Mustafa: Važno je da je problem Albanaca sa juga Srbije postao zvanična tačka pregovora u Briselu 1Ragmi Mustafa, predsednik NSA. Foto:V.Ristić/Danas

„Ovo je po prvi put da se u naj novijoj fazi pregovora između Beograda i Prištine kao jedna od tačaka nađe na ovako visokom nivou i položaj Albanaca u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa. Još 2006. godine postoji zajednički stav odbornika Albanaca iz ove tri opštine da se u proces rešavanja statusa Kosova uvrsti i pitanje našeg položaja“, ocenjuje u razgovoru  za portal Danasa Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA).

Po njegovom mišljenju sada bi trebalo konkretizovati „detalje položaja Srba na severu Kosova i Albanaca na jugu Srbije“. On smatra da nije prihvatljivo ni za Beograd, ali ni za Prištinu da se primenjuju „dvostruki standardi“.
– Albanci na jugu Srbije traže samo politički reciprocitet u pogledu poštovanja ljudskih i manjinskih prava, kao i isti status u integraciji u državne institucije kao što to imaju Srbi na severu Kosova. Samo tako može se izbeći varijanta da manjine budu faktor destabilizacije, ali i deo političkog polja sa najvećim rizikom za moguće konflikte. Za nas je važno da se u Briselu i o položaju Albanaca na ovom području konkretno otvore sva nerešena pitanja – navodi Mustafa.
To što je Kurti u zvanučnu agendu prištinske pregovaračke pozicije stavio u pitanje Albanaca na jugu, po mišljenju sagovornika našeg lista može da „relaksira i poziciju Srba na severu, jer bi oni mogli i značajnije da participiraju u organima vlasti u Prištini“.
-Dosadašnjom primenom dvostrukih standarda, prema nacionalnim manjinama, o čemu se dovoljno pažnje nije poklanjalo u početku ni u Prištini, ali ni u Briselu, samo se stvarala nagomilana rizična masa problema koja može da dobije konfliktni zamah. Na to ukazuje i činjenica o pojačanom prisustvu jedinica KFOR-a na prelazima sa Srbijom. Otuda bi trebalo očekivati da se tačka o položaju Albanaca na jugu Srbije otvori sa konkretnim dijalogom, u čemu je presudna uloga predsednika Srbije. To bi moglo da doprinese sasvim sigurno relaksaciji sada napete situacije u čitavom regionu – navodi Mustafa.
Za razliku od njega aktuelni predsednik Opštine Preševo Šćiprim Arifi iz Demokratske alternative Albanaca (DAA), kritikuje rad NSA, smatrajući ga „političkim izumom Beograda“, jer po njegovom mišljenju „dok Beograd zaokružuje svoju politiku na severu Kosova dotle se Priština i Tirana marginalno bave položajem Albanaca na jugu Srbije“.
U albanskim političkim krugovima na jugu Srbije, očekuju da bi u nastavku briselskog dijaloga presudan uloga za „korišćenje položaja Albanaca na jugu Srbije“ mogla da bude „faktor plus“ za Kurtija, ali tek pošto „temeljno iznese stavove koje će razmatrati predstavnici EU i SAD koji su jako dobro upoznati sa aktuelnom situacijom u ovom delu Srbije uz administrativnu liniju sa KiM“. Ovde ne isključuju ni mogućnost novih konsultacija Albanaca sa juga sa pregovaračkim timom Prištine, a sve u okviru „dinamike otvaranja pitanja među kojima je i ono o ovom regionu“.
Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari