Na "paralelno uređivanje" neće pristati ni RTS ni režim 1Zgrada RTS Foto: Miroslav Dragojević

Svaka mala promena, s obzirom da mi uopšte nemamo opoziciju (na RTS-u), osim emisije „Reč na reč“, koja nije baš opravdala očekivanja, verovatno bi bila pomak.

Međutim, ja sam dosta skeptičan koliko bi ta ideja napravila neki veliki bum i kako bi uopšte funkcionisala – smatra Dejan Bursać, istraživač Instituta za političke studije, koji komentariše predlog iz platforme Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke i Pokreta slobodnih građana za „paralelno uređivanje“ informativnog programa na javnim servisima RTS-u i RTV-u.

Bursać pre svega postavlja pitanje ko garantuje da će to drugo uredništvo biti nezavisno. On navodi da ne zna za primer u uporednoj praksi, te da prvi put čuje za takvu ideju i dodaje da ne zna da li je tako nešto igde primenjeno u svetu, uz ogradu da je moguće da jeste.

– Sa takvim uredništvima „dan za dan“ vi ne možete ništa dugoročno da planirate. Urednički pravac vam se menja iz dana u dan. Nisam siguran da bi ijedna televizija u stvari pristala na takav aranžman. Treća stvar koja je meni vrlo važna jeste ko je reprezentativan da postavlja to drugo uredništvo. Ko njega bira? Vi sad imate objektivan problem da kažete ko je zadužen da predlaže, da bira i slično, jer imate jednu proceduru koja se navodi u zakonu i statutima javnog servisa, koja kaže kako se bira urednik. Kako birate ove druge? Da li je to neka politička stranka koja predlaže, ko koga bira, ko ga potvrđuje, ko su uopšte stranke koje su vlasne da to rade – pita Bursać.

On ukazuje da ukoliko kažemo da to radi opozicija, onda može da se javi nezavisni poslanik Vladan Glišić i da kaže „zašto ja nemam pravo, ja sam jedina opozicija u ovoj zemlji, uz stranke Albanaca u Skupštini, zašto mi nemamo pravo da postavljamo“.

– Mislim da ta ideja nije baš najizvodljivija u praksi, i sa novinarske strane kao i iz ugla kako bi se to (uredništvo) biralo. Smatram da na to neće pristati ni Radio-televizija Srbije ni režim – ocenjuje Bursać i dodaje da taj predlog neće odmaći dalje od razmatranja same ideje.

Redakcija Danasa imala je uvid u originalni dokument „Platforma za pregovore pod okriljem Evropskog parlamenta o uslovima za slobodne i poštene izbore“.

Platforma SSP-a, DS-a i PSG-a napisana je na četiri stranice, sa četiri ključna cilja: prvi je obezbeđivanje slobodnog i tajnog izjašnjavanja građana na izborima, što podrazumeva da niko ne sme da prisiljava, ucenjuje građane kako će da glasaju, niti da od njih traži potvrdu za koga su glasali.

Drugi cilj jeste sprečavanje zloupotrebe državnih i javnih resursa u političke svrhe.

Treći cilj tiče se oslobađanja medija, kako bi građani mogli da budu potpuno, istinito i blagovremeno informisani, a politički akteri ravnopravno predstavljeni.

Na kraju, četvrti cilj posvećen je uspostavljanju stručne administracije koja kontroliše predizborni i izborni proces i brzo reaguje na sve nepravilnosti.

U delu platforme koji se tiče predloga o postavljanju paralelnog uredništva informativnog programa javnih servisa RTS i RTV, piše da je na bazi izveštaja domaćih i međunarodnih organizacija koje prate stepen slobode medija jasno da su građani Srbije uskraćeni za istinite i pravovremene informacije, čime se krši Ustav Srbije.

– Da bismo zaustavili tu praksu neophodno je, da na bazi predloga Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Upravni odbori javnih servisa imenuju paralelna i profesionalna uredništva informativnih programa javnih servisa. Paralelna uredništva informativnih programa funkcionišu po principu smenjivanja u uredničkom poslu svaki drugi dan – jedan dan informativne segmente programa uređuje postojeće uredništvo, drugi dan nezavisno uredništvo – piše u platformi tri opozicione organizacije.

Nezavisno telo

Predlaže se i formiranje stručnog i nezavisnog tela sastavljenog od stručnjaka za medijsko pravo koje treba da spreči zloupotrebu medija i poštovanje medijskih zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari