"Neko ima veliki novac, a neko niski moral": Stanojević (MI) i Veselinović (SPN) za Danas o mogućnosti da SNS "kupi" opozicione odbornike 1Foto: FoNet/Ana Paunković

Izjava Tome File, kandidata za gradonačelnika Beograda SPS-a, da veruje da će SNS i SPS uspeti da formiraju vlast, te da za to postoji više načina, “podgrejala” je različite spekulacije o mogućoj “kupovini” nekog od odbornika opozicije. Dragan Stanojević iz “MI – Glas iz naroda” i Dobrice Veselinović iz Zeleno-levog fronta takvu mogućnost ne isključuju.

Grupa iz koje Stanojević dolazi i ranije je ukazivala da su njihovi budući odbornici, kojih će u budućem sazivu ukupno biti pet, dobijali novčane ponude za prelazak na stranu vlasti, a u medijima su se pojavila imena dvojice mogućih “preletača” – Aleksandra Jerkovića i Slobodana Đurašinovića.

Đurašinović je to demantovao, a Jerković nije želeo govori za portal Nova.rs, koji je ovu informaciju i plasirao, rekavši kako je odlučio da  nikom ne daje dok se izborni proces ne završi.

Stanojević: Ljudski kvalitet je razni

Dragan Stanojević, jedan od osnivača grupe građana “Mi – Glas iz naroda”, kaže za Danas da ne zna odakle Fili takve tvrdnje, jer je od početka bilo različitih špekulacija i nagađanja. Napominje da znaju za razne pokušaje da se neko “privoli” i podrži vlast u Beogradu.

Iako je ova grupa donela odluka da ne ulazi u koalicije ni na jednom nivou, Stanojević se ograđuje i kaže da niko ne može da isključi mogućnost “da se neki pojedinac “proda” jer nažalost – neko ima veliki novac, a neko nizak moral”.

On ukazuje i da su Jerković, kojeg je “MI” isturio kao kandidata za gradonačelnika, i Đurašinović na svim sastancima govorili da su pomenute spekulacije lažne, te da svi odbornici stoje uz odluku pokreta o neulasku u postizborne koalicije.

“Oni su tu na listi zahvaljujući nama i našim glasačima i možete zamisliti šta će biti sa onim koji bi dozvolio izdaju i pokreta i glasača. Zato još jednom, MI nemamo nikakvih saznanja o tako nečem i naš stav je kristalno jasan,nema koalicije ni sa kim i idemo na ponovne izbore u Beogradu. Naš stav je jasan, ali, ljudski materijal je danas razni i niko ne može da garantuje za svakog pojedinca”, kaže Stanojević.

"Neko ima veliki novac, a neko niski moral": Stanojević (MI) i Veselinović (SPN) za Danas o mogućnosti da SNS "kupi" opozicione odbornike 2
foto: privatna arhiva

Na pokušaje kupovine odbornika grupe “MI – Glas iz naroda” najisturenije lice pokreta, Branimir Nestorović, već je upozorio javnost, a Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) podneo je čak krivičnu prijavu protiv NN lica zbog toga što je odbornicima grupe “MI” nuđene stotine hiljade evra da podrže vlast SNS, pozivajući se upravo na Nestorovićeve navode.

Stanojević kaže da oni nisu podneli krivične prijave jer nemaju dovoljan osnov za pokretanje pravnog postupka, s obzirom da su saznanja na nivou “rekla-kazala”.

“Ako budemo imali relevantne dokaze sigurno ćemo to pokrenuti i izači u javnost. POKS zloupotrebljava istrgnuti deo izjave i pokazuje navodnu zabrinutost, ali bi mi mogli isto to pitanje postaviti njima, jer se isto tako na bazi „rekla kazala“ govori da su njihovog odbornika kupili”, kaže naš sagovornik.

Veselinović: Pokazalo se da je vlast vična špekulacijama

Ni Dobrica Veselinović, nosilac liste “Srbija protiv nasilja”, povučen iskustvom s prošlih izbora, ne isključuje mogućnost da SNS do neophodne većine stigne prebegom nekog od odbornika opozicionih listi. Ova lista, uz listu NADA, zahteva poništavanje ovog izbornog procesa zbog, kako navode, izborne krađe koju je vlast sprovela.

“Pri konstituisanju prethodne gradske većine SNS i SPS su kupili jednog odbornika, a onda i jednog odbornika Zavetnika. Pokazali su da su vrlo vični političkim špekulacijama i prekrajanju volje građana”, kaže on za Danas.

Veselinović smatra da je to pokazano i “kroz jasno prikazanu krađu na ovim izborima” gde se vlast nije libila ničega kako bi preokrenula rezultate i pokušala da zadrži vlast u gradu.

“To je njihova politika. Prevara, nasilje i korupcija”, pocrtava on.

On dodaje da Zeleno-levi front i koalicija Srbija protiv nasilja su uložili veliki broj tužbi i žalbi na ovaj izborni proces, te da će iskoristiti sva pravna sredstva u zemlji i inostranstvu, ali i na ulici i institucijama, da se izbore za poštovanje izborne volje građana.

"Neko ima veliki novac, a neko niski moral": Stanojević (MI) i Veselinović (SPN) za Danas o mogućnosti da SNS "kupi" opozicione odbornike 3
foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Vlast je do sada odbijala da ispuni zahtev opozicije i dela civilnog sektora za poništavanje ovih i raspisivanjem novih izbora na svim nivoima.

Lista “MI – Glas iz naroda, Aleksandar Jerković” na izborima 17. decembra osvojila je šest odborničkih mandata i tako postala grupa od koje zavisi formiranje nove vlasti na nivou glavnog grada. U slučaju da ostanu pri svom stavu da u postizborne koalicije neće ulaziti, ni sa vlašću, ni sa opozicijom, Beograđani će ići ponovo na birališta, s obzirom da tada niko neće imati većinu neophodnu za formiranje vlasti.

Koaliciji oko SNS-a pripalo je 49 mandata, dok je “Srbija protiv nasilja” dobila 43 mandata, a izborna lista “Nada za Beograd” (NDSS i POKS) – sedam. Socijalisti su na ovim izborima osvojili pet mandata, te je SNS-u potrebna podrška dodatnih odbornika za formiranje vlasti.

Kako bi formirao vlast, kandidat za gradonačelnika SNS-a Aleksandar Šapić javno je pozivao odbornike koalicije NADA na razgovor, a kako su iz stranaka članica ove koalicije ukazivali i njihovu su odbornici, poput „MI“, dobijali ponude, ali i trpeli pritiske, kako bi podržali koaliciju SNS-a i SPS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari