Ne smemo da odustanemo jer nam žrtve ne bi oprostile povlačenje: Poruka sa protesta u Valjevu 1Foto: Kolubarske.rs

Hanibal Kovač, novinar i publicista, Aleksandra Bulatović, doktor kriminologije i Milan Caci Mihailović, dramski umetnik, govorili su sinoć pred nekoliko stotina građana okupljenih na Gradskom trgu na desetom protestu Valjevo protiv nasilja, izveštava portal Kolubarske.rs.

Glumac Milan Caci Mihailović je rekao da je došao u Valjevo slavnih Nenadovića, Milovana Glišića, vladike Nikolaja, Desanke Maksimović…, ali i u Valjevo Katarine Petrović i Aleksandra Obradovića, kao i svoga prijatelja, velikog srpskog pesnika Petra Pajića, koji odavno progovori nezaboravnim gorkim stihovima: „Ja sam bio u Srbiji, Srbija je na robiji”.

– Nije bilo lako Petru Pajiću to da napiše, a morao je, da opomene za spas Srbije, ali još ga nisu čuli oni koji su morali da ga čuju, i zato sam večeras ovde. Pre svega da se poklonim svima vama časnim i istrajnim građanima naše ponižene Srbije, časnim i upornim borcima. Velika muka nas je naterala da se okupljamo na trgovima, ulicama, po auto putevima, da govorimo glasno, dobronamerno, najdobronamernije protiv nasilja i protiv nasilnika. Svašta smo doživljavali u našoj Srbiji, bezbrojne afere, gomile bezočnih laži i prevara, najstrašnije uvrede i poniženja. A pristojna Srbija je ćutala i gutala nadajući se da će se vlast osvestiti i shvatiti da se tako ne vlada nigde u Evropi i da će postati svesna da je ovo 21. vek i da svaki građanin ima pravo na život dostojan čoveka, rekao je glumac Mihailović.

On je i dodao:

– A onda se desilo ono najužasnije krvavi 3. i 4. maj, a vlast je i dalje ostala nema, prezadovoljna svojim delanjem, čuvajući krivce iz svojih redova, uljuljkujući se u velikim planovima za sledeće godine i decenije, za večnu vlast, uljuljkujući se u planvima kako spiskati još koju milijardu. Odabrali su metod da nas ne čuju i ne vide. Ne čuju naše vapaje za pravdom, za istinom, za slobodom. Ne obaziru se na reke ljudi na ulicama gradova Srbije. Vide ponekog kada nas prebrojavaju pa ga razvlače po svojim sramnim glasilima, podsmevaju se i ponižavaju sopstveni narod. Takvim svojim ignorantskim odnosom oni nama govore da moramo da budemo glasniji, moramo da budemo vidljiviji i dostojni potomci velikih predaka, svi mi koji smo protiv nasilja i nasilnika, istakao je on.

Ne smemo da odustanemo jer nam žrtve ne bi oprostile povlačenje: Poruka sa protesta u Valjevu 2
Foto: Kolubarske.rs

Mihailović je poručio da ne smemo da odustanemo jer nam nijedna žrtva, bilo kog nasilja, ne bi oprostila povlačenje.

– Nemamo pravo da odustanemo ni zbog Savamale, ni zbog helikoptera, smenjenih tužiteljki, ni zbog krađa diploma i doktorata, zbog ugroženih policajaca, zbog žrtava u majskom užasu… Ne smemo da odustanemo i zbog sopstvenog obraza. Moramo da pokažemo da Srbija nije zemlja poltrona, ulizica, lopova, podanika, udvorica, da je u Srbiji mnogo više časnih, čestitih, pravdoljubivih, koji su spremni da se žrtvuju za istinu, za pravdu i slobodu, da se izbore protiv nasilja i nasilnika, poručio je sinoć u Valjevu Milan Caci Mihailović, prenose Kolubarske.

Novinar i publicista Hanibal Kovač se Valjevcima obratio rečima: „Vi ste branioci građanske svesti i savesti i čuvari vatre koja će se tek razbuktati”.

– Prvi ste u Srbiji, posle Beograda, ustali i rekli ne tiraniji, ne krađi, ne kleptokratskom sistemu, ne hoštapleraju i ne nasilju! Ja neću sada da ponavljam pet zahteva koje smo postavili pred našeg vrlog predsednika, čije ime ne želim da izgovorim, ali ono što treba da znate jeste da svaki grad ima svoje specifikume i svi mi u svim gradovima u Srbiji trpimo nasilje. Naravno da je okidač bio strašan događaj u Beogradu i u Mladenovca, a sve je to kasnije krenulo iz Valjeva, i vi ste artikulisali pored tih pet zahteva i lokalne zahteve, koji se i te kako tiču cele Srbije, rekao je Kovač i dodao:

Ne smemo da odustanemo jer nam žrtve ne bi oprostile povlačenje: Poruka sa protesta u Valjevu 3
Foto: Kolubarske.rs

– Došao sam ovde da vam se zahvalim zbog jedne stvari. Vi čuvate Srbiju od trovanja zemlje, imate taj nesrećni Euro Litijum, koji rovari ovde, branite Mačvu, koja je pod drinskom žilom, ne zaboravite i da u Gornjim Nedeljicama, takođe, žele da naprave zatrovano jalovište, a vi znate šta to znači za našu zemlju i plodne oranice, njive i za naš eko sistem. Svesni ste šta rade, otimaju nam sve, a vi ste tu prvi bili da kažete ne, naglasio je Hanibal Kovač.

Aleksandra Bulatović, doktor kriminologije i aktivistkinja, je rekla da je njena tema pravda i kada govori, kao predstavnica građanske inicijative „Trn” iz Gornjeg Milanovca, o onome što ugrožava eko sistem i kada govori o događajima i akterima procesa donošenja javnih politika, koje su takve da jasno govore o tome da mi živimo u jednom kriminalizovanom društvu.

– Moja tema je pravda i kada objašnjavam da je tranziciona pravda put da izađemo iz košmarne stvarnosti u kojoj je pravda u zapećku i koja je sistemski zapostavljena… Moj cilj je da živimo u zemlji koja je pristojna, u kojoj ima više pravde, u kojoj životna sredina nije zagađena, rekla je Bulatović.

Ne smemo da odustanemo jer nam žrtve ne bi oprostile povlačenje: Poruka sa protesta u Valjevu 4
Foto: Kolubarske.rs

Ona je na kraju i podsetila:

– Ako jasno vidimo, ako su nam dah i sluh nezagađeni, i naš društveni ambijent je zdrav. U zdravom društvenom ambijentu vlada pravda, a ne u zagađenom! Sa nadom za pravdu vas pozdravljam i poručujem da nada nije osećanje, nego je aktivno delovanje ka budućnosti i onim željama koje smo projektovali, završila je ona.

Nakon govora usledila je uobičajena protestna šetnja centralnim valjevskim ulicama.

Potom je u organizaciji Valjevskog pokreta otpora u letnjoj bašti kafe bara „Laki Beut” održana promocija knjige „Kamo sutra”, Hanibala Kovača.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari