Nemački ministar kaže da je dogovor sa Vučićem važan deo Berlinskog procesa 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Nemački ministar privrede Peter Altmajer i predsednik Srbije Aleksandar Vučić dogovorili su danas administrativno partnerstvo dve strane u cilju unapređenja u oblastima međusobne saradnje i jačeg vezivanja Srbije za unutrašnje tržište Evropske unije, saopštila je Vlada Nemačke.

Ministar Peter Altmajer rekao je posle video-konferencije sa predsednikom Vučićem da se administrativno partnerstvo između njegovog ministarstva i kabineta predsednika Srbije odnosi i na jačanje lanaca dobavljača, održive buduće investicije i dublju saradnju u postizanju ciljeva Zelenog ugovora EU.

Altmajer je naglasio da je to „važan korak u okviru Berlinskog procesa“ i da će dve strane raditi na stvaranju „održivih struktura privredne saradnje, koje su upravo u vreme korona krize važnije nego ikada“, saopštilo je nemačko Ministarstvo privrede i energetike.

U saopštenju se navodi da je administrativno partnerstvo, pored drugih nemačkih inicijativa za Zapadni Balkan, važan instrument u okviru Berlinskog procesa, i da takva bilateralna administrativna partnerstva već postoje sa Crnom Gorom, Kosovom i Severnom Makedonijom, pored regionalnih inicijativa kao što su dobavljačka inicijativa za Zapadni Balkan, digitalni samit Zapadnog Balkana i dualno obrazovanje.

„Administrativna partnerstva imaju za cilj da kroz modernizaciju uprave u privredno relevantnim inostranim partnerskim ustanovama, unaprede okvirne uslove za privređivanje. U tu svrhu nemački službenici se šalju na kraće ili duže savetodavne misije u parterske ustanove, kojima prenose svoje znanje i iskustvo“,  piše u saopštenju.

U saopštenju nemačkog ministarstva navodi se da je Srbija važan motor regionalnog ekonomskog prostora Zapadnog Balkana i da su privredni odnosi Srbije i Nemačke pre izbijanja globalne pandemije imali dinamičan razvoj, a trgovinska razmena dostigla je 2019. godine rekordnih više od 5 milijardi evra.

Dodaje se da su nemačka preduzeća proteklih godina u Srbiji uložila više od 2,53 milijarde evra, čime su se svrstala među vodeće investitore.

Vučić i Altmajer tokom konferencije saglasili su se da zajedno rade na unapređenju poslovnog okruženja u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari