Naredne sedmice u Tirani ministarski sastanak Otvorenog Balkana o struji i hrani 1Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav

Ministarski sastanak regionalne inicijative Otvoreni Balkan o energetici  i hrani održaće se naredne sedmice u Tirani, najavio je danas ministr ekonomije Severne Makedonije Krešnik Bekteši.

On je novinarima rekao da će se naredne nedelje u Tirani u okviru inicijatije Otvoreni Balkan održati radni sastanci nadležnih ministara iz Severne Makedonije, Albanije i Srbije na kojima će „razmotriti i predložiti podmirivanje potreba za hranom i električnom energijom građana zemalja u regionu“.

Lideri članica inicijative Otvoreni Balkan, Srbije, Severne Makedonije i Albanije, dogovorili su na samitu u Ohridu 8. juna zajedničku borbu protiv ekonomske krize i nedostatka hrane i energenata.

„Očekuje nas veoma teška i nepredvidiva zima u energetskom smislu, koja ne zavisi samo od Severne Makedonije ili zemalja regiona, već zavisi od toga kako će se odvijati situacija sa ratom u Ukrajini“, rekao je Bekteši.

Istakao je da se restrikcije struje ne očekuju, čak i ako dođe do zabrane uvoza struje i gasa u Severnu Makedoniju.

„U avgustu ćemo ponovo tražiti proglašenje kriznog stanja u elektroenergetskom sektoru kako bismo imali priliku da intervenišemo kroz dodatne mere za povećanje proizvodnje električne energije iz makedonskih kapaciteta“, rekao je Bekteši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari