Negotin je za vlasti u Beogradu zaboravljena ruska gubernija 1

„Bilbordi u Negotinu su već oblepljeni Vučićevim likom, a ne listom kandidata naprednjaka za lokalne izbore, ili njihovim kandidatom za predsednika opštine. Njihovi aktivisti maltretiraju građane tražeći im siguran glas, a rukovodioci po preduzećima ne prezaju ni od toga da pretnjama primoravaju, pre svega, radnike na određeno da svojim potpisom daju takozvani siguran glas naprednjačkoj listi. To je danas slika Negotina, mesec dana pred lokalne izbore“, kaže za Danas Krsta Stanković Njenjulović, predsednik opštinskog odbora i prvi na listi Narodne stranke u ovoj opštini.

On kaže da su Negotinci veoma ogorčeni i da su mu se mnogi žalili na pritiske naprednjaka, ali da su mnogi pristali na svoj siguran glas, jer maltene nema porodice koja nema bar jednog radnika zaposlenog na određeno vreme.

Kakvu predizbornu kampanju očekujete i da li ćete i vi ići na siguran glas?

– Narodna stranka pod sigurnim glasom podrazumeva razgovor sa prijateljima, poznanicima i rodbinom u cilju njihovog upoznavanja sa našim programom, ciljevima i namerama koje želimo da sprovedemo, ukoliko dođemo na vlast. Potrudićemo se da u narednih mesec dana što više budemo u kontaktu sa narodom, a propagandni materijal u vidu flajera podelićemo većini dostupnih građana kako bi iole bili upoznati sa činjenicom da imaju i drugu alternativu.

Učešće Narodne stranke na izborima u Negotinu predstavljeno je kao pokazna vežba. Koliko tim gestom vaša stranka rizikuje,da  ako ne pređe cenzus, još veću osudu opozicije zbog kršenja odluke o bojkotu?

– Izlaskom na ove izbore načinili smo pravi potez, jer samo tako možemo videti čemu je sve aktuelna vlast sklona kako bi onemogućila opoziciju da izađe na izbore. Mi smo prilikom prikupljanja potpisa nailazili na niz situacija, poput nestanka struje u mestima gde smo skupljali potpise, pretnje građanima koji su nam dali potpis, pošto su knjige sa potpisima svake večeri proveravane od strane aktuelnog predsednika i zamenika predsednika opštine, nakon čega su usledili telefonski pozivi i pretnje radnim mestom. Od nekih je čak zatraženo da se izjavom povuče potpis itd. Na desetine je takvih slučajeva bilo. A što se tiče cenzusa to se ne dovodi u pitanje. Mi imamo veliku podršku u gradu, a naš rezultat će zavisiti od toga da li će kod građana preovladati strah, ili će se osmeliti i svoj glas dati prema savesti.

Očekujete li da će  vašu listu podržati, osim građana koji su protiv aktuelne vlasti, i prodemokratska opozicija u Negotinu?

– Da, očekujem. Iako dobar deo stranaka opozicije bojkotuje izbore mislim da će njihovi simpatizeri, ipak, izaći na izbore i glasati za nas.

Da li ćete uspeti da obezbedite dovoljno kontrolora za nadziranje izbora?

– Mi moramo da obezbedimo kontrolore na svim biračkim mestima, jer samo tako možemo odbraniti naše glasove, u suprotnom, rizikujemo da budemo i pokradeni. Analizirajući neke statističke podatke sa prethodnih izbora, uočili smo da je na nekim izbornim mestima izlasnost bila i preko 80 odsto iako je prosek izlaznosti bio oko 43 odsto, a na nekim mestima je bilo i procentualno mnogo nevažećih glasova.

Prvi ste na listi i najavljeni ste kao čovek koga Negotin poznaje. Kako vas to poznaju?

– Rođen sam u Negotinu i čitav život živim u Negotinu. Dvadeset i pet godina sam radio u BIA, od toga 16 godina na mestu rukovodioca. Penzionisan sam prošle godine. Društveno sam uvek bio aktivan, kako u sportu, tako i u kulturi. Objavio sam 9 knjiga poezije i proze, bavim se i komponovanjem i kao tekstopisac i kompozitor osvojio sam 2019. godine drugo mesto na Saboru narodne muzike Srbije, a 2020. prvu nagradu publike. Negotin poznaje i ostale ljude sa naše liste. Niko sa naše liste, verovali ili ne, nije tu došao da traži posao za sebe, ili nekog svog člana porodice. Radi se o već ostvarenim ljudima koji su se u svojim profesijama pokazali i dokazali.

Da li je Negotin još jedno zaboravljeno mesto u Srbiji koga se vlasti sete samo pred izbore?

– Negotin je grad koga mladi napuštaju, jer u njemu ne vide perspektivu. Polako se pretvara u grad penzionera. Aktuelna vlast godinama veliki broj mladih ljudi drži na određeno vreme, tako da na taj način ne mogu sebi da planiraju budućnost, te zato i odlaze. Za mnoge Negotince prosečna plata u Srbiji je samo san. Mnogi su na minimalcu. Negotin je za vlasti u Beogradu zaboravljena ruska gubernija koga se sete samo pred izbore. Prethodne četiri godine ništa nije rađeno ali se zato u poslednja dva meseca asfaltiraše grdne ulice i putevi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari