Natan Albahari: Za PSG Odbor za EU jeste jedan od najvažnijih odbora 1foto FoNet/Aleksandar Barda

S obzirom da Skupština Srbije nije još konstituisana, nismo razgovarali o konkretnim imenima i odborima, ali za Pokret slobodnih građana Odbor za evropske integracije jeste jedan od najvažnijih skupštinskih odbora, kaže za Danas Natan Albahari, komentarišući spekulacije da će on biti novi predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije.

On napominje da PSG, kao proevropska organizacija koja se zalaže za Srbiju na zapadu, veruje da tome može da doprinese i radom u Skupštini, a pogotovo kroz odbor za Evropske integracije.

“Od predsednika ovog odbora se svakako očekuje da je dobro upoznat sa funkcionisanjem same Evropske unije, sa procesom pridruživanja i pregovaranja, kao i sa radom Evropskog parlamenta, a poželjno bi bilo da ima i dobre kontakte sa evroposlanicima koji se bave Srbijom i Zapadnim Balkanom”, ističe Albahari.

Prema saznanjima Danasa, opozicione stranke ne samo što će u Skupštini Srbije imati blizu 90 poslanika, veći uticaj, duže vreme za raspravu, nego će ovoga puta moći da računaju i na važna mesta u skupštinskim odborima, što proteklih niz godina nije bio slučaj.

Kako izvori Danasa iz vrha vlasti navode, postoje realne šanse da opozicija dobije mesto predsednika Odbora za evropske integracije, a najozbiljniji kandidat za to mesto je Natan Albahari, poslanik i internacionalni sekretar Pokreta slobodnih građana.

Da je Albahari više nego kvalifikovan da vodi Odbor za evropske integracije govori i njegovo obrazovanje. On je osnovne studije završio na Fakultetu političkih nauka u Kalgariju (Kanada), a diplomu Mastera za evropske integracije (MES) stekao je na Univerzitetu u Bonu – Centar za studije evropskih integracija.

Njegova master teza zasnivala se „na analizi tehničkog i političkog progresa Srbije u procesu ispunjavanja kriterijuma za integraciju u EU čime je nastavio da se bavi i kroz mnogobrojne projekte koje je vodio, posebno u oblasti spoljne i bezbednosne politike“.

Od 2008. godine zaposlen je u ISAC fondu i nalazi se na poziciji menadžera programa. Prethodno je u toj organizaciji bio angažovan kao saradnik na projektima i kao menadžer projekta.

Zadužen je za organizaciju programa koji se bave evropskim i evroatlantskim intergracijama Srbije, kao što su međunarodne konferencije, seminari, studijske posete i treninzi, političko zagovaranje i ostale aktivnosti koje spadaju u domen paralelne diplomatije.

U okviru Nacionalnog konventa o EU obavlja funkciju zamenika predsedavajućeg radne grupe za Poglavlje 31 – Zajednička spoljna i bezbednosna politika.

Povremeni je predavač na Beogradskoj otvorenoj školi i „do sada je održao nekoliko prezentacija za različite studijske grupe, NVO i učenike srednjh škola u Srbiji na temu Evropske unije, NATO i reforme bezbednosnog sektora“.

Za vladajuću Srpsku naprednu stranku Albahari je gotovo, pa potpuno prihvatljiv. Uostalom, naprednjaci odavno nisu preterano zainteresovani za integracije sa EU, a obzirom na poruke iz Brisela, interesovanje je nikad manje. Uostalom, od dolaska na vlast ni jednom nisu vodili taj odbor.

Tako je u aktuelnom sazivu tim odborom predsedavala Elvira Kovač, poslanica Saveza vojvođanskih Mađara, a pre nje na tom mestu bio je Nenad Čanak, poslanika Lige socijaldemokrata Vojvodine. Neki od prethodnih predsednika Odbora bili su Marinika Tepić, Aleksandar Senić, Nataša Vučković, Milica Delević, Laslo Varga, Miloš Jevtić i Oliver Dulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari