Naprednjaci dobili naređenje s vrha: Ove godine izostali iz "Besmrtnog puka"? 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Funkcioneri Srpske napredne stranke iz tehničke Vlade i vlasti u Beogradu izostali su danas iz ovogodišnje šetnje „Besmrtnog puka“ koju je ove godine organozovala amabasada Rusije, iako je proteklih godina, za njih, reklo bi se, bio prestiž da u toj šetnju učestvuju.

Jedini pripadnici vladajuće koalicije u današnjem „Besmrtnom puku“, koji su uz ruskog ambasadora Aleksandra Bocan-Harčenka, marširali od spomenika Vuku Karadžiću do Spomenika oslobodiocima Beograda, bili su ministar bez portfelja Nenad Popović i direktor „Srbijagasa“, sicijalistra, Dušan Bajatović.

Tu je bio i potpredsednik opozicionih Dveri Ivan Kostić, ali i Mladen Obradović, iz ekstrenmo desnog „Svetosavskog saveza Obraz“, udruženja koje je 2012. zabranjeno, ali je preimenovano.

Na čelu kolone bio je veliki transparent „Besmrtni puk Beograd“ i figura predsednika Rusije Vladimira Putina od kartona, kao i veliko latinično slovo „Z“.

Naprednjaci dobili naređenje s vrha: Ove godine izostali iz "Besmrtnog puka"? 2
foto FoNet Zoran Mrđa

Komentarišući prisustvo zvaničnika Vlade ovom događaju sociolog Jovo Bakić za Danas ukazuje na to da je zanimljivije ko nije bio u povorci nego ko je bio.

– Zanimljivije je ko nije bio od toga ko jeste. Niko nije primetio nekog istaknutog naprednjaka? To je sve što je važno. Očevidno, dobili su naredbu s najvišeg mesta – zaključuje Bakić.

A političak aktivistkinja Vesna Pešić otvara pitanje organizacije ovog skupa.

Naprednjaci dobili naređenje s vrha: Ove godine izostali iz "Besmrtnog puka"? 3
foto privatna arhiva

– Mene je sramota da ruski ambasador u tuđoj zemlji organizuje šetnju za ruski „Besrmtni puk“ iz Drugog svetskog rata, a fašistički predsednik Rusije već treći mesec kasapi jednu zemlju, Ukrajine, članicu UN s ciljem da više ne postoji. Kako je on dobio dozvolu za tu šetnju, kad na prvoj stranici Politike vidite ne samo razdraganog ambasadora nego i patrijarha Kirila koji kaze:“Zapad je izazvao Prvi svetski rata, srpski narod bio glavna meta“, koliko da znamo da u ratovima je uvek meta srpski narod, da još malo digne srpstvo kao svetskog stradalnika. Ambasador vođa nacističke internacionale koji pomaže sve pokrete ekstremne desnice preko cele stranice uči kako baš oni tobože „denacifikuju“ Ukrajinu, što cist sarkazam, da nacisti denacifikuju zemlju koja je demokratska i hoće da se pridruži EU – navodi Pašić.

Nju, kako kaže, duša boli kad vidi šta ruski režim radi sa Ukrajinom, što je dovelo do iseljavanja Rusa.

– Blizu četiri miliona ih je otišlo, jer to ne mogu da podnesu, a odavde se šalje devojčica iz Orahovca u Moskvu da peva na proslavi. Jedva čekam da se završi taj rat pobedom hrabrih Ukrajinaca – kaže naša sagovornica.

Naprednjaci dobili naređenje s vrha: Ove godine izostali iz "Besmrtnog puka"? 4
dusan teodorovic 01 foto Miroslav Dragojevic

A akademik Dušan Teodorović za Danas kaže da je marširanje sa predstavnikom ruske ambasade u situaciji strašnog napada na suverenu državu Ukarjinu velika sramota za Srbiju i građane Srbije pogotovo što su tu bili i državni funkcioneri ministar Popović i Bajatović direktor javnog preduzeća.

On navodi da se nastavlja lažna Vučićeva politika.

– Čim pređe granicu on se zaklinje Evropi da nema drugu politiku, ali odmah sutradan nastavlja sa svojom proruskom politikom. Ovo je sve farsa i mene je sramota. Mi kao građani Srbije, koliko sutra kada putujemo po Evropi, imaćemo probleme i stidećemo se jer nas već percipiraju kao „male putinovce“, staljiniste i ljude koji podržavaju zlo. Stid me je – zaključuje Teodorović.

Jedan od pripadnika SNS Dragan Šormaz koji je krije da je antiruski orijentisan reagovao je na svom tviteru.

 


On je napisao: „Ruska ambasada organizovala ovako sraman i bedan skup u Beogradu! Predlažem da se zahvalimo ambasadoru za dosadasnju saradnju i da ga pošaljemo u Moskvu! Sve što radi je otvoreno protiv interesa Srbije! Ionako mu ne bi bio prvi put da na takav način odlazi“.

Današnja šetnja privukla je pažnju i stranih medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari