Narodna stranka: Sprečiti teror na severu Kosova koji sprovode paradržavne organizacije 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Hapšenja Srba na Kosovu i Metohiji se nastavljaju i pretvaraju u teror paradržavnih institucija tzv. “Kosova” prema pripadnicima srpskog naroda koji se sprovodi pred očima predstavnika međunarodne zajednice, poručio je advokat Jovica Todorović, ispred Narodne stranke.

„Činjenice da se uhapšeni drže na nepoznatim, tajnim lokacijama koje nisu poznate ni šefu međunarodne misije EULEKS, da je neizvesno da li im se pravovremeno dostavljaju lekovi, da se saslušavaju putem video linka, da nemaju kontakt sa advokatom u meri neophodnoj za delotvornu odbranu, da im se uskraćuje pravovremena komunikacija sa porodicom, i brojne druge o kojima smo se osvedočili ovih dana, govore da albanske privremene institucije koje postupaju prema Srbima lišenim slobode ne ispunjavaju ni minimalne standarde zaštite univerzalnih ljudskih prava i osnovnih sloboda. To pokazuje da međunarodna zajednica ni posle više od dve decenije na “Kosovu” nije uspostavila društvo u skladu sa vrednostima za koje se verbalno zalaže“, navodi Todorović.

Prema njegovim rečima, to je i dokaz da na tom delu teritorije međunarodno priznate države Srbije, vlast vrši paradržavna organizacija.

„Narodna stranka smatra proteste srpskog naroda na Kosovu i Metohiji legalnim i legitimnim odgovorom na teror kome je izložena srpska zajednica. Otpor tiraniji je opravdan kršenjem univerzalnih ljudskih prava i sloboda pripadnika našeg naroda na Kosovu i Metohiji, a utemeljen je na međunarodnom pravu, i to na Univerzalnoj deklaracijom o ljudskim pravima OUN iz 1948. godine, u čijem uvodu se naglašava da ljudska prava moraju biti zaštićena “pravnim poretkom“ kako “čovek ne bi bio primoran da kao krajnjem izlazu pribegava pobuni protiv tiranije i ugnjetavanja“. Naši sunarodnici na Kosovu i Metohiji su suočeni sa tiranijom i ugnjetavanjem, i po međunarodnom pravu imaju pravo na pobunu, jer ni posle više od dve decenije na teritoriji južne srpske pokrajine nije uspostavljen pravni poredak koji obezbeđuje zaštitu ljudskih prava i sloboda pripadnika srpske zajednice“, ističe se u saopštenju.

Narodna stranka poziva sve učesnike procesa normalizacije stanja u južnoj srpskoj pokrajini i integracije zapadnog Balkana u Evropsku uniju da, pre nastavka pregovora o pronalaženju rešenja za sva druga pitanja, pa i konačni status: 1) prekinu teror (tiraniju i ugnjetavanje) koji se sporovdi nad pripadnicima srpskog naroda na Kosovu, 2) da se prekinu hapšenja pripadnika srpske zajednice, a uhapšeni odmah puste na slobodu, 3) da uspostave delotvorno i trajno održivo poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda garantovnih međunarodnim pravom za sve pripadnike srpskog naroda koji žive na teritoriji Kosova i Metohije, 4) da obezbede uslove za bezbedan povratak svih prognanih Srba na teritoriju na kojoj su živeli pre potpisivanja Kumanovskog sporazuma, 5) da izvrše sve obaveze iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti OUN, uključujući i povratak osoblja Republike Srbije na teritoriju Kosova i Metohije u skladu sa Rezolucijom, 6) da ispune sve obaveze iz Briselskog sporazuma, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština.

„Tek nakon ispunjavanja ovih preduslova biće moguće iznalaženje pravičnog i održivog rešenja za sva otvorena pitanja. Narodna stranka zahteva od vlasti države Srbije da u smislu izloženog zauzmu prema predstavnicima međunarodne zajednice, Evropske unije, EULEKSA, KFORA, UN, SAD, kao i prema predstavnicima privremenih institucija u Prištini – jasan, argumentovan i beskompromisan stav. Srbija je dovedena u poziciju da o pitanjima koja se odnose na Kosovo i Metohiju nema prostora ni za korak nazad“, zaključuje se u saopštenju predsednika Odbora za pravosuđe Narodne stranke, Jovice Todorovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari