"Možda poslednji Božić koji slavimo u našim domovima": Hoće li današnji praznik proteći mirno na Kosovu i Metohiji? 1Paljenje badnjaka u Severnoj Mitrovici, u hramu Svetog Dimitrija; foto: Printscreen/YouTube/KoSSev

Srbi Kosovci Božić su dočekali na blokadi saobraćaja. Doduše, ne na onima barikadama koje su na Severu Kosova trajale 20 dana, već na blokadi u Brezovici, opština Štrpce, postavljenoj nakon ranjavanja dečaka i mladića srpske nacionalnosti iz ove opštine.

Kako se na Kosovu i Metohiji situacija razvija iz dana u dana, katkad i brže, realno je pitanja da li će proslava pravoslavnog Božića proteći mirno. Da to nije toliko izvesno pokazala su i jučerašnja dešavanja u Štrpcu.

Na jedanaestogodišnjeg dečaka S. S. i dvadesetjednogodišnjeg mladića M. S. srpske nacionalnosti pucano je iz vozila u pokretu. S. S. je zadobio prostrelnu ranu u ramenu, a M. S. je pogođen u šaku. Nakon hirurške intervencije u Gračanici oni su van životne opasnosti. Njih dvojica su napadnuti kada su nosili badnjak u mesto Gotovuša, u opštini Štrpce.

Informacije o tome ko je najverovatnije na njih pucao otvaraju prostor za spekualcije da je u pitanju etnički inspirisani. Kosovska policija uhapsila je A. K, za kojeg se kasnije ispostavilo da je i pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga, paušalno nazivanih i Vojska Kosova. Tu je informaciju potvrdio kosovski ministar odbrane.

Lokalni Srbi, pre ovog hapšenja, su blokirali saobraćaj tražeći da napadači budu uhvaćeni, a povukli su se nakon dogovora sa KFOR-om i Kosovskom policijom o većem stepenu bezbednosti, povodom čega će u utorak imati sastanak.

Naše sagovornike sa različitih delova Kosova i Metohije pitali smo misle li da će današnji praznik proteći mirno.

Štrpce – Danijel Vasiljević
“Nadamo se da ćemo Božić proslaviti mirno”

Štrpce se nalazi Sirićkoj župi, na južnom delu Kosova i većinski je naseljeno srpskim stanovništvom.

"Možda poslednji Božić koji slavimo u našim domovima": Hoće li današnji praznik proteći mirno na Kosovu i Metohiji? 2
Danijel Vasiljević; foto: Printscreen/Facebook

Danijel Vasiljević iz Građanske inicijative „Sloboda Štrpce“ sinoć je govorio za Danas i poručio da će blokada saobraćaja u ovoj opštini potrajati. One su bile na dve lokacije – kod naselja Gotovuša i kod Brezovice, a

– Srbi u Štrpcu se nadaju da će Albanac koji je ničim izazvan pucao u nedužne Srbe najoštrije biti osuđen. Badnje veče posle ovakvog incidenta jasno je da ne može biti mirno, lokalni Srbi još uvek protestuju i to ce još potrajati. Nadamo se da će narod Božić proslaviti u miru i da se ovakve stvari nikad više neće ponoviti, kaže Vasiljević za Danas.

Napominje da umesto u krugu porodice Badnje veče su dočekali na mestu gde se incident dogodio.

– Srbi posle običaja kod kuće idu organizovano ispred Crkve i pale badnjak, to je tradicija koja nažalost ove godine nije mogla da se ispoštuje zbog incidenta koji se dogodio i uznemirio narod Sirinićke župe, navodi on.

Goraždevac – Darko Dimitrijević
“Koračamo putem bez izlaza”

Goraždevac je najveće većinski srpsko selo u Metohiji. Pripada opštini Peć.

"Možda poslednji Božić koji slavimo u našim domovima": Hoće li današnji praznik proteći mirno na Kosovu i Metohiji? 3
foto: Printscreen/YouTube/Dnevnik

Glavni i odgovorni urednik lokalnog Radija Goraždevac Darko Dimitrijević navodi da i 23 godina nakon sukoba na dnevnom redu su iste teme – sukobi i bezbednosna situacija.

– Kao neko ko se na ovim prostorima već više od 15 godina bavi novinarstvo vidim da mi i sad već 23 godina nakon sukoba pričamo o sukobima i bezbednosnoj situaciji. To je jedan put kojim je ovo društvo ovde, i Srbi i Albanci i svi drugi, nastavilo da korača. Ponavljamo iste greške, imamo iste probleme na dnevnom redu i u političkoj agendi onih koji predstavljaju narode. A to proizvodi netrpeljivost među narodima, i ovo što se desilo u Štrpcu je još jedan u nizu incidenata koji zapravo govore da je naše društvo posle 23 godine u situaciji da je put kojim koračamo bez izlaza, navodi Dimitrijević.

On smatra da napad u Štrpcu je produkt političke retorike. Navodi da pre svega misli na Vladu Kosova i premijera Aljbina Kurtija, ali da ne bi isključio ni vlast u Beogradu koja, ocenjuje, veoma doprinosi toj netrpeljivosti među narodima.

– Što se Božića tiče, u kontekstu ovoga, postoji zabrinutost nakon napada u Štrpcu, da to može da se desi bilo gde na Kosovo i ovde kod nas u Metohiji. Ja ću vas podsetiti da recimo u Goraždevcu smo imali sličan zločin koji je strašniji u smislu da je stradalo dvoje dece na koje je pucano, a četvoro ranjeno. To jeste ono što je opasno i to preti ovom društvu.

Poručuje da su to „ekstremno nacionalistički putevi“ koji vode samo ka međusobnoj mržnji, a nikako ka toleranciji, poverenju i boljoj budućnosti.

– Jer dokle god pričamo o bezbednosti i međuetničkim tenzijama običan čovek koji živi bilo gde na Kosovu ili u Metohiji jednostavno nema nade da sutra može biti bolje, poručuje Dimitrijević.

Kosovska Mitrovica – Aleksandar Arsenijević
“Možda nam je ovo poslednji Božić u našim domovima”

Kosovska Mitrovica, odnosno njen severni deo, iz kog dolazi Aleksandar Arsenijević, većinski je srpski nastanjen, a ovih 5 kilometara kvadratnih kosovski zakoni prepoznaju kao Opštinu Severna Mitrovica.

"Možda poslednji Božić koji slavimo u našim domovima": Hoće li današnji praznik proteći mirno na Kosovu i Metohiji? 4
foto Aleksandar Roknić Danas

Arsenijević, koji je i lider opozicione Građanske inicijative “Srpski opstanak”, kaže za naš list da se nadaju da će Božić proteći mirno, ali da svakako osećaju gorak ukus u ustima zbog prethodnih dešavanja.

On poručuje i da građani osećaju da im je ovo možda poslednji Božić u njihovim domovima.

– Kao što smo i ranije navodili, naši gradjani na severu KiM imaju osećaj da im je ovo možda poslednji Božić u svojim domovima. Sinoć smo mogli da vidimo dosta napetu situaciju pri paljenju badnjaka u Zubinom Potoku kada je gospodin Petar Petković (direktor Kancelarije za KiM, prim. Nov.) proteran zajedno sa specijalcima Kosovske policije albanske nacionalnosti koji su ga obezbeđivali, prenosi Arsenijević.

embed]https://www.danas.rs/vesti/politika/vucic-nosilac-politike-iseljavanja-srba-sa-kosova-i-metohije-arsenijevic-o-situaciji-na-severu-kosova-nakon-povlacenja-barikada/[/embed]

Ovaj Mitrovčanin kaže da napad u Štrpcu, koji karatkteriše kao etnički motivisan, im je svima “zagorčao proslavu Božića”.

– Po našim informacijama pre napada u selu Gotovuša slično su pokušali i u selu Brezovica u istoimenoj opštini. Jedan od napadača je uhapšen, a po informacijama koje imamo sa terena je da je vozač pucao dok mu je predhodno suvozač repertirao i dao pištolj u ruke. Za sada je poznato da je samo jedan od napadača uhapšen, tvrdi on.
Arsenijević apeluje na građana da se odupru ideji iseljavanja.

– Nadamo se da će Božić proći u miru, ali sa gorkim ukusom u ustima. Još jednom apelijemo na gradjane da se odupru ideji iseljavanja iz svojih domova, poručuje.

Priština – Fadil Ljepaja
“KFOR i kosovske strukture bezbednosti da se ne opuštaju”

Priština većinski je nastanjena albanskim stanovništvom i po kosovskim zakonima i Ustavu glavni je grad Kosova.

"Možda poslednji Božić koji slavimo u našim domovima": Hoće li današnji praznik proteći mirno na Kosovu i Metohiji? 5
Fadil Ljepaja; foto: Printscreen/YouTube/DTV Official

– Nemio događaj u Štrpcu je osuđen od institutucija i zvaničnika Kosova, premijera, ministra odbrane i građana. Počinilac je veoma brzo uhapšen, i sudiće mu se po zakonu, kaže analitičar Fadil Ljepaja, koji navodi da društvenim mrežama kruže i spekulacije kako je napadač “srpski špijun”.

Napominje da se još ne znaju svi aspekti događaja.

– Postoji mišljenje da je upravo srpskoj državi i strukturama na severu koji su učestvovale u organizovanju otpora na barikadama, odgovara pobuna i otpor, to jest samoorganizovanje Srba i juzno od Ibra bilo pod čijom komandom da su. Ja vjerujem da je ovaj događaj pouka da se KFOR i kosovske strukture  bezbednosti ne opuste i da rade sve da ljudi bezbedno praznuju Božić, što se i nadam da će se desiti, navodi ovaj analitičar.

Ljepaja, kaže, veruje da „niko, ama baš niko nema pravo da se time igra“, i da na tom planu treba da sarađuju svi koji su zainteresovani za mir i suživot na ovim prostorima – „poštujući zakone i ustav Kosova koji garantuju svim građanima i svim državljanima ista prava i obaveze“.

– Svi zajedno, i Albanci i Srbi, i ovde i u Srbiji, treba da se angažujemo i protiv eventualno antievropskih ideja i struktura koji bi na ovim prostorima želele da se napravi haos i da nam balkansko bure baruta ponovo u rukama eksplodira, kaže Ljepaja.

Smatra da sada postoje snage na Kosovu koju mogu da obezbede za sve mir.

Zubin Potok – Milija Biševac, Andrija Lazarević

“Građani razočarani zbog uklanjanja barikada”

Uz Severnu Mitrovicu, Leposavić i Zvečan – opština Zubin Potok jedna je od četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na Severu Kosova.

Upravo je nju sinoć posetio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković i predstavnici Srpske liste, koji su prisustvovali paljenju badnjaka kod lokalne crkve, kada je došlo do verbalnog incidenta. Takođe, poslednjih dana barikada na severu Kosova u Zubinom Potoku došlo je do pucnjave.

"Možda poslednji Božić koji slavimo u našim domovima": Hoće li današnji praznik proteći mirno na Kosovu i Metohiji? 6
foto: Vojin Radovanović/Danas

– Badnje veče na severu Kosova i Metohije proteklo je mirno prema našim saznanjima. Međutim, oseća se još uvek strepnja zbog neizvesne budućnosti i političkih igara Srpske liste i zvaničnog Beograda. Naravno, vesti koje stizu iz Strpca dodatno uticu na neraspolozenje naroda koji je vidno razocaran posle povlacenja barikada, sto je veceras dovelo i do verbalnog incidenta u Zubinom Potoku gde su paljenju badnjaka prisustvovali direktor Kancelarije za KiM i predstavnici Srpske liste, navodi Milija Biševac, lider GI “Za Zubin Potok” i do skoro jedini opozicioni srpski odbornik  u skupštinama opština na Severu Kosova.

Incidentom u Štrpcu, kaže Biševac, još jednom se dokazalo da su Srbi na celom Kosovu apsolutno nezaštićeni i da, kako dodaje, brigu o njima ne vodi niko – “već se samo koriste kao manipulativna masa preko čijih leđa se slamaju loše političke odluke Beograda i Prištine”.

– Takvu politiku  svakako osuđujemo. Nadamo se da ce i naredni dani proteći bez problema i da će srpski narod moči bez incidenata da proslavi svoj najveći praznik, kaže on.

"Možda poslednji Božić koji slavimo u našim domovima": Hoće li današnji praznik proteći mirno na Kosovu i Metohiji? 7
Andrija Lazarević, Foto: Nova.rs

Njegov sugrađanin Andrija Lazarević, urednik lokalnog medija Zubin Potok Info i novinar portala Nova.rs, kaže da se građani još uvek od prošle krize građani praktično nisu oporavili, a već je došlo do novog usijanja.

– Ranjavanje Srba je malo je reći uznemirioo građane i po ko zna koji put otvorilo pitanje njihove bezbednosti koja je ionako krhka i ugoržena prisustvom naoružanih kosovskih specijalaca, navodi Lazarević.

Kaže da bi Božić trebalo da protekne mirno, ali i da je izvesno da je konstantno prisutna pojačana tenzija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari