ostavku ministra Branka Ružića. Isti zahtev iznela je Inicijativa mladih za ljudska prava, pojedini sindikati, opozicija.

Predsednik Aleksandar Vučić i ministar Ivica Dačić izjavili su da je Ružić spreman da podnese ostavku. Iako se očekivalo da će bar iz moralnih razloga podneti ostavku nakon strašne tragedije u kojoj je stradalo osmoro dece i čuvar u školi, Ružić, ipak, to nije učinio.

Umesto lične odgovornosti, ministar prosvete za zločin, koji je počinio učenik sedmog razreda Kosta K, okrivio je, između ostalog, krivi zapadne vrednosti. Ni sada, ali ni nedavno kada je opozicija tražila ministrovu ostavku zbog skandala sa Kristijanom Golubovićem, Ružić ni jednog trenutka nije smatrao da postoji njegova, bilo kakva, odgovornost.

Naprotiv, na prijavu zabrinutog roditelja da je Kristijan Golubović, jedan od retkih preživelih pripadnika tzv. voždovačkog klana iz devedesetih, u školi „Đura Jakšić“ na Kanarevom brdu snimao video-spot sa hip-hop bendom „Crni Cerak“, ministar prosvete je izjavio: „Pa, šta?“.

Na sličan način reagovao je i kada je crkva tražila izmenu sadržaja udžbenika za biologiju. Iako socijalista – levičar pokazao je da je za njega Crkva iznad nauke. Na stranu obrazovanja i zaposlenih u prosveti, Ružić nije stao ni onda kada je Olivera Marjanović, direktorka osnovne škole „Aleksa Šantić“ iz Sečnja lokalnom svešteniku zabranila služenje verskih obreda u školi, povodom školske slave Svetog Save. Umesto podške, ministar prosvete je upitao – kako je moguće obeležiti slavu „ako ne sečenjem slavskog kolača“.

Nije ministra zabrinuo ni nestanak sekuarne države, ni kršenje Ustava, ni to što će mnogi mladi u atmosferi apsolutne dezorijentacije društva prihvatiti “kristijanizaciju” , kao model življenja i poželeti da budu Kristijan kada porastu.

Uostalom i sam ministar pre par godina slikom iz kafane sa Igorom Mikićem, koji se proslavio uzvikom „Vučiću pederu“ u živom prenosu fudbalske utakmice Srbija-Albanija, pokazao je ko su njegovi idoli. „Divan čovek, čestit, pošten i, što je meni najvažnije, grobar od glave do pete – napisao je Ružić tada ispod forografije. Nešto kasnije na nekom slavlju uz iće i piće uslikan je i društvu „škaljarca” Damira Hadžića.

A onda se priklonio politički jačima, avanzujući. Najpre na funkciju ministra bez portfelja u vladi Srbije, zaduženog za EU, a potom je postao ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu i već drugi mandat je ministar prosvete.

Nije poznato da je Ružić bio angažovan na nekom drugom poslu, osim u politici. Bio je student prodekan na FPN, predsednik Mladih socijalista, portparol SPS, predsednik IO SPS, potprdsednik te stranke, a u više mandata poslanik i šef poslaničke grupe. Bio je i potpredsednik FK „Partizan“ do 2013. godine.

Rođen je 1975. godine u Zemunu. Detinjstvo je proveo u Australiji, jer mu je otac bio jugoslovenski diplomata. Diplomirao je na odseku za međunarodne odnose Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Oženjen je Anom i ima sina Milutina i ćerku Elenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari