Naprednjaci drže Glavni odbor prvi put bez Vučića 1Foto: Beta/Miloš Miškov (arhiva)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se ne plaši toga da bi neko iz Srpske napredne stranke mogao da ga politički ugrozi, kao i da se sutra u Beogradu po prvi put održava sednica Glavnog odbora SNS kojoj on neće prisustvovati.

Vučić je za televiziju Pink tokom boravka u Istanbulu izjavio da će na sednici GO SNS u subotu u Beogradu biti reči o skupštini stranke, koja će se održati krajem oktobra i na kojoj će biti izabrani najviši stranački organi, kao i pripremama za parlamentarne, beogradske i predsedničke izbore.

Na pitanje ko će biti kandidat SNS na predsedničkim izborima 2022. godine, Vučić je odgovorio da će SNS da kandiduje „onoga ko bude mogao da pobedi“, prenela je Beta.

Pretpostavlja se da će sednicom rukovoditi Miloš Vučević, potpredsednik stranke i čovek od posebnog Vučićevog poverenja.

Iako je sednica Glavnog odbora bila najavljena za početak septembra, biće održana tek sutra u Kombank dvorani, a kako je zvanično najavljeno, naprednjaci će ovom sednicom otpočeti pripreme za izborni kongres stranke koji će biti održan u oktobru.

Nezvanično, kako tvrde naši sagovornici, biće reči i o priznanju Saše Jankovića da su strane ambasade i politički moćnici, uz asistenciju pojedinaca iz SNS, pokušavali da sruše Vučića.

Sagovornici Danasa iz te stranke, ipak, ne očekuju bilo kakve smene i nova izjašnjavanja u SNS-u a li nekog novog Nebojšu Stefanovića treba isključivati, ili mu smanjiti uticaj. Veruju da će promene u vrhu stranke biti sprovedene na najbezbolniji način kroz stranačke izbore.

Nove podele u stranci, kako kažu sagovornici, nekoliko meseci pred predsedničke izbore ne želi ni sam lider SNS Aleksandar Vučić, kome je potrebna sva moguća podrška kako bi prošao već u prvom krugu predsedničkih izbora. Ne isključuje se, međutim, mogućnost da će na sednici, iza zatvorenih vrata, biti verbalnih prozivki pojedinih visokih funkcionera, pa čak i upozorenja, koja bi trebalo da predstavljaju opomenu svima koji bi mogli da se usprotive nekoj odluci.

Poruku Vladimira Đukanovića, člana Predsedništva i Glavnog odbora SNS, da je nakon izjave Saše Jankovića došlo vreme da neko leti iz stranke i bude uhapšen u samoj Srpskoj naprednoj stranci shvataju više kao probni balon i Vučićevu opomenu onima koji su se “malo više zaneli”, ali ne kao najavu seče funkcionera.

“Ne znam šta su tačno teme Glavnog odbora naše stranke i savršeno me baš briga. Ono što znam je da svi moraju i svi sarađuju sa ambasadorima. A da će uvek biti onih koji izigravaju valjda neke velike patriote, biće“, kaže za Danas jedan od naprednjaka, aludirajući na poziv Vladimira Đukanovića da bi sutrašnja sednica za neke članove SNS trebalo da bude ili- ili.

Naprednjaci sa kojima smo razgovarali negirali su da bilo šta znaju i o zdravstvenom kartonu predsednika države, uz opasku da informacije treba tražiti na drugom mestu.

Baš kao što veruju da na sutrašnjoj sednici neće biti seče funkcionera, ubeđeni su i da će više puta najavljivani lokalni izbori u SNS biti odloženi za period posle predsedničkih izbora.

Razlog za to je što će se tek nakon predsedničkih izbora jasno videti ko je koliko radio na lokalu i ko se koliko angažovao u kampanji.

„Angažovanje lokalnih funkcionera meriće se zapravo brojem glasova koje Vučić bude ostvario u njihovim sredinama na predsedničkim izborima. Kako je primera radi prošao u Mionici, kako na Starom gradu, ili u Čačku. To će biti jednostavni test za sve, na osnovu koga će, nakon predsedničkih izbora biti i birano lokalno rukovodstvo SNS-a. Oni koji nisu bili dovoljno motivisani moraće da se sklone sa funkcija“, navode izvori Danasa.

Iako se naizgled čini da je SNS kompaktna partijska armija od 700.000 članova, poznavaoci prilika u toj stranci kažu da to baš nije slučaj.

”Stranka je sva u strujama. Na jednoj strani je radikalska struja, tu je i frakcija osnivača stranke koji misle da imaju najveća prava, zatim oni koji su došli iz DSS, DS, G17 plus, a sada i SPAS-a”, tvrde naši sagovornici.

Te struje su gotovo nepomirljive i svaka, pa i mala varnica, može da izazove u SNS vatru velikih razmera.

“To Vučić zna i zato je njegov moto -ne dirati ništa, bar za sada kada mu je svaki glas na predsedničkim izborima potreban”, ističu izvori Danasa i dodaju da je najvažnije lokalne naprednjake držati u neizvesnosti i u nadi da će biti izabrani baš oni koji su najverniji “vođi”.

Podsetimo, Vladimir Orlić, član GO SNS, nedavno je rekao da će na sednici GO SNS pasti odluka i da li da se izbori lokalnih poverenika odlože za posle državnih izbora na proleće.

Darko Glišić, predsednik IO SNS, nedavno je najavio da izborni proces u SNS kreće od 1. septembra i da će da se završić do 1. oktobra.

“U tih 30 dana odbori će dobiti jasno upustvo na koji način će se članovi izjasniti. Odbori će dati predloge za predsednika stranke, za potpredsednike Glavnog odbora, za predsednika IO, za članove Predsedništva – rekao je Glišić i dodao da će se nakon 1. oktobra videti kome stranka veruje i daje podršku.

Naveo je i da će sa predlozima izaći pred delegate, a kada to bude završeno kreću pripreme za izbore.

“Ne postoji pošteniji izborni proces od ovog koji će trajati od septembra, a završiće se u maju na svim stranačkim nivoima i gde će blizu 700.000 članova dati svoje mišljenje” rekao je Glišić.

Sednica počinje u 10 sati.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “Naprednjaci drže Glavni odbor prvi put bez Vučića”

  1. Da li bi neko iz SNS-a mogao da objasni koje su to domace ambsdade, ako su u ruzenje Vucica bile umesane strane?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.