Nikodijević ponovo predsednik Skupštine grada Beograda: "Za" glasalo 57 odbornika, nema nevažećih glasova 1Foto: Beoinfo

Konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Beograda počela je danas nešto posle 10 časova izborom verifikacionog odbora, a pre 16 časova stigla je informacija da je za predsednika Skupštine grada Beograda izabran Nikola Nikodijević.

19.45 Skupština Grada Beograda danas je tajnim glasanjem, na predlog 57 odbornika, izabrala Igora Jovanovića za zamenika predsednika gradskog parlamenta.

18.35 Predsednik odborničke grupe „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ u Skupštini Grada Beograda, Aleksandar Mirković, potvrdio je za N1 da će kandidat za gradonačelnika Beograda biti poznat za 48 sati.

17.30 Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) Vojislava Mihailovića pozvao je danas odbornika u Skupštini grada Beograda Vuka Stanića da vrati mandat jer je glasao za predsednika skupštine, što je „u suprotnosti sa stavom odborničke grupe, odnosno izborne liste NADA za Beograd sa koje je izabran“.

16.45 Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević izjavio je danas, nakon što je izabran na to mesto, da će za gradonačelnika predložiti onog za koga se odluči Srpska napredna stranka (SNS).

15.54 – Za predsednika Skupštine grada Beograda izabran je Nikola Nikodijević. Kako N1 saznaje, 57 odbornika je glasalo i svi su bili „za“. Nema nevažećih glasova.

Podsetimo SPS i SNS zajedno imaju 56 odbornika, opozicija u nekoliko odborničkih grupa ukupno 53 i jedan samostalni odbornik Stanić Vuk, (koji je glasao).

15.37 – Nakon završenog glasanja, Toma Fila je odredio pauzu i naveo: „Nakon toga, vi mene više nećete videti ovde“.

15.36 – Isključeni član POKS-a Vuk Stanić glasao je na izborima za predsednika Skupštine grada Beograda.

On je za sada jedini iz opozicije koji je glasao.

15.35 – Predsedavajući Toma Fila tokom glasanja je opsovao nakon što je Goran Vesić ubacio svoj glasački listić u kutiju.

U trenutku dok je Vesić prolazio pored stola predsedavajućeg Fila mu je dobacio:

„Ko da si popunjavao listić, jeb**e“, rekao je Fila, a onda se rukovao sa Vesićem.

Nedugo zatim je kada je odbornica Snežana Vuković pozvana da glasa, Fila je napravio još jedan komentar pored uključenog mikrofona.

„Da li si ti, ta Snežana?“, dobacio je muškom odborniku koji je došao da nešto kaže Fili.

15.16 – U toku je tajno glasanje, a samo je sedam odbornika Narodne stranke izašlo, ostali sede unutra, javlja N1.

15.10 – Radomir Lazović iz koalicije Moramo je rekao da se poslednji put obraća u ovom sazivu, jer će podneti ostavku da bi obavljao funkciju narodnog poslanika.

„Želim vam svim srećan rad, u nadi da će ova institucija biti na čast građanima, Beograd zaslužuje mnogo bolje“, rekao je i dodao da je ovo početak razvlašćivanja SNS i da je siguran da će to i opozicija uraditi.

14.30 – Predloženi kandidat SNS-a i SPS-a za predsednika Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević prvi put se javio na današnjoj sednici i odgovorio na optužbe iz opozicije da zaposleni u vrtićima imaju plate ispod minimalca i na afere koje su se vezivale za SPS.

„Bunite se i ljutite se kad neko priča o vašim finansijama, bunite se, a iznosite paušalne kvalifikacije na račun partije koja ima kontinuitet, koju od 90-ih građani glasaju, a to je SPS. Pominjete neke tajkune. Olako izrečene kvalifikacije. Vaspitačice nemaju plate ispod minimalca jer je to zakonski nemoguće. Posao odbornika je da se borimo za bolji život građana Beograda“, rekao je Nikodijević za skupštinskom govornicom.

14.12 – Toma Fila je, nakon obraćanja Bakareca, skrenuo pažnju svim odbornicima da pričaju priče koje nemaju veze sa dnevnim redom.

Molim vas da se držimo dnevnog reda, ako nastavimo ovako, ostaćemo do ponoći, rekao je Fila.

14.01 – Nebojša Bakarec, iz odborničke grupe SNS, kaže da Nikodijevića poznaje do 2008. godine, da je pratio pažljivo šta je radio i govorio i da je „to sve najbolje“, i zato će za njega glasati. On je bio deo tima koji je uzdigao ovaj grad poslednjih 10 godina, rekao je.

Nikada u istoriji ovaj grad nije bio ovoliko izgrađen, rekao je. „Sada je prosečna plata 806 evra, preko 100.000 ljudi je zaposleno samo u Beogradu, koje su prethodne vlasti otpustile“, kazao je.

14.00 – Ušli smo u Skupštinu sa idejom argumentovane civilizovane rasprave, možda smo bili naivni. Ali nespremni nismo. Kada govorimo o izboru predsednika, neki od nas su imali prilike da odu u toalet tokom ove sednice, i pre nego odete tamo, nakon 35 stepenika imate WC za osobe sa invaliditetom. Da imamo takvog odbornika, ne bi mogao da ode u toalet. To je izraz prethodnog saziva.Prošli saziv je imao priliku da odlučuje o gradnji i rušenju Beograda, o novcu. Kada uništite nešto što je neprocenjivo, to je dupli problem. Srušeno je 30 objekata kulturnog nasleđa tokom dva mandata Nikole Nikodijevića. Ako planirate da srušite Stari savski most, računajte da vam nećemo dozvoliti. Smatramo da ova vlast u Beogradu, koliko god se predstavljala jaka, nema dovoljno kapaciteta i legitimiteta da upravlja gradom, rekao je Pajić i dodao da u gradu ima niz problema, a istakao je rekonstrukciju Muzeja grada Beograda.

– Rušenja po Vračaru moraju da stanu. U biografiji Nikole Nikodijevića ne vidimo da je radio išta van ove Skupštine, a čovek ne može da ima samo politički angažman, dodao je Pajić.

Saša Mihajlović (Bedem-DS) istakao je da ni ta odbornička grupa neće glasati za Nikodijevićev izbor.

– Ništa lično, ali je on deo vladajuće većine u prethodnom mandatu. Mnogo stvari je ovde izrečeno. Nije istina da je bolje stanje u gradu, GSP-u, da je bilo više vrtića, Gde su javne garaže, gde je veći broj parking mesta? Koliko gospodin Šapić putuje do Novog Beograda posle tri popodne, pitao je Mihajlović.

Nebojša Bakarec (SNS) je citirao Duška Radovića, za koga kaže da je „proročki predvideo“ kakva će Srbija biti „zahvaljujući Aleksandru Vučiću“: “ Ko je jutros imao sreće da se probudi u Beogradu dovoljno je srećan i da traži sve preko toga bilo bi neskromno“.

– Kad slušate opoziciju kao da živite u nekoj paralelnoj realnosti. Siniša Mali i Zoran Radojičić su izuzetno sposobni, a oni su deo tima Gorana Vesića koji je spiritus movens Beograda. Imamo izvanredne rezultate. Ova vlast je rešila problem u Vinči koje su napravile sve prethodne vlasti, gradi se Beograd na vodi, Tiršova2, rekonstruisani muzeji, podignuti spomenici. SNS je šampion u ekologiji, linijski park i metro su ekološki projekti. Ne postoji ni jedna stranka koja je uradila više u stanju svesti o čistom vazduhu. Posađeno je stotine hiljada stabala, nastavio je Bakarec koji je optužio NDMBGD da je „pravio haos u gradu“, „tukao i psovao policajce“, „uletao nogama u Skupštinu“ te da ih „finansira Stejt Dipartment“.

Odgovorio je Lazović (NDMBGD) koji se „zahvalio“ Bakarecu na prilici da objasni taktiku pokreta „jednom nogom u instituciji, drugom na ulici“.

– Bićemo sa građanima na ulicama i trgovima, radićemo analize, objašnjavaćemo svaki pogrešan projekat. A koliko su ozbiljne reči Bakareca, pokazuje da je taj čovek optužio Dobricu i mene da smo zapalili Vinču. Gospodina Bakareca smo zbog tih istina tužili i dalje ćemo se boriti za istinu, rekao je Lazović.

13.49 – Ubrzo nakon što je rad Skupštine grada Beograda prekinut, nastavljena je konstitutivna sednica, a odmah nakon pauze obratio se odbornik Pokreta slobodnih građana, koji je ukazao na problem pristupa toaletu u Skupštini grada za osobe sa invaliditetom.

„Kako do toaleta ima 35 stepenika i da imamo osobu sa invaliditetom u ovom sazivu, ona ne bi mogla da dođe do njega“, rekao je odbornika PSG-a.

13.36 – Rasaprava na današnjoj sednici Skupštine grada Beograda prekinuta je zbog tehničkog problema, a šefovi odborničkih grupa se dogovaraju da li da nastave raspravu ili da se pređe na glasanje.

Naime, vreme za raspravu nije mereno. a na ekranu je prikazano kao da niko nije trošio vreme za raspravu.

Nikodijević ponovo predsednik Skupštine grada Beograda: "Za" glasalo 57 odbornika, nema nevažećih glasova 2
Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

13.28 (13.07) – Odbornička grupa Dveri i POKS neće glasati za Nikolu Nikodijevića kao predsednika Skupštine ali ni za ostale predloge na današnjoj sednici, rekla je odbornica te grupe.

Aleksandar Mirković (SNS) kazao je da je tendencija dela opozicije da se „šalju političke parole“ sa govornice, a ne da se biraju organi Skupštine.

– SNS je ispunjavala obećanja i sa tim će nastaviti. Rezultati i činjenice govore o tome.tako je 2013. dug Beograda bio 1,2 milijardi evra, to nam je ostavio režim Dragana Đilasa koji je upropastio Beograd. Danas je dug Beograda 280 miliona evra, što pokazuje da smo uspeli da vraćamo dugove ali i razvijamo grad, rekao je Mirković, i naveo i nezaposlenost, broj privrednih subjekata i prosečne plate.On je rekao i da je ta vlast „upropastila“ javna preduzeća i vrtiće i nastavio o „aferama“ gradske uprave u vreme gradonačelničkog mandata Dragana Đilasa.

On je kazao i da je u navedenoj odborničkoj grupi i sindikat Sloga „čiji je predsednik pozivao na silovanje premijerke Ane Brnabić“, ali se i žalio na „targetiranje“ Gorana Vesića.

Na navedene podatke replicirao je Tatalović (DS).
– Ako govorite o dugovima, sigurno je da Goran Vesić zan kakvi su dugovi u pitanju, jer je tada bio u Demokratskoj stranci. zašto govorite o replici Terazija, kada je nju otvorio Aleksandar Šapić, čovek koji je bio prvi na vašoj listi,

– Pojedini odbornici ovde iznose teške optužbe, ali očigledno je g-din Mirković odlučio da bude zvezda. Opet obmanjujete građane. Bulevar kralja Aleksandra je rejkonstruisan za 180 dana, dobijena nagrada za najbolji projekat, Obmanjujete građane o podzemnim kontejnerima, grad je oslobođen, morao je penale da isplati. Vi ste ti koji unose tenziju, Za 10 godina ste jedva 10 vrtića otvorili, u vreme Dragana Đilasa izgrađeno je 47 vrtića, rekla je Mila Popović.

Popovićevu je prekinuo predsedavajući Toma Fila, koji joj nije dao da govori duže od dva minuta, dok je u prethodnom izlaganju odbornika Mirkovića procenio da on može da govori duže, „jer troši vreme svoje odborničke grupe“.

Odbornici su se onda i izjašnjavali da li je predsedavajući povredio poslovnik, član o dostojanstvu Skupštine, jer je „davao paušalne ocene ko je započeo, ko je u pravu ili nije“, za šta je glasalo 35 odbornika, a protiv 59. Usledilo je dobacivanje, ali i komentar predsedavajućeg File „ma ajde bre“, upućen opozicionim odbornicima.

Radomir Lazović (NDMBGD) poručio je vladajućoj većini kako oduzimaju vreme naručenim nabrajanjima „šta sve nije valjalo u toj prošloj vlasti“, dok su imali sve vreme sveta da to isprave..

– U tim stvarima su učestvovali i Vesić i Šapić i Bakarec i ko zna ko već. I šta vi onda uradite? Predložite tog istog čoveka za gradonačelnika. Pa, bravo!-poručio je Lazović.

Natalija Simović (NDMBGD) je podsetila na sve slučajeve u kojima su građani tražili ostavku Nikole Nikodijevića dok je bio u prošlom mandatu, kako bi naglasila zašto ta odbornička grupa neće glasati za njega.

Ona je podsetila da je Pokret „Ne davimo Beograd“ nastao na protivljenju projektu Beograda na vodi i da su nakon rušenja u Savamali tražili ostavku Nikole Nikodijevića, „a da je on uporno izbegavao odgovornost“.

Od čuvenog pitanja da se na Uskrs ne pita o rušenju u Savamali, do odbijanja da se u gradskoj skupštini postavi pitanje te odgovornosti i mislim da je jasno kako će on štititi interes građana, rekla je ona.

12.51 – Radmila Vasić iz Dveri je rekla da odbornička grupa Dveri-POKS neće glasati za Nikodijevića, ali ni za ostale predloge koji su na dnevnom redu današnje sednice.

Ona navela da nemaju ništa lično protiv Nikodijevića, a da su protiv toga, između ostalog, jer je kandidat treći put za isto mesto, dok se oni zalažu da to bude najviše dva puta.

Vaš predloženi kandidat je u koaliciji sa strankama sa čijim se radom i politikom naša koalicija ne slaže, dodala je. Rekla je da se gradska vlast otuđila od ljudi.

Ona je ukazala i na projekte gradske vlasti sa kojima se ne slažu – sa „muzičkom fontanom od 1,8 miliona evra, najskuplja novogodišnja jelka od 83.000 evra, najskuplja rekonstrukcija Trga…“

„Ova skupština nije odbila nijedan plan, nijednu odluku i ugovor zbog kojih su građani protestovali – ne uvažava mišljenje građana“, rekla je i dodala da je ta Skupština omogućila u prošlom mandatu usvajanje potpuno pogrešnih planova detaljne regulacije za najznačajnije kulturno-istorijske celine u Beogradu poput Kalemegdana. Samo ste vi mogli da omogućite da postavite na početku Knez Mihailove ulice reklamu za kladionice, pod izgovorom da je to prečišćivač vazduha, rekla je.

Dozvoljen je urbanistički haos, saobraćajni kolaps, nismo dočekali fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, kroz odluke ove skupštine uništavaju se zelene površine u Gradu i to je mogao ovaj kandidat da spreči, ali to nije uradio, rekla je Vasićeva. Ona je istakla da su za vreme njegovog predsedavanja prodati i centar Sava, beograđanska, kao simboli grada.

12.48 – Samostalni odbornik u Skupštini grada Beograda Vuk Stanić potvrdio je na sednici Skupštine grada Beograda da je juče isključen iz stranke čiji je bio član – POKS Vojislava Mihailovića, deo koalicije NADA.

„Što se tiče SPS-a, vi ste se u ratovima 90-ih pokazali kao patriotska stranka, niste priznali Kosovo i svaka čast na tome, ali ukinuli ste subvencije za ratne veterane i to vam zameram. Pogledajte moju radnu knjižicu, nemam pet godina radnog staža, zato što radimo za privatnike“, rekao je Stanić i dodao: „Nemam problem da vas podržim, ali ću imati problem ako me zaboravite.“

12.22 – Milica Đurđević Stamenkovski (Zavetnici) takođe je istakla da ni ta odbornička grupa neće danas glasati, te istakla da glasanje ne treba da bude tajno.

– Jedino što građani mogu dok gledaju prenos ove sednice mogu da kažu onu čuvenu repliku: „Ko je nas poznavao ni pakao mu neće lako pasti “ i „žao mi je što niste deca nekog mog neprijatelja“. Ovo nije ni vreme ji mesto da iznosimo svoje političke agende. ne radi se ovde o personalnom rešenju, već o političkoj agendi. Za koga god da glasamo ovim gradom upravljaće Goran Vesić. Mi moramo da nastojimo da finansije i budžet učinimo transparentnim i dostupnim za javnost. I da ne dopustimo više da jedan čovek vodi sve odluke.
Mila Popović je replicirala na aludiranje da je Dragan Đilas vodio „privatne razgovore“ sa Aleksandrom Vučićem i kazala da je SSP brojao glasove dok su se „neki radovali što su prešli cenzus“, te da se radilo o odbrani volje građana, a ne o zakulisnim radnjama ili privatnim razgovorima.

12.15 – Filip Tatalović iz DS je rekao da ne ne dovodi u pitanje sposobnost ili stručnost kandidata, već je protiv izbora Nikole Nikodijevića jer predstavlja „kontinuitet vladavine SNS“.

– Zato nećemo glasati danas, jer smo protiv onoga što je ta vlast radila i kako je vodila grad, naveo je on.
Đorđe Stanojević (SPS i JS) rekao je da je izuzetno ponosan na Nikodijevića.

– On je i mimo poslovnika davao mesta opoziciji. On je mlad čovek, u vašim redovima ima više ostataka starih režima nego što je to on. Ako pričamoo rezultatima, uporedite rezultate, koliko je bilo skola i vrtića, koliko je bilo autobusa nekada i u njegovom mandatu,

Narodna stranka takođe neće glasati za izbor predsednika Skupštine, jer izbor vladajuće većine zavisi od toga da li će republička vlast da uvede sankcije Rusiji. Ta odbornička grupa je pozvala i ostale da napuste glasanje.
Aleksandar Mirković iz SNS kazao je da „u nedostatku argumenata“ opozicija priča o republičkoj politici, jer „nema ni plan ni program“.

12.10 – Verifikacioni odbor ima tri člana i to po jednog člana sa tri izborne liste koje su dobile najveći broj odborničkih mandata, navodi Sekretarijat za informisanje Grada Beograda (Beoinfo).

Verifikacioni odbor čine Nebojša Bakarec sa izborne liste Aleksandra Vučić -Zajedno možemo sve, Igor Gospavić sa izborne liste Vladeta Janković Ujedinjeni za pobedu Beograda, Natalija Stoimenović sa izborne liste Moramo za dobar grad –Ne davimo Beograd-Akcija-Ekološki ustanak-Ćuta-Izbor za našu opštinu-Platforma solidarnost-Forum Roma Srbije-Dobrica Veselinović.

Verfikacioni odbor je na osnovu izveštaja Gradske izborne komisije o sprovedenim izborima i rešenja GIК-a o dodeli odborničkih mandata utvrdio da su podaci iz uverenja o izboru svakog odbornika istovetni sa podacima iz izveštaja GIКa-a i da su uverenja izdata od strane nadležnog organa.

Nakon provere, doneta je Odluka o potvrđivanju mandata 110 odbornika Skupštine Grada Beograda, koji su izabrani na izborima održanim 4. aprila 2022. godine. Odluka će biti objavljena u „Službenom listu Grada Beograda”.

12.03 – Grupa od 56 odbornika Skupštine Beograda kandidovala je danas za predsednika gradskog parlamenta Nikolu Nikodijevića iz Socijalističke partije Srbije, koji tu funkciju obavlja od 2014. godine.

12.02 – Mila Popović iz SSP-a kazala je da opoziciona grupa kojoj pripada neće danas glasati.

– Današnju većinu vode stranke koje su izgubile od građana. Dobro je što će nakon skorašnjih izbora ta oročena manjina otići u opoziciju. Mnogo se problema nagomilalo u Beogradu, koji su posledica desetogodišnjeg vladanja te dosadašnje vlasti. Naša skupštinska grupa rešavaće ozbiljno probleme Beograđana, rekla je ona u obraćanju na sednici.

Kako je navela, insistiraće na napuštanju mazuta u elektranama, na izmeni trasa metroa, „koje ugrožavaju vodoizvorište na Makišu, ne spajaju ljude, koštaju mnogo više no što treba“.

– Građani trpe zbog lošeg gradskog prevoza, i stanja u GSP.. Ljudi preskaču rupe kad izađu iz svojih stanova, đubre je na sve strane. Nema opštine gde ljudi nisu protestovali jer su ih probudili bageri i izgradnje zgrada koje im zaklanjaju pogled i vazduh. Rekonstrukcije su maratonske, a kad se završe potrebne su nove. Potrebna je veća kontrola izvođača. Šta SNS sprečava da izgradi školu za 100 dana, kako je bilo pre njihovog dolaska na vlast. Da su hteli da rešavaju probleme građana, rešili bi ih do sada. Zato nećemo podržati predlog za predsednika Skupštine, rekla je Popović.

11.52 – U toku je glasanje za izbor predsednika Skupštine Beograda. Predsednik i njegov zamenik biraju se
iz redova odbornika, na predlog najmanje trećine kandidata, tajnim glasanjem. Pojedine opozicione stranke najavile su pred početak sednice da neće glasati za današnje predloge.

11.49 – Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd kazao je da je neprihvatljivo da ovako izgledaju zasedanja Skupštine i obrazložio zašto je protiv kandidature Nikole Nikodijevića.

– Ovde raspravljamo o trošenju preko milijardu dinara novca građana. Sramota je da nema štampanih i elektronskih materijala za sednice, radićemo na javnosti sednica. Napravićemo reviziju svih štetnih ugovora koje je ova štetna vlast napravila. Nikodijević je produkt starog režima. Za vreme njegovog predsedvanja ništa se nije promenilo. Beograd je razrovanih ulica, najzagađeniji grad u svetu, postao glavni grad koji nema železničku stanicu, gde posle 12 godina nema mesta u vrtićima, osnovne škole se raspadaju, roditelji kupuju ubruse i plastične čaše za decu. Ova administracija je prodala simbole Beograda, Beograđanku, Sava Centar, nebrojeno poslovnog prostora. Cene zakupa stanova su otišle u nebo, a grad umesto da to niveliše, stanove rasprodaje namešteno. Potpisano bezbroj štetnih javno-privatnih partnerstava koje ne donose dobrobit građanima. Grad angažuje firme koje krše radna prava i ne ispunjavaju obaveze.. Za vreme predsedavanja Nikole Nikodijevića komunalna milicija se povećavala, a komunalni nered povećavao. Ove kalkulacije čine Beograd sve nepodnošljivijim za život – rekao je on.

Nikodijević ponovo predsednik Skupštine grada Beograda: "Za" glasalo 57 odbornika, nema nevažećih glasova 17
Dobrica Veselinović i Filip Tatalović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

11.40 – Srpska napredna stranka i Socijalistička partije Srbije predložile su dosadašnjeg predsednika Skupštine grada Beograda Nikolu Nikodijevića za novog predsednika gradske skupštine. On nije hteo da se predstavi za glasanje, pa će se preći na glasanje.

11.38 – Odbornik u Skupštini grada Beograda Vuk Stanić isključen je iz POKS-a koji predvodi Vojislav Mihailović, a koji je u koaliciji NADA, nezvanično saznaje Nova.rs. Stanić će navodno biti samostalni odbornik.

Inače, ovo je pokrenulo i pitanje prestrojavanja u opoziciji u gradskom parlamentu. Ovo se dešava u situaciji kada opozicija traži onog ko je navodno „izdao glasove opozicije“, te se postavlja pitanje da li bi upravo Stanić mogao da navodno bude deo nove vladajuće koalicije.

11.27 – Današnjoj konstitutivnoj sednici Skupštine grada Beograda prisustvuje i odbornička grupa Demokratske stranke, koju čini 9 odbornika, a šef odborničke grupe Filip Tatalović najavio je da „demokrate danas neće glasati“.

11.23 – Podsetimo, na izborima održanim u maju, lista SNS osvojila je 48 mandata, „Zelena koalicija“ osvojila je 13 mandata, a stranke okupljene oko najvećeg opozicionog bloka 26 mandata.

Od toga, DS-u je pripalo devet, a Narodnoj stranci šest mandata, dok je ostalim koalicionim partnerima (SSP, PSG, PZP, PSS i Sloga) pripalo 11. SPS ima osam predstavnika u Skupštini, a koalicija Nada sedam, od čega Novi DSS četiri a lista Monarhista Vojislava Mihailovića tri.

Četiri odbornika predstavljaće listu Zavetnika, a po dva odbornika Dveri i POKS, koji su na izborima nastupili na zajedničkoj listi.

11.17 – Fila je rekao novinarima da nije očekivao da će da predsedava i da ne zna iz kog razloga Vladeta Janković to nije želeo.

„Bilo bi glupo da komentarišem da li se možda naljutio što nismo izmestili spomenik Stefanu Nemanji“, rekao je Fila.

Nikodijević ponovo predsednik Skupštine grada Beograda: "Za" glasalo 57 odbornika, nema nevažećih glasova 18
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

On je naveo i da Aleksandar Šapić ni u sukobu interesa, kao što su to naveli odbornici koalicije MORAMO, jer će se Šapić, kako navodi Fila, izjasniti ako bude bio kandidat za gradonačelnika.

Povodom čarki na početku sednice, Fila je naveo da je to očekivano i da će ih biti još više tokom glasanja za predsednika Skupštine grada Beograda.

11.15 – Predsedavajući Toma Fila odredio je pauzu u trajanju od 30 minuta kako bi se izvršile pripreme za izbor predsednika Skupštine grada Beograda.

11.00 – Radomir Lazović je rekao da Šapić treba da se reši hoće li da bude predsednik opštine Novi Beograd ili odbornik.

„Ako je predsednik opštine, šta će čovek ovde“, rekao je on, piše Nova.rs.

Nakon toga su počele prve svađe, a nakon što je naprednjak pominjao Soroša i „strane finansijere“ oglasio se Dobrica Veselinović koji je poručio:

„Prvi put ćete ovde imati ozbiljnu odborničku grupu. Neće vam proći ovo što radite. Sramota je da građani dvomilionskog grada ne vide u javnom prenosu šta se ovde dešava, gde se troši više od milijarde iz budžeta, insinuacije da smo strani plaćenici vam neće proći. Tužićemo vas, kao što tužimo sve koji to rade i dobijamo na sudovima“, rekao je Veselinović.

Nakon Veselinovića, obratio se Aleksandar Marković iz SNS-a.

„Ovo odslikava kako će se ovaj deo opozicije ponašati. Vi ste prvi osuli paljbu po Šapiću, građani su glasali za listu koju je predvodio. Prenos ide uživo na TV Studio B, govorili ste neistinu“, izjavio je Marković.

10.56 – Koalicija „Moramo“ zahteva da Aleksandar Šapić napusti salu, reklamirajući povredu Poslovnika, i da se odluči da li je predsednik opštine ili gradski odbornik.

Naprednjaci kažu da to nije tačno, da može da prisutvuje po Poslovniku.

„Ako si predsednik opštine šta ćeš ovde“, poručio je Radomir Lazović Šapiću.

10.49 – Rasprava je počela burno, međusobnim optužbama dosadašnje vlasti i opozicije, a već u prvim minutima pale su teške reči.

Opozicioni odbornici doveli su u pitanje mandat Aleksandra Šapića, dok su novoizabrani SNS odbornici pokrenuli pitanje „finansiranja opozicije sa Zapada“.

Nikodijević ponovo predsednik Skupštine grada Beograda: "Za" glasalo 57 odbornika, nema nevažećih glasova 19
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

10.40 – Verifikacioni odbor Skupštine Beograda potvrdio je mandate odbornika novog saziva gradskog parlamenta, čime je otpočela konstitutivna sednica.

U toku je rasprava na tu tačku dnevnog reda, a nakon toga će biti izabrano predsednik Skupštine i njegov zamenik, kao i drugi skupštinski organi.

10.30 – Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda počela je danas nakon što je privremeni predsedavajući Toma Fila konstatovao da je svoje prisustvo potvrdilo 57 odbornika, što je natpolovična većina, a da je, prema „poslednjim izveštajima“, prisutno 105.

Nakon uvodnog dela sednice, na kome je imenovan verifikacioni odbor za potvrđivanje mandata odbornika, data je pauza, dok to telo ne obavi posao.

10. 15 – Vladeta Janković, nosilac liste „Ujedinjeni za pobedu Beograda“ na nedavnim izborima, obratio se na početku konstitutivne sednice Skupštine Grada Beograda i naveo da neće predsedavati i da će se odreći svog odborničkog mandata.

On je ustupio mesto sledećem najstarijem poslaniku Tomi Fili iz SPS-a.

„Od svoje krštenice ne mogu da pobegnem“, rekao je Fila na sednici, prenosi Nova.rs.

10.00 – Neposredno pre početka konstitutivne sednice, konferenciju za novinare predstavnika opozicije ometao je Sima Spasić, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa prostora KiM.

Nikodijević ponovo predsednik Skupštine grada Beograda: "Za" glasalo 57 odbornika, nema nevažećih glasova 20
Foto:  Danas/I. Nikoletić

Više opozicionih stranaka i odborničkih grupa najavilo je da neće glasati za izbor predsednika Skup štine Beograda na današnoj konstitutivnoj sednici novog saziva gradskog parlamenta.

Šef odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Beograda Miloš Pavlović izjavio je danas da odbornici te stranke neće učestvovati u glasanju za predsednika gradskog parlamenta i da će napustiti salu kada bude glasanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari