Šta je generalni sekretar NATO poručio na sastanku sa Vjosom Osmani (VIDEO) 1NATO.int

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastao se u četvrtak (7. septembra 2023.) sa Vjosom Osmani sa Kosova u sedištu NATO-a kako bi razgovarao o nedavnim tenzijama na severu Kosova i značaju mirovne misije NATO-a KFOR pod njenim mandatom UN.

„Pozdravljam nedavne korake koje je Priština preduzela na snižavanju tenzija, uključujući smanjenje broja specijalne policije na severu, i planove za olakšavanje novih opštinskih izbora. Ali važno je izbeći dalju eskalaciju. Zato pozivam sve strane da izbegavaju zapaljivu retoriku i da deluju uzdržano i u skladu sa svojim obavezama“, rekao je generalni sekretar.

Stoltenberg je pozdravio sledeću rundu dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU koja se održava sledeće nedelje. On je rekao da je dijalog „jedini način da se reše otvorena pitanja i da se dođe do rešenja koje poštuje prava svih zajednica. Za to je potrebno strpljenje, istrajnost i kompromis“, dodao je on.

U maju ove godine, 93 vojnika KFOR-a povređena su u ničim izazvanim napadima na severu Kosova, od kojih neki teže, koje je generalni sekretar nazvao „potpuno neprihvatljivim“.

On je rekao: „očekujemo blagovremene i smislene konsultacije o svim akcijama Kosovskih bezbednosnih snaga ili kosovske policije koje mogu uticati na bezbednosno okruženje“. Od nemira, NATO je rasporedio stotine dodatnih vojnika iz svojih operativnih rezervnih snaga za zapadni Balkan na Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari