Nesloboda medija i ugroženost novinara među glavnim kritikama evropskih poslanika upućenih vlastima u Srbiji 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

„Napadi na novinare i tužbe protiv novinara su neprihvatljive“, rekao je Bilčik na konferenciji za novinare posle sednice Evropskog parlamenta.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da izveštaj o Srbiji predstavlja fer procenu stanja u državi i naglasio da su neophodne reforme u pravosuđu, unapređenje kvaliteta demokratije i da se mora videti napredak kada je reč o slobodi medija.

On je istakao da se očekuje da se Srbija uskladi sa striktnim merama protiv Rusije.

Nesloboda medija i ugroženost novinara među glavnim kritikama evropskih poslanika upućenih vlastima u Srbiji 2
Foto FoNet Milica Vučković

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Bilčik je naglasio da se očekuje puno sprovođenje sporazuma o normalizaciji prihvaćenog u Briselu i Aneksa usaglašenog u Ohridu i uspostavljanje Zajednice srpskih opština bez ikakvog odlaganja.

On je rekao da mu se ne sviđa stavljanje krivice za to što je srpska strana bojkotovala izbore na severu Kosova samo na Beograd i da je to odgovornost obe strane.

Bilčik je ocenio da je implementacija najteži deo, a da Evropska unija pruža punu podršku.

„Ne želimo nikakvo nasilje, ne želimo tenzije, želimo rešenje ovih pitanja“, istakao je Bilčik.

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon rekla je da EU ostaje posvećena razvoju, stabilnosti i prosperitetu Kosova i da on znači da je Kosovo važan partner.

Fon Kramon je, kako ističe, očekivala mnogo veći napredak u procesu normalizacije i ocenila da bi Aneks iz Ohrida bio dobra baza za to.

Nesloboda medija i ugroženost novinara među glavnim kritikama evropskih poslanika upućenih vlastima u Srbiji 3
foto FoNet Milica Vučković

Ona, govoreći o nedavnim lokalnim izborima na Kosovu, rekla je kako je smatrala da je učešće Srpske liste na tim izborima moglo da bude pozitivan signal i da bi moglo da znači povratak u institucije, a da pošto se to nije dogodilo ada je teško videti u kojem pravcu će se sve razvijati.

Na pitanje o usvajanju pravila o eksproprijaciji na Kosovu, koja stvara zabrinutost kod Srba, Fon Kramon je naglasila da su svesni tih dešavanja, ocenivši da je to neprihvatljivo i da će na severu Kosova razgovarati sa grđanima i dalje se informisati kako bi mogla da iskaže zabrinutost Vladi u Prištini.

Ona je rekla da je stabilnost na severu „krhka“ i da nije u interesu da se „doliva ulje“ u procesu dijaloga.

Bilčik je poručio i da sva pravila moraju da budu u skladu sa vladavinom prava, pa i eksproprijacija i da se moraju izbeći varnice, već se mora voditi računa o ljudima na terenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari