NDB, DS, PSG (poslanička grupa SSP), Zajedno - pozivaju na protest 17. septembra ako Evroprajd bude zabranjen 1Prajd u Beogradu, septembar 2019. (arhiva) Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Opozicione stranke u Skupštni Srbije – Ne davimo Beograd, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana koji je deo poslaničke grupe Stranke slobode i pravde – Ujedinjeni i poslanička grupa Moramo – Zajedno, pozvaće građane i prisustvovati protestu 17. septembra, ukoliko Evroprajd tog dana zaista bude zabranjen. To su za Danas potvrdili predstavnici tih partija i političkih organizacija.

– Smatram da Evroprajd treba održati i mi ćemo pozvati građane da se pridrurže, jer ukoliko Vučić danas može da uskrati Ustavom garantovana prava da protestuju LGBTI osobama, šta ga sprečava da to sutra, pod nekim drugim izgovorom uradi i kada budemo protestovali protiv zagađenja ili siromaštva. I Vučić, kao i drugi koji se plaše nepopularnih odluka, uvek će naći neki razlog iza koga će se sakriti. Mi ne želimo da se krijemo, želimo da se borimo da svi naši građani, bez obzira na versku, nacionalnu ili seksualnu pripadnost imaju ista prava garantovana Ustavom – kaže za Danas Radomir Lazović, narodni poslanik NDB.

Takođe, dodaje on, u tom periodu će nam u gostima biti i evroposlanici iz mnogih zemalja Evrope, a Zeleno-levi poslanički klub Ne davimo Beograd će ih primiti u Narodnoj Skupštini.

– U istom danu je Aleksandar Vučić poverio drugi mandat za sastavljanje Vlade Ani Brnabić, pripadnici LGBT populacije i najavio da će biti otkazan Evroprajd, međunarodni događaj posvećen borbi za prava LGBT zajednice koji nemaju iste mogućnosti kao mandatarka. Zvuči apsurdno, ali činjenica je da sve ovo vreme Ana Brnabić nije učinila ništa kako bi život pripadnika i pripadnica LGBT populacije u Srbiji bio lakši i sigurniji – kaže Dragana Rakić iz Demokratske stranke.

Poslednjih meseci smo, dodaje ona, društvo je bilo izloženo neverovatnoj količini propagande usmerene protiv LGBT populacije, pa je čak i episkop pozivao na oružani sukob.

– Ako i postoji bezbednosni problem, SNS rje jedina odgovorna za stvaranje takve atmosfere u društvu, jer su pojedinci i mediji pod njenom kontrolom mesecima širili lažne vesti, netrpeljivost i mržnju, a institucije ćutale – istakla je Rakić.

Narodna poslanica je poručila organizatorima Evroprajda da imaju punu podršku Demokratske stranke i da će, zajedno sa demokratama i demokratkinjama, i sama biti ispred Narodne skupštine 17. septembra.

– Zabrana Evroprajda je pokazala svu slabost ove vlasti i njihovu kalkulantsku prirodu. To kalkulisanje direktno ugrožava osnovna ljudska prava dela građana Srbije. Dok premijerka uživa povlastice i čestita joj se na radosnim stvarima u njenoj porodici, dotle se drugima ta prava ograničavaju i ukidaju. Mi ponavljamo uvek da o osnovnim ljudskim pravima nema diskusije i polemike – kaže za Danas Vladimir Pajić, član Predsedništva Pokreta slobodnih građana.

Kako dodaje, PSG je već pozvao na okupljanje 17. septembra, uprkos zabrani.

– Pozivamo ponovo sve građane da nam se pridruže i da pokažemo solidarnost u trenucima kada naša prava nisu ugrožena ali tuđa jesu. Dok nismo svi slobodni, niko nije slobodan. Želimo otvorem grad u kome se ljudima ne ograničavaju prava i uskraćuju mogućnosti – zaključuje Pajić.

Aleksandar Jovanović Ćuta, narodni poslanik liste Zajedno kaže za Danas da će podržati „sve što je zdravo“, odnosno da će stati iza svakog osnovnog ljudskog koje je ugroženo.

On je kritikovao vlast SNS koja je, kako kaže, aplicirala za održavanje Evroprajda u Srbiji u situaciji „duboko podeljenog društva“.

– Oni koji bez ikakvog razmišljanja organizuju Evroprajd u Beogradu, uradili su ogromnu svinjariju u našem društvu, imajući u vidu duboku podeljenost i mogućnost krvoprolića na našim ulicama. I sada hoće da ono za šta su odgovorni zabrane. Da se razumemo ovaj vladika Nikaron koji je pozivao da se digne oružje protiv ljudi drugačije seksualne orijentacije treba da čami u zatvoru. Svakako ću biti tu 17. septembra da podržim sve kojima su uskraćena osnovna ljudska prava, a propisana zakonima i Ustavom Srbije, bilo ona verska, seksualna ili nacionalna – zakljućuje Aleksandar Jovanović Ćuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari