MUP i Vlada Kosova: Institucije spremne da svima koji traže obezbede kosovske pasoše 1foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Iz Evropske zajednice je obavljeno da vlasnici pasoša Koordinacione uprave vlade Srbije ne mogu da ih koriste u viznoj liberalizaciji za gradjane Kosova dok su kosovske institucije izrazile spremnost da izađu u susret svima koji podnesu zahteve za kosovske pasoše.

Iz institucija Kosova su, u tom segmentu, ukazali na neophodnost poštovanja zakonskih procedura.

Nosioci pasoša Koordinacione uprave Vlade Srbije (uglavnom Srbi koji žive na Kosovu), po navodima Evropske zajednice, ne mogu da putuju u zemlje EU bez viza.

Inače, prema kosovskom zakonodavstvu, za dobijanje pasoša Kosova nije potrebno odreći se državljanstva Srbije.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova su kazali da su, „kao i uvek do sada“, spremni da izađu u susret svim zahtevima kosovskih Srba za dobijanje kosovskih dokumenata.

Svi koji žele da dobiju kosovska lična dokumenta treba da se prijave i registruju u matičnin knjigama rođenih Kosova.

Ta to je potreban izvod iz matične knjige Srbije od pre 12. juna 1999. ili izjava, pred zvaničnicima Kosova, dvojice svedoka koji imaju kosovska dokumenta.

Drugi potez je podnošenje zahteva za dobijanje kosovske lične karte, za šta je osnovni uslov izvod iz matične knjige kosovskih institucija.

Lična karta se dobija, po pravilu, najduže u roku od deset dana od podnošenja zahteva.

Sledeće, je podnošenje zahteva da bi se dobio kosovski pasoš, koji se, po pravilu, izdaje u roku od deset dana od podnošenja zahteva.

Za ličnu kartu i pasoš treba platiti administrativnu taksu od deset, odnosno 15 evra.

Sva dokumenta, od izvoda iz matične knjige rođenih do pasoša, se dobijaju u odeljenjima za civilnu registraciju u opštinama gde žive podnosioci zahteva.

U vladi Kosova su rekli i da će, ukoliko ima značajnijeg interesovanja kosovskih Srba za pasošima, učiniti sve što je moguće da se procedure ubrzaju.

Ocenili su i da sve zavisi od političkih odluka institucija Srbije i podrške koju, kako su dodali, one mogu dati kosovskim Srbima da se snabdeju kosovskim dokumentima.

Smatraju da će, ukoliko te podrške ne bude, broj onih koji će tražiti kosovska dokumenta biti manji od realnih potreba i broja Srba koji imaju pasoše Koordinacionog centra.

Iz vlade Srbije je nedavno saopšteno da su u toku pregovori sa zvaničnicima EU kako bi se omogućilo da pasoši Koordinacione uprave budu validni i u procesu liberalizacije viza za Kosovo.

Inače, i do sada ti pasoši nisu mogli biti korišćeni kao putne isprave u putovanjima u zemljama EU.

Evropski parlament je 18. aprila usvojio odluku o viznoj liberalizaciji za Kosovo a po kojoj će kosovski građani moći slobodno da putuju u države Šengen zone od 1. januara 2024.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari