Iz kabineta visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton juče je saopšteno da je „Radna grupa za asocijaciju – zajednicu opština sa srpskom većinom na Kosovu postigla dogovor o sastavu Upravljačkog tima“. U Upravljačkom timu za osnivanje zajednice opština su Igor Kalamar, Ljubomir Marić, Dragan Jabljanović i Dejan Radojković.


Tehnički i implementacioni timovi Beograda i Prištine, posle ovonedeljnih četvorodnevnih pregovara, u ponedeljak će u Briselu nastaviti razgovore o policiji, pravosuđu, lokalnim kosovskim izborima u srpskim opštinama na KiM, telekomunikacijama i energetici. Iz Vlade Srbije juče je za ponedeljak najavljena nova runda tehničkih razgovora za oblast telekomunikacija i energetike na ministarskom nivou. Portparolka visoke predstavnika EU Maja Kocijančić izjavila je za Danas da se „dijalog nastavlja na svim nivoima“, ali nije mogla da komentariše najave premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija da će se u Briselu ponovo sastati 20. juna. Dačić i Tači su juče bili na sednici SB UN na kojoj je raspravljano o redovnom tromesečnom izveštaju generalnog sekretara svetske organizacije Ban Ki Muna o situaciji na KiM.

Spekulacije

U sedištu EU, kao ni u pregovaračkim timovima, nije bilo moguće dobiti potvrdu diplomatskih spekulacija da su se dosadašnji pregovori o sprovođenju Plana primene briselskog sporazuma odnosili samo na sever KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari