NDB: Krivične prijave zbog "nestanka" inicijative o zabrani kopanja litijuma 1Foto FoNet Milica Vučković

Narodni poslanik Radomir Lazović izjavio je danas da je pravni tim Zeleno-levog fronta/Ne davimo Beograd podneo krivične prijave protiv odgovornih za sklanjanje i nestanak narodne inicijative za zabranu iskopavanja litijuma i bora koju je potpisalo više od 38.000 građana.

Lazović je na konferenciji za novinare ispred Skupštine Srbije rekao da su krivične prijave podnete protiv odgovornih iz prethodnog i aktuelnog skupštinskog saziva.

Krivične prijave podnete su protiv nekadašnjeg predsednika Skupštine i generalnog sekretara Skupštine, Ivice Dačića i Veljka Odalovića, i protiv aktulenog predsednika Skupštine i generalnog sekretara parlamenta, Vladimira Orlića i Srđana Smiljanića.

Krivična prijave podneta je i protiv predsednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelene Žarić Kovačević.

Lazović je rekao da inicijativa za zabranu iskopavanja litijuma i bora sa skupštinske pisarnice nije poslata nadležnom ministarstvu i odboru koji je trebalo da je provere u roku od 30 dana, navodeći da je danas 309. dan od kada je inicijativa podneta.

Zbog toga što je prošlo 10 puta više vremena od zakonom predviđenog, Lazović je zaključio da su kutije sa potpisima za inicijativu namerno sakrivene.

Narodna poslanica Jelena Jerinić podsetila je da Ustav garantuje pravo predlaganja zakona svakom narodnom poslaniku i grupi od 30.000 građana, ali da su se u aktuelnom skupštinskom sazivu na dnevnom redu našli samo predlozi zakona koje su podneli predstavnici vladajućih partija.

Ona je predočila da sve što su opozicija ili građani predlagali nikada nije stiglo na dnevni red čime „vladajuća većina građane tretira kao političke protivnike“ i krši Ustav i Krivični zakonik.

Jerinić je istakla da je isključena svaka mogućnost da se u vezi sa nestalom inicijativom dogodila tehnička greška napravljena u pisarnici ili među službenicima Skupštine zato što „znamo da administrativni sistem u Skupštini deluje besprekorno“.

Ona je istakla da je narodna inicijativa „namerno sklonjena i po nalogu funkcionera Srpske napredne stranke“.

Predstavnik Saveza ekoloških organizacija Srbije Zlatko Kokanović naveo je da je ta organizacija nekoliko puta tražila odgovor od predsednika Skupštine da kaže šta se dogodilo sa potpisima građana, ali da odgovora nema.

Ocenio je da je to „čin veleizdaje“ i upitao da li su građani koji se protive iskopavanju litijuma i bora građani drugog reda.

Kokanović je rekao da se u Srbiji „svako ko je neistomišljenik vlasti ne smatra građaninom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari