Naprednjake sud ne može da zaustavi 1Foto: FoNet/ Beoinfo

Ne može se očekivati da će Srpska napredna stranka i njeni pripadnici promeniti svoj način ophođenja i etiketiranja opozicije posle odluke Trećeg osnovnog suda da ta partija opozicionom lideru Draganu Đilasu isplati 300.000 dinara zbog povrede ugleda i časti.

To smatraju sagovornici Danasa dodajući da vest o kazni SNS neće stići do ljudi koji podržavaju naprednjake jer se o tome ćuti u režimskim medijima.

Predsednik Dveri Boško Obradović, čiju stranku ali i njega pripadnici vlasti često nazivaju ljotićevcem i fašistom, ukazuje na to da su sve laži protiv lidera opozicije objavljene na naslovnim stranama režimskih medija.

– Nijedna sudska presuda kojom su predstavnici vlasti kažnjeni zbog ovih kleveta nikada ne bude objavljena na tim naslovnim stranama. To je još jedna od slika u mozaiku medijskog mraka u Srbiji u kome se niko ne seća kada je neki lider opozicije poslednji put gostovao u nekoj političkoj emisiji na velikim beogradskim televizijama sa nacionalnom frekvencijom – navodi Obradović.

Boban Stojanović, politički komentator Demostata, za Danas kaže da je ova presuda jedan od retkih primera kada vidimo da sudovi rade svoj posao povodom ovakvih slučajeva.

– Međutim, ne vidim da će to da utiče na SNS i njihovu retoriku. NJihovi birači neće ni znati da su osuđeni zbog toga, a novčana kazna za njih ne predstavlja problem. Oni su svoje ciljeve ostvarili i nastaviće da objavljuju ista saopštenja i promovišu ih preko „svojih medija“ – navodi Stojanović.

Da se promena ponašanja ne može očekivati, pokazuje i stav Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika Beograda, koji je na svom Fejsbuk profilu posle vesti o odluci suda napisao da će SNS nastaviti u pravcu kojim je pošao. Vesić je napisao: „Đilas, tajkun na privremenom radu u politici, lopov koji je zadužio Beograd za 1,2 milijarde evra i politički prevarant bez ideologije i programa koji gleda samo kako da se obogati na račun građana, veruje da mu ovih 300 hiljada dinara donosi oprost grehova. Srpska napredna stranka će nastaviti da iznosi istinu o ovom tajkunskom političaru i nikakva ‘duševna bol’ nas u tome neće zaustaviti.“

Podsetimo, Đilas je tužio SNS zbog saopštenju objavljenog na portalu Srpske napredne stranke 15. januara 2018. u kojem je nazvan „lopovom“ i „tajkunom“, i optužen da „krade“ i da je „prevarant“. Tužilac je istakao i da se u saopštenju „bez ikakvih moralnih načela, etičkog stava, iznosi sa očigledno neobjašnjenim animozitetom prema tužiocu niz netačnih, krajnje uvredljivih i nepotvrđenih informacija i uvreda“. U saopštenju se Đilas naziva jednim od predvodnika „lopovsko-tajkunske koalicije“ i dodaje se da „u Srbiji niko nije ni lud ni glup da dozvoli prevarantima i lopovima da ih ponovo pljačkaju dok se oni bogate“. Kako je navedeno u saopštenju SNS „za razliku od liste „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd“, listu okupljenu oko tadašnjeg kandidata za gradonačelnika Beograda čine „patološki lažovi i osvedočeni lopovi“. Treći osnovni sud u Beogradu obavezao je prvostepenom presudom Srpsku naprednu stranku da isplati 300.000 dinara Draganu Đilasu na ime naknade nematerijalne štete u vidu duševnih bolova zbog povreda ugleda i časti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari