Natan Albahari: Ni Beograd ni Priština ne nude neko realno rešenje 1

Imam utisak da se godinama vrtimo u krug i manje više stojimo u mestu u ovim pregovorima, kaže za Danasov portal Natan Albahari, međunarodni sekretar i član Predsedništva Pokreta slobodnih građana.

Naš sagovornik tako komentariše današnju rundu Briselskih pregovora Beograda i Prištine, koja je, sudeći prema izjavama predstavnika dveju strana, završena bez postizanja bilo kakvog pomaka u normalizaciji odnosa.

Albahari ukazuje: ”Mislim da nije toliko bitno ko će osvojiti neki kratkoročni politički poen i trčati pred kamere da ispljuje drugu stranu i dokaže koliko je “agresivno” branio svoju poziciju i takozvanu crvenu liniju, nego šta zapravo pokušavamo da postignemo u ovim razgovorima”.

Kako naglašava: “PSG se uvek zalagao da zaključak svake runde dijaloga mora biti poboljšanje svakodnevnog života svih ljudi i nacija na Kosovu”.

“Nažalost, vidimo da trenutno ni srpska ni kosovska strana nemaju takvu želju ili cilj. Obe strane koriste dijalog kao neku vrstu pozicioniranja u javnosti, kao i prema međunarodnoj zajednici, ali izbegavaju da ponude neko realno rešenje u duhu kompromisa. S druge strane, EU takođe izgleda nemoćna i bez kreativnih ideja kako da se stvari pomere sa mrtve tačke, dok nova američka administracija još nije zauzela jasan stav kako nastaviti dalje”, smatra sagovornik Danasovog portala.

Prema Albaharijevom mišljenju, “čeka se ishod nemačkih izbora pre nego što se Evropa ubrza, ali onda isto tako možemo sačekati francuske izbore, pa izbore u Srbiji, pa formiranje nove vlade  i proći će godinu dana”.

“Nažalost, to konstantno odlaganje smo već videli bezbroj puta u poslednjih deset godina i ne bi me čudilo da je zapravo to i strategija obe strane”, zaključuje Natan Albahari.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Natan Albahari: Ni Beograd ni Priština ne nude neko realno rešenje”

  1. E moj Natane ti izgleda nisi gledao,slusao i shvatio. EU je dala papir i predlog za Srbe i ostale a.ostali nisu prihvatili kontas. Tako da tvoj komentar ima veze kao i izjava Trampa kada je gubio izbore vraticu se.

  2. Gin Natan je potpuno u pravu,pod ovim uslovima i pozicijama nema rešenja,svesni su i pregovarači i zato se kao zalažu za pregovore,ali to je fora.Vučić pogotovu,ovako čvrsto drži fotelju,folira se pred njegovim biračima jer mu niko ne veruje.Evo skoro 10 god.je na nuli ali se i dalje folira kao i EU koja ima dobar razlog da Srbija nikad ne postane članica i neće dok ne prizna Kosovo…..

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.