Iz Evroprajda za Danas: Protivustavno je zabraniti Prajd, država ga ne može otkazati - vidimo se 17. septembra 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Goran Miletić, koordinator Evroprajda, ističe za Danas da ne postoji odlaganje niti otkazivanje ove najveće evropske LGBT+ manifestacije (EuroPride 2022).

„Ne mogu se zabraniti događaji tokom Europride nedelje, jedino je moguće zabranti šetnju. Takva odluka bi, imajući u vidu odluke Ustavnog suda Srbije za zabrane 2009, 2011, 2012. i 2013. godina bila protivustavna i mi bi smo se žalili u skladu sa porukom o pravnom leku“, naglašava Miletić za naš list povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će Evroprajd koji je zakazan za septembar biti otkazan, s tim što nije precizirao da li misli na protestnu šetnju koja je zakazana za 17. septembar ili celu manifestaciju.

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio da će Evroprajd biti otkazan, oglasio se Marko Mihailović, koridnator Evropajda (EuroPride 2022), saopštavajući da će se ova manifestacija ipak održati, jer „ne može biti otkazana“.

„Država EuroPride ne može da otkaže – može samo da proba da ga zabrani, što bi bilo jasno kršenje Ustava kao i presuda ustavnog suda koje zabrane Prajda iz 2011,12,13. god. proglašavaju neustavnim“, istakao je Mihailović na svom Tviteru.

Kako je naglasio, ova manifestacija će se održati kao što je i predviđeno.

„Prajd se održava po planu 17.09. u 17h ispred Narodne Skupštine“, tvitovao je Mihailović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari