"Nećemo da nas Srpska lista izigra i obezglavi": Arsenijević ipak izlazi na kosovske izbore, kandidatura "preventivna" 1foto Aleksandar Roknić Danas

Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative “Srpski opstanak”, najavio je kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice 18. decembra, ali i moguće povlačenje kandidature.

On je ranije za Danas rekao da na Severu Kosova nakon što su Srbi napustili institucije ne postoji mogućnost održavanja ni fudbalske utakmice, a kamoli izbora. Ovog puta kaže da i pored izlaska iza te izjave stoji, ali da je kandidatura preventivna mera.

– Najbolje bi bilo da s eizbore odlože. Ali nas na izlazak nagnalo to što se Srpska lista u prethodnih 15 dana ponaša kao da je u predizbornoj kampanji, organizuju proteste, vratili su poslanike u Skupštinu. A poslenji dgoogvori u Briselu po našem mišljenju ne drže Zajednicu srpskih opština u okviru Briselskog sporazuma. Kandidatura je prevrentivna mere, jer nemamo nikakvu komunikaciju sa Srpskom listom iako smo pozdravili izlazak iz insitucija, navodi Arsenijević za naš list.

Kaže da je moguće da Srpska lista preda kandidata u poslednjem minutu, ali i da isturi nekoga koga bi predstavili kao nezavisnog kandidata, a zapravo bi bio  njihov instrument.

– Ne želimo da budemo izigrani, da se pojavi neki nezavisni kandidat pod njihovim patronatom ili da se oni sami priajve, a da mi ostanemo van igre, a da se u narednom periodu naši građani vrate u institucije, navodi

Napominje da je moguće da kandidaturu i povuku, da je to zakonska mogućnost.

– Razlog za povlačenje bi bilo da nevraćanje građana u institucije i neispunjavanje zahteva za početak razgovora oko formiranja ZSO, ali i ako budem jedini srpski kandidat. Moramo svi da razumemo da sada trenutno još uvek nisu ostavke u policiji i sudstvu konstantovane, a to sve uz predizborne skupove Srpske liste nam daje osnovanu sumnju da se neko od njih može prijaviti, a da mi budemo izigrani. Naši građani pored toga što su obespravljeni, mogu biti i obezglavljeni bez pravih lidera u ovom teškom trenutku, navodi lider “Srpskog opstanka”.

Moguće je, tvrdi, da Srpska lista u poslednjem momentu preda kandidaturu, ali da odlukom kosovske Centralne izborne komisije ta odluka ne bude odmah plasirana u javnost, već da se to učine nekoliko dana kasnije, što upitnim ostavlja učešće ove opozicione inicijative u izbornom procesu. Odnosno, pojašnjava, moguće je da Srpska lista dokumenta za kandidaturu pošalje poštom, te da po pravilima tako poslate kandidature moraju stići do 28. novembra. Zato je, ponavlja, kandidatura mera predostrožnosti, a povlačenje iste bi značilo čvrstu odluku da je održavanje izbora nemoguće bez povratka Srba u institucije.

– Mogu i da se našalim, s obzirom da nikada nisam bio radnik kosovskih institucija, na neki način eto i ja mogu da podnesem ostavku, šaljiv je Arsenijević.

Ranije je građanima poručivao da ih ne poziva ni na bojkot ni na izlazak, nego da sami odluče kako će se postaviti prema ovim izborima, koje je nakon ostavke gradonačelnika sa severnog dela Kosova, svih iz redova Srpske liste, za 18. decembar raspisala Centralna izborna komisija.

– I danas je ista poruka. Sve zavisi od građana. I sa poslednjim dogovorom u Briselu građani su vidno iznervirani. Reakcije su jake u protivljenju tom sporazumu, njihova su očekivanja izneverena. Znaju da će se produžetak važenja registracija sa “KM” oznakama u skorije vreme prekinuti, kao i da se one ukidaju za novoregistrovana vozila. Strepe da će morati u dogledno vreme da pređu na RKS tablice. Vidimo i da je američki ambasador u Prištini Hovenijer rekao da će se pod hitno voditi razgovori o francusko-nemačkom predlogu, a tako isto je i Aljbin Kurti najavio da je u Briselu napravljen dogovor da se do 23. marta završe ti pregovori o predlogu i da će KM tablice trajati do završetka tih razgovora, navodi Arsenijević.

Rok za predaju kandidature je do 16 časova, te dodaje da su juče krenuli u prikupljane dokumentacije. Kako kaže, poznavajući tehnologiju vladanja Aljbina Kurtije izboriće se održati sa ili bez učešća Srpskog opstanka.

– Brojna su pitanja – formiranje ZSO, ulazak Vojske Kosova na Sever, što nije moguće bez saglasnosti ćetiri gradonačelnika sa Severa, navodi on.

"Nećemo da nas Srpska lista izigra i obezglavi": Arsenijević ipak izlazi na kosovske izbore, kandidatura "preventivna" 2
Arsenijević i Milunović dolaze na glasačko mesto 2021. godine; foto: Prinscreen/YouTube/KoSSev

Ovaj mitrovački aktivisti pažnju javnosti privukao je pre svega izlaskom na lokalne izbore u opštini Severna Mitrovica, i to ne toliko samom kandidaturom, koliko načinom na koji je glasao na izborima. Naime, Arsenijević je sa saborcem Dušanom Milinovićem, koji je bio kandidat za odbornika na izbore izašao sa preko usta prelepljenim stikerom, kako bi ukazao da se opozicioni glas Srba sa Severa dugo guši. Stikeru su odabrali zbog dogovora zvaničnog Beograda i Prištine da, i dalje aktuelan, problem tablica privremeno reše preleplivanjem simbola Srbije i Kosova pri prelasku administrativnih prelaza. Milinović je i pre toga bio odbornik GI „Sloboda, demokratija, pravda“ ubijenog Olivera Ivanovića. Taj mandat je dobio nakon do danas nerazjašnjenog ubistva Ivanovića, ostavši do kraja odbornike ove inicijative.

Arsenijević je trebalo da bude kandidat za gradonačelnika ali mu je kandidatura osporena zbog novčane kazne za krivično delo iz 2018. godine.  Arsenijević i Milunović tada su ukazivali na manjakovsti zakona i Ustava osporavajući odluku CIK-a. Takođe, ukazivano je od strane „Srpskog opstanka“ na političke pritiske, od cepanja njihovih plakata i prelepljivanja sa plakatima kandidata Srpske liste, do otkaza koji je Arsenijević dobio u mitrovačkoj gimnaziji u kojoj je radio kao profesor hemije.

Milunović na izborima prošle godine nije osvojio dovoljno glasova za poslanički mandat.

Odluku o nastupu na narednim izborima do sada su doneli i Partija kosovskih Srba, kao i nezavisna kandidatkinja iz Zvečana Slađana Pantović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari