"Vlast u Srbiji neistomišljenike tretira kao izdajnike": Lazović razgovarao s EU parlamentarcima u Briselu 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Narodni poslanici Zeleno-levog kluba, Ne davimo Beograd, Jelena Jerinić i Radomir Lazović upozorili su u Briselu predstavnike Evropskog parlamenta na ozbiljne zloupotrebe Narodne skupštine od strane režima SNS-a, kao i na odsustvo vladavine prava u našoj državi, kroz primer smene tužiteljki koje su se bavile istragama u EPS-u. Razgovaralo se i o pritiscima na slobodne medije i napade koje trpe novinari poput Milana Nikića, novinara N1 iz Kragujevca i Marka Vidojkovića, koji je zbog pretnji smrću morao da napusti Srbiju.

“U prethodnih devet meseci, od kada zaseda ovaj saziv parlamenta, mogli smo iz prve ruke da se uverimo kako izgleda zloupotreba najvažnije demokratske institucije u zemlji. Zloupotrebama procedura sprečeno je da i jedan predlog opozicije ikada dođe na dnevni red. Sednice se vode pristrasno, poslovnik se ne poštuje, ljudima se gasi mikrofon, nemamo pravo na repliku, a svaka prilika se koristi za uvrede i napade na opoziciju“ , izjavio je u razgovoru sa EU parlamentarcima Radomir Lazović.

Upoznao ih je sa činjenicom da vast političke neistomišljenike tretira kao izdajnike, strane plaćenike i rušitelje države. Sve ovo vodi polarizovanom društvu u kome se progone nezavisni novinari i guše mediji, uklanjaju nepodobne tužiteljke kada se drznu da taknu leglo korupcije.

A preko režimskih medija uništavaju se životi ljudima koji se suprotstave SNS-u i kriminalu,  izjavio je Lazović i poručio da je za stvarne promene rada Narodne skupštine i generalno unapređenje demokratije u Srbiji, neophodan je drugačiji i otvoren pristup u novoj fazi međupartijskog dijaloga koji će prepoznati kontekst u kome se ovi pregovori vode.

A Jelena Jerinić, poslanica Ne davimo Bograd ocenila je da međunarodni indikatori više ne svrstavaju Srbiju u grupu demokratskih država, „već u hibridni režim na putu ka autokratiji i zato osnovni problem srpskog parlamenta nije nedostatak kapaciteta, niti je manjkavost procedura, već svesna zloupotreba parlamenta od strane vladajuće većine.“

Prema njenim rečima, Srbija je ozbiljno nazadovala po pitanju vladavine prava usvojivši ustavne amandmane koje su ozakonile partijski uticaj na pravosuđe.

Među predstavnicima Evropske unije sa kojim je u poseti Briselu razgovarala delegacija Narodne skupštine Republike Srbije i kojima je ukazano na zloupotrebe u radu parlamenta, odsustvo vladavine prava i kontrolu medija i napade na novinare bio je i potpredsednik evropskog parlamenta Mihael Šimečka. Razgovarali su i sa Alesandrom Moreti, predsednicom Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiji i Matjažom Nemecom, članom delegacije pri Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari