Naim Leo Beširi: Srbija nije ni na pola puta da postane članica EU 1Naim Leo Beširi (Foto: Medija centar)

Nijedna zemlja Zapadnog Balkana za sada ne ispunjava uslove da postane članica Evropske unije (EU), ocenjuje Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove i podseća da Srbija nije ni na pola puta, dok Jelena Pejić Nikić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i Koalicije prEUgovor smatra da su u Srbiji reforme samo mimikrija.

To se, kako je ukazala u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet, posebno odnosi na poglavlja 23 i 24, koja su srž integracija, jer je reč o slobodama, pravdi, bezbednosti, vladavini prava i osnovnim pravima.

Po njoj, u Srbiji postoji politička volja da se održava proces proširenja i da se građanima i međunarodnoj zajednici prezentuje sprovođenje reformi, ali nema volje da se ostvare rezultati koje bi te reforme trebalo da imaju.

Ona je u razgovoru sa Tamarom Skrozza primetila da se Deklaracija sa prošlonedeljnog samita lidera EU i Zapadnog Balkana u nijansama razlikuje od prethodnih.

„Spominje se privrženost procesu proširenja, što nije garancija proširenja ili pristupanja, ali se reč ‘proširenje’ ranije izbegavala“, podsetila je ona, uz opasku da je to u tekstu neutralizovano time što se navodi da ni EU nije spremna, već da mora i sama da se reformiše.

Kako naglasila, dobra je vest da će Unija regionu dati 3,3 milijarde evra za pomoć u upravljanju pandemijom, kao i ukupno 30 milijardi evra u okviru novog Ekonomsko – investicionog plana.

Takođe, kao pozitivan korak vidi i najavu da će ovakvi sastanci biti redovno održavani, jer proces proširenja nije samo tehnički i mora se rešavati i na političkom nivou.

S druge strane, ona nije iznenađena što Zapadnom Balkanu nije ponuđen krajnji datum pristupanja.

To je nerealno, imajući u vidu tempo integracije, ali i zbog toga što javno mnjenje u nekim državama Unije nije naklonjeno proširenju, obrazložila je Pejić Nikić.

Istovremeno, Beširi misli datum sam po sebi ne znači ništa, jer se u Srbiji ne primenjuju usvojeni zakoni, pa Uniji nismo značajnije bliži nego što smo bili pre par godina.

Prema njegovom uverenju, „predsednik Vučić je najzadovoljniji od svih lidera u regionu, ako ništa drugo, onda samo zbog činjenice da 10 godina uspešno uspeva da obećava reforme Evropskoj uniji i da ih ne sprovodi“.

Beširi to ilustruje situacijom u oblastima zapošljavanja, životnog standarda, zdravstva, školstva, infrastrukture i medija.

Nisu ispunjeni planovi i rokovi koje je Vlada sama sebi postavila akcionim planovima, predočio je on i konstatovao da je Srbija u procesu evrointegracija tačno na onom mestu koje zaslužuje.

Pozvao se, pri tome, na primer reforme Ustava, koja je bila u planu Vlade Srbije još 2017. i trebalo je da omogući da se sudstvo otrgne kontroli političara, kako bi za 10, 20 ili 30 godina zaista bilo nezavisno.

Ukazujući da ono to sada nije, što pokazuje slučaj Jovanjica, Beširi je naglasio da „možete da gradite kuću 100 godina, ako niste postavili temelje“.

Kako je uporedio, tako je i sa evropskim integracijama, „može da prođe još 100 godina da vi budete kandidat za članstvo i da ne postanete članica, zato što niste sproveli reforme“.

Njegovo je mišljenje da je finansijska pomoć Zapadnom Balkanu zapravo poruka Unije da je tu za nas, ali da ćemo reforme morati sami da sprovedemo.

U Srbiji ne postoji politička volja za to, tvrdi Beširi, koji misli da to dokazuje „činjenica da za 10 godina apsolutne vlasti vi niste sposobni da sprovedete reforme“.

Prema njegovom viđenju, stabilokratija je samo termin koji objašnjava da su potpuno zamrznute sve institucije i društvo i da je važno samo da ne ratujete.

„Taj princip dugoročno je loš za građane, a dobar je za međunarodni poredak“, zaključio je Beširi u razgovoru za FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari