Nereformisana SPS je poželjan partner svakoj vlasti, od Koštunice, preko Tadića, do Vučića: Žarko Korać o učešću Dačića u budućoj vlasti 1Foto FoNet

Socijalistička partija Srbije je danas tipična stranka vlasti, bez ikakve stvarne ideologije. Jedan mali fenomen u političkoj istoriji Srbije – oteraš zemlju u propast svojom desetogodišnjom politikom a onda budes drag partner na vlasti apsolutno svakome – ocenjuje za Danas psiholog Žarko Korać činjenicu da će SPS biti deo i buduće vlasti.

Podsetimo, nakon decenije saradnje sa režimom Aleksandra Vučića, Ivica Dačić saopštio je prekjuče da se sa predsednikom Srbije i Srpske napredne stranke dogovorio o nastavku političke saradnje.

Prvi i ključni korak u rehabilitaciji SPS posle pada Miloševićeve vlade, napravio je Vojislav Koštunica. To je bila manjinska vlada od 2004 – 2007. godine. Nju je u skupštini podržavao SPS koja ni jednu reč nije rekla o svojoj odgovornosti za ratove devedesetih, zločine, bedu i inflaciju, i potpunu međunarodnu izolaciju Srbije – kaže Žarko Korać u osvrtu na neodvojivost Vučića i Dačića.

Kako dodaje, Vojislavu Koštunici je bilo najvažnije da se politički udalji od predhodne Đinđićeve vlade i SPS mu je u tome pomogla.

Nereformisana SPS je poželjan partner svakoj vlasti, od Koštunice, preko Tadića, do Vučića: Žarko Korać o učešću Dačića u budućoj vlasti 2
foto EPA/SASA STANKOVIC

– To jeste bila tiha rehabilitacija SPS ali vrlo realna, koja će politički amnestirati sve vinovnike ratova i koja će u suštini rehabilitovati Miloševićevu politiku. Sledeći ključni korak u rehabilitaciji SPS bila je vlada DS – SPS formirana 2008 godine, kada je Dačić postao predsednik skupštine Srbije. Možda je najružniji aspekt te koalicije takozvani Koalicioni sporazum o pomirenju, potpisan oktobra 2008 godine. Boris Tadić je tada rekao “da želi da stavi tačku na politiku konfrontacije”, kao da SPS nema baš nikakvu odgovornost za stradanje iz prošlosti – podseća Korać.

Od tog trenutka, napominje on, samo su reki pojedinci i manje političke stranke podsećali da SPS nikada nije izrazila žaljenje za svoju politićku prošlost ili sama lustrirala zbog toga makar deo svog rukovodstva.

– I tako je nereformisana SPS postala poželjan partner svakoj vlasti, od DSS, preko DS pa sve do SNS. To samo pokazuje da osim ideologije nacionalizma, Srbija živi u jednom predpolitičkom dobu gde nikakve političke ideje nisu bitne, samo vlast – zaključuje sagovornik Danasa.

Nereformisana SPS je poželjan partner svakoj vlasti, od Koštunice, preko Tadića, do Vučića: Žarko Korać o učešću Dačića u budućoj vlasti 3
Foto: FoNet/ Nenad Đorđević (arhiva)

Ivica Dačić je juče rekao da, imajući u vidu da deli iste političke ciljeve sa SNS, „predsednik Aleksandar Vučić i ja smo mišljenja da treba da nastavimo našu političku saradnju u najboljem interesu Srbije i u ovim teškim i turbulentnim vremenima koja su pred nama“.

– Nastavićemo naše razgovore već početkom sledeće nedelje, a nakon toga ćemo naše predloge o nastavku saradnje uputiti na odlučivanje stranačkim organima – rekao je Dačić za Novosti, posle razgovora s Vučićem.

Tema razgovora je bilo formiranje nove Vlade, a Dačić je napomenuo da još nije bilo reči o personalnim rešenjima.

Nereformisana SPS je poželjan partner svakoj vlasti, od Koštunice, preko Tadića, do Vučića: Žarko Korać o učešću Dačića u budućoj vlasti 4
Foto: Screenshot RTS

Podsetimo, Ivica Dačić je obavljao funkciju predsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova od jula 2012. do aprila 2014. godine. Od aprila 2014.godine do 2020. bio je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, da bi nakon izbora te godine zauzeo funkciju predsednika Skupštine Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari