Neki bojkotuju, neki najavljuju izlazak, a neki i ćute: Moguća promena odluke Srpske liste 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ, Medija centar, Aleksandar Roknić Danas, Youtube Kossev printscreen, Youtube Kosovo online printscreen, Youtube printscreen RTK2

Do sada su se za izlazak na lokalne izbore na Severu Kosova prijavili Demokratska partija Kosova, Građanska inicijativa “Mitrovica”, kao i Partija Kosovskih Srba, koja je promenila svoju raniju odluku o bojkotu.

Za Danas izlazak na izbore u Zvečanu najavljuje i nezavisna kandidatkinja Slađana Pantović, a ni ona, kao ni drugi predstavnici Srba, ali i Albanca, ne isključuju izlazak i Srpske liste, koja, bar za sada, ove vanredne izbore raspisane nakon ostavki gradonačelnika Srpske liste i odbornika koji dolaze iz SL i GI „Za Zubin Potok“ bojkotuje.

Partija kosovskih Srba Aleksandra Jablanovića promenila je odluku o izlasku na naredne lokalne izbore na Severu Kosova, a kao jedan od razloga za izlazak predsednik ove stranke naveo je to da će Srpska lista, koja je proklamovala bojkot, na ove vanredne izbore ipak izaći.

On je istakao da smatra da je kosovska Centralna izborna komisija prvobitni rok za prijavljivanje političkih subjekata i kandidata sa 21. novembra odložila do 25. novembra kako bi se prijavila Srpska lista. Odlaganje roka tražilo je i Kurtijevo “Samoopredeljenje”.

Neki bojkotuju, neki najavljuju izlazak, a neki i ćute: Moguća promena odluke Srpske liste 2
Aleksandar Jablanović; Foto: printscreen

Na lokalnim izborima u Zvečanu kandidatkinja za Skupštinu i mesto gradonačelnice bila je Slađana Pantović, kao nezavisna kandidatkinja.

Ona je tada na izborima za gradonačelnika osvojila 86 glasova, odnosno 1.57 odsto, ostavši tako ispod kandidata Srpske liste, a na izborima za Skupštinu 35 glasova ili 0.62 odsto, nedovoljno za mandat, ali osvojivši više od Kurtijevog “Samoopredeljenja”.

Pantović za Danas najavljuje da će se kandidovati i na narednim izborima.

Kaže da će izaći na izbore nezavisno od odluke Srpske liste, za koju kaže da ne zastupa interese sprksog naroda nego svoje lične interese, te da sprovode diktaturu kako bi bili jedini predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji.

– Sprovode jednopartijski sistem. Srpska lista nisu svi Srbi, ja se protiv toga borim i prijaviću se za izlazak na izbore do kraja produženog roka. Prijavila bih se i ranije, ali nisam zbog privatnih obaveza, pa sam zakasnila, navodi Pantović.

Komentarišući Jablanovićevu tvrdnju kaže da Srpska lista ne bira sredstva da dođe do cilja.

– Srpska lista ne bira sredstva da dođe do cilja, oni sada gube mnogo. Bankomat im je u funkciju, a pričaju o patriotizmu. Ne znam šta im lično čini Kurti, niti sam za Vučića, niti sam za Kurtiju, niti me interesuju, niti sam za spisku za evre, ne primam kosovsku platu, samo srpsku. Za razliku od njih koji primaju pet-šest plata, kaže Pantović.

Moguće je da će u zadnjem momentu SL ipak izaći, jer je “od njih sve moguće i od njih čovek može očekivati i ono što je nemoguća misija”. Ovoj stranci je, smatra ova nezavisna aktivistkinja, glavni interes.

Upitana misli li da će je optuživati da je “Kurtijeva Srpkinja” odgovara da se sa takvim optužbama susretala i tokom proteklog izbornog procesa.

– Pričali su da radim za Šiptare i da sam “šiptarska izdajica”. Mene to ne interesuje, njihova svaka uvreda na moj račun je za mene kompliment. Što me više vređaju daju mi još više snage da idem protiv njih, ne lično, nego protiv njihovih stavova i njihovog rada. Prisvojili su principe nepotizma, zaposlili su svoje rođake. U moju opštinu kada uđete tu su zaposleni svi – od Todosijevićevog bratanca, do njegove kume, ne znam koga više nisu zaposlili, još kučiće, mačke i ostale kućne ljubimce. Ne znam, možda su i oni na spisku, navodi naša sagovornica.

Na pitanje šta misli o bojkotu Srpske liste koja ovaj potez predstavlja kao sudbonosan za opstanak srpskog naroda na KiM kaže – “Kakav opstanak? Oni samo rade iz ličnih interesa”.

Sem Jablanovićevog PKS za izbore u Severnoj Mitrovici prijavila se i Građanska inicijativa “Mitrovica”.

Nju čine pokret “Samoopredeljenje”, Demokratska partija Kosova, Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova, Vakat, kao i deo civilnog sektora.

Na prethodnim izborima su imali i kandidate za odbornike, kao i kandidata za predsednika, koji se u kosovskom izbornom sistemu bira neposredno.

Kandidat Erden Atići imao je nešto više od hiljadu glasova, osvojivši tako 8.88 odsto glasova. Njegov jedini protivkandidat bio je Milan Radojević iz Srpske liste, s obzirom da je GI “Srpski opstanak” ostala bez kandidata za gradonačelnika, nakon što je kandidatura Aleksandra Arseniejvića osporena od strane izborne komisije.

Kako kaže za naš list nosilac liste ove stranke Skender Sadiku, koji dolazi iz nevladinog sektora, nastupajući sa stanovišta građanskih vrednosti GI “Mitrovica” poziva sve opcije da na izborima učestvuju, te da ga lično raduje izlazak što više opcija.

Neki bojkotuju, neki najavljuju izlazak, a neki i ćute: Moguća promena odluke Srpske liste 3
Skender Sadiku; foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

– Raduje me ako će Srpska lista izaći sa kandidatom, pa i ako će biti drugih kandidata. Izbori su dobro delo demokratije. Mi izlazimo svakako, a ne bi bilo dobro za građane koji svašta proživljavaju u gradu koji ima 5 kvadratnih kilometara, da se delimo na etničkoj bazi. Voleo bih da svi budemo za demokratske izbore da bi se birali ljudi koji zaista rade za građane. Treba da damo što više opcija građanima, i treba da izađu i Srpska lista, i druge političke partije i nezavisni kandidati, pa i Aleksandar Arsenijević sa inicijativom “Srpski opstanak”, kaže Sadiku.

Pomenuti Arsenijević nije odgovorio na pozive našeg novinara. Ranije je za Danas izjavljio kako smatra da se na Severu Kosova ne može održati ni fudbalska utakmica, a kamoli izbori, te da na njima njegova inicijative neće učestovati.

Iz prijateljske organizacije “Srpskog opstanka” – Građanska inicijativa “Za Zubin Potok” koja je nakon proteklih izbora u ovoj opštini imala jednog poslanika, kažu da kao jedina opoziciona lista koja je imala predstavnike u skupštinama na Severu KiM, kažu da trenutno nema uslova za održanje izbora ni u jednoj od opština na severnom delu Kosova.

Neki bojkotuju, neki najavljuju izlazak, a neki i ćute: Moguća promena odluke Srpske liste 4
Milija Biševac; foto: Vojin Radovanović/Danas

Predsednik ove inicijative Milija Biševac, koji je bio jedini opozicioni odbornik iz redova srpskog naroda na Severu Kosova, navodi za naš list da će kandidata imati ukoliko ga bude imala i Srpska lista.

– Ostaćemo uz svoj narod čiji je stav, takođe, da se na izbore ne izađe. Međutim, ukoliko dođe do toga da neko od predstavnici Srpske liste preda kandidaturu, GIZP će sigurno imati svog kandidata jer nećemo dozvoliti da oni koji su do sada upravljali ovom opštinom ponovo dođu na vlast jer katastrofalna politika koju su vodili godinama nas je i dovela u situaciju u kojoj se nalazimo, kaže Biševac koji je ostavku na poslaničko mesto podneo onda kada su to učinili i odbornici iz redova Srpske liste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari