Na koji deo francusko-nemačkog plana za rešenje kosovskog pitanja Vučić navodno neće da pristane? 1Foto: Screenshot Instagram @buducnostsrbijeav

Čini se da francusko-nemački predlog, koji je na stolu, samo znači da nema više vremena za odugovlačenje, da se neki progres, pa makar bio i minimalan, mora napraviti, ali na taj način da se mogućnost za konflikt između Srbije i Kosova svede na najmanju meru – kaže za Danas Goran Miletić, programski direktor Civil Rights Defendersa.

Kako dodaje, stolica za Kosovo u UN jeste deo ovakvog paketa i ukoliko Srbija i dalje bude odbijala ovakvu mogućnost, to znači da i dalje imamo zamrznuti konflikt i mogućnost za nove incidente i tenzije.

– Pretpostavljam da je upravo to deo na koji vlast ne želi da pristane – smatra Miletić.

Komentarišući izjave državnog vrha Srbije, pre svih, predsednika, Aleksandra Vučića da će pristati na ovaj evropski plan za rešenje kosovskog pitanja ali i da u okviru tog predloga „na jednu stvar neće pristati“, ne otkrivajući na šta konkretno misli, Dragomir Anđelković, politički analitičar, u izjavi za Danas kaže da „suština tzv. fracusko-nemačkog plana za Kosovo je de fakto priznanje secesije južne pokrajine od strane Srbije“.

Da li će Vučić otvoriti vrata za javni dijalog?

Podsetimo, nakon posete diplomatske petorke, u petak, 20. januara, Beogradu, predsednik Srbije je rekao da su to bili nikada teži sastanci, da su mu predstavljene posledice ukoliko Srbija ne prihvati francusko-nemački predlog, aludirajući na sankcije.

On je potom najavio konsultacije sa Vladom Srbije danas, a za 20 časova je najavio je i obraćanje javnosti.

– Moguće je reći ne, ali nejasno je šta time dobijaju građani Srbije sem jeftinog osećaja da su ponovo u istoriji nekom moćnom rekli “Ne”. Mislim da ovog puta treba pristupiti potpuno racionalno i zaista doneti odluku na osnovu činjenica, a ne na osnovu emocija – kaže Goran Miletić.

Na koji deo francusko-nemačkog plana za rešenje kosovskog pitanja Vučić navodno neće da pristane? 2
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Čini se, dodaje, da će se u narednim danima simbolično otvoriti javni prostor kako bi se čulo mišljenje različitih delova društva o ovom pitanju.

– Međutim, mi još uvek ne znamo šta sve piše u predlogu, ne znamo ništa o idejama koje se tiču implementacije, a istovremeno u društvu nema dovoljno informacija o ratnim zločinima koji su činjeni na Kosovu tokom oružanog konflikta, a od većine građana se krije jednostavna činjenica da Kosovo nije samo sever Kosova i da su Albanci velika većina građana Kosova koje već par decenija ide nekim svojim putem – napominje naš sagovornik.

Premijerka Ana Brnabić je u dramatičnom tonu rekla da se ništa ne krije od naroda, odnosno da će narod odlučiti o narednim koracima.

– Zbog svega ovoga bojim se da bi “uključivanje naroda” koji nema dovoljno informacija bilo dodavanje nove doze nacionalizma i emocija koji nam u ovom trenutku nisu potrebni – zaključuje Goran Miletić.

Prema rečima Dragomira Anđelkovića, „suština tzv. fracusko-nemačkog plana za Kosovo je de fakto priznanje secesije južne pokrajine od strane Srbije”.

Na koji deo francusko-nemačkog plana za rešenje kosovskog pitanja Vučić navodno neće da pristane? 3
Foto FoNet/ Milica Vučković

– Pomenuti plan se od Išingerovog razlikuje samo površinski, jer eksplicitno ne traži da Beograd podrži ulazak Prištine u UN, mada se implicitno i to posle nekog vremena podrazumeva. Ako je rečeno Vučiću neprihvatljivo, što mi morao da bude slučaj ako uvažava ustav zemlje čiji je predsednik, onda mu je i noseći stub plana neprihvatljiv – smatra naš sagovornik.

Ali, napominje, to je u koliziji sa njegovim stavom da je plan načelno nešto sa čim bi se složio, ali mu smetaju tek pojedinosti.

– Ključni sadržaj ponuđenog paketa je problem koja ne može da se izmeni u okviru ovog plana. To zna i Vučić ali njegovo ponašanje ukazuje da primenjuje svoju staru taktiku manipulativne obrade javnosti. Primera radi, ispašće da mu smeta mogućnost da jednog dana Kosovo uđe u UN, i kada bude precizirano da to nije deo sporazuma (što ne znači da i tako neće ući u tu organizaciju kada zaokruži svoju tzv. državnost na osnovu onoga što mu Beograd sada da), sve će biti predstavljeno kao veliki uspeh režima – kaže Anđelković.

Međutim, ističe naš sagovornil, to svakako neće biti slučaj.

Referendum je samo još jedna propagandna priča, vlast ima razrađene mehanizme varanja

– Radiće se o totalnoj kapitulaciji Srbije, jer onog momenta kada Beograd potpiše obavezujući sporazum o normalizaciji, koji sadrži sve elemente de fakto priznanja, onda će to biti osnov da Kosovo priznaju i članice EU i NATO koje to još nisu uradile. A kada Priština krene putem evroatlantskih integracija, sve naše priče da ona nije državno središte biće jalove – kaže Dragomir Anželković.

Prema njegovim rečima, što se tiče priče da će narod na referendumu imati poslednju reč o pitanju Kosova, takođe je u pitanju propagandna floskula.

– Vlast ima razrađene mehanizme varanja građana, što se vidi i po akciji koja je u toku a ima za cilj da se najavljena kosovska kapitulacija predstavi kao uspeh samo zato što Priština neće dobiti stolicu u UN (koja se u ovom trenutku i tako ne traži) ili nešto drugo a nebitno, što joj Vučić „herojski“ neće dati – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari