"Na to nismo obraćali pažnju": Zašto su 2003. srpski poslanici prisustvovali čitanju izjave o nezavisnosti u Skupštini Kosova? 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Pre 20 godina Skupština Kosova usvojila je zajedničku izjavu šefova poslaničkih grupa Demokratskog saveza Kosova, Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i bošnjačke koalicije Vatan, kojom se podržava inicijativa 42 poslanika da parlament proglasi nezavisno Kosovo.

Usvajanjem ove zajedničke izjave Nacrt deklaracije o nezavisnosti Kosova ušao je u redovnu skupštinsku proceduru kako bi bio razmatran na nekoj od narednih sednica.

Srpski poslanici u parlamentu pokrajine, koja je tada još uvek neosporno bila u sastavu Srbije, upozorili su da bi i samo pokretanje procedure povodom deklaracije o nezavisnosti sa sobom „nosilo ozbiljne političke posledice“.

Poslanici tada nisu glasali o toj zajedničkoj izjavi nazvanoj „deklaracija o deklaraciji“ već je ona samo pročitana i na taj način je Nacrt deklaracije o nezavisnosti neizbežno ušao u redovnu skupštinsku proceduru.

Šefovi poslaničkih grupa tri albanske stranke i bošnjačke koalicije Vatan tada su na sebe preuzeli odgovornost da, kako su tada naveli, „sa ostalim institucijama države Kosovo“ usklade stavove deklaracije o nezavisnosti.

Tako usklađena deklaracija trebalo je zatim da bude usvojena na nekoj od narednih sednica Skupštine Kosova.

Čitanju ove izjave prisustvovali su i poslanici srpske Koalicije Povratak, izuzev još uvek aktuelne Rade Trajković i Ranđela Nojkića.

Srpski poslanici su na ranije održanom sastanku u Kosovskoj Mitrovici izjavili da i samo pokretanje procedure o nezavisnosti u Skupštini Kosova zahteva hitnu reakciju UNMIK-a i tadašnjih legitimnih predstavnika srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Misija Ujedninjenih nacija na Kosovu (UNMIK), tada ipak nije zauzela nikakav stav povodom ove zajedničke izjave albanskih poslanika.

Grupa srpskih poslanika koji su bili prisutni na sednici negirala je da je parlament usvojio bilo kakav dokument.

Šef poslaničke grupe Koalicije Povratak Dragiša Krstović tada je izjavio da srpski poslanici nikada neće prihvatiti nezavisno Kosovo.

„Stav naše koalicije je dobro poznat, nećemo prihvatiti nezavisno Kosovo. Ukoliko se na dnevnom redu nađe deklaracija o nezavisnosti, Koalicija Povratak će reagovati na svoj poznat način“, rekao je tada Krstović na konferenciji za novinare u zgradi parlamenta u Prištini.

Kada su ga novinari pitali zašto su srpski poslanici prisustvovali delu sednice kada je usvajana izjava o podršci deklaraciji o nezavisnosti Krstović je odgovorio: „Na to nismo ni obraćali pažnju“.

Kako je novinska agencija Beta tada nezvanično saznala, dvoje poslanika Koalicije Povratak, Rada Trajković i Ranđel Nojkić žestoko su se sukobili sa ostalim članovima ove srpske koalicije.

Trajković i Nojkić nisu ulazili u skupštinsku salu već su iz pres centra pratili prenos sednice.

Rada Trajković je tada izjavila da su albanski poslanici „na prefidan način provukli deklaraciju o nezavisnosti i suverenosti Kosova kroz parlament, bez obzira na dogovor o skidanju te tačke sa denvnog reda“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari