Niški opozicioni poslanici otvaraju kancelarije za građane, dok njihove kolege iz vlasti kažu da su one “marketinški potez” 1Foto Z. Miladinović/Danas

Narodne kancelarije u kojima će komunicirati sa građanima, čije interese treba da zastupaju u Skupštini Srbije, u Nišu će otvoriti sva tri poslanika opozicije.

Među poslanicima iz redova vlasti, kojih je iz Niša petoro, mnogo je manje “oduševljenja” prema takvim kancelarijama, te uglavnom ne znaju da li će ih otvarati ili su sigurni da neće, ocenjujući da su one “marketinški potez”.

Narodni poslanici iz redova vlasti za susrete sa građanima umeju besplatno da koriste i prostore gradskih opština, dok oni iz opozicije takve lokacije iznajmljuju i plaćaju.

Ipak, svi oni su podjednako sigurni da za saznavanje potreba i interesa građana, o kojima moraju da vode računa prilikom donošenja zakona, pokretanja poslaničkih inicijativa, postavljanja pitanja i drugih aktivnosti, nisu bitne samo poslaničke kancelarije, već i mediji, društvene mreže ili komunikacija druge vrste sa građanima.

Iz Niša će u skupštinske klupe nakon aprilskih izbora sesti tri poslanika iz Srpske napredne stranke (SNS), jedan iz Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), jedan iz Partije ujedinjenih paenzionera Srbije (PUPS), te po jedan iz Stranke slobode i pravde (SSP), Narodne stranke (NS) i Srpskog pokreta Dveri.

Kancelarija vladajućeg poslanika u zgradi opštine, besplatna

Poslanik Bratimir Vasiljević iz SNS od 2012. godine do danas prima građane, i to čini u prostoriji Gradske opštine Pantelej, u kojoj je inače bio i predsednik opštine.

Za korišćenje prostora u toj niškoj opštini ništa ne plaća. Vasiljević je izvan Srbije i danas nije odgovarao na naše pozive.

Niški opozicioni poslanici otvaraju kancelarije za građane, dok njihove kolege iz vlasti kažu da su one “marketinški potez” 2
Hadži Milorad Stošić: Foto Narodna skupština Republike Srbije

“Imam poslaničku kancelariju još od 2012, i ona je svakodnevno u funkciji. Obraća nam se dosta ljudi, najčešće zbog komunalnih računa, nekih problematičnih procedura ili zahteva da im zaposlimo decu”, kaže Hadži Milorad Stošić, poslanik na listi “Aleksandar Vučić- Zajedno možemo sve”, inače funkcioner PUPS-a.

Stošić “priznaje” da kao poslanik najčešće nema rešenje za problem građana koji mu se obraćaju, ali da ima dobru saradnju sa javnim komunalnim preduzećima, pa uspeva nešto da pokrene.

“Institucije drugačije reaguju kada im se obrati ili dopis pošalje poslanik”, kaže on.

On tvrdi da ova kancelarija nema veze sa gradskom opštinom, niti strankom kojoj pripada.

Plaća je Pokret “Treće doba”, koji je koristi zajedno sa njim, i to po ceni koja iznosi 20 odsto od tržišne, a koja važi za nevladine i humanitarne organizacije.

Dodaje da je tražio od Grada da poslanicima obezbedi poslovni prostor, ali da to nije realizovano, jer je Grad to hteo, ali da prostor plaćaju poslanici.

Poslanica Svetlana Milijić, iz SNS-a, kaže da će “verovatno” otvoriti narodnu kancelariju, ali da će se “konačna odluka ipak znati tek kada se konstituiše Skupština i mandati verifikuju”.

Niški opozicioni poslanici otvaraju kancelarije za građane, dok njihove kolege iz vlasti kažu da su one “marketinški potez” 3
Jelena Žarić Kovačević: Foto Narodna skupština Republike Srbije

Jelena Žarić Kovačević, takođe poslanica iz SNS-a, nije odgovorila na pitanja Danasa da li će otvoriti narodnu kancelariju i na koji način će ostvariti kontakt sa građanima i saznati njihove potrebe i interese.

Čemu narodna kancelarija kada postoje stranačke prostorije?

Sanja Jeftić Branković, poslanica na listi “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve” i članica Ljajićeve SDP Srbije, koja je već u nekoliko mandata u Skupštini Srbije, a biće i u narednom sazivu, kaže da do sada nije imala narodnu kancelariju, te da ne namerava da je otvara.

“Narodni poslanici, a posebno oni koji dolaze iz manjih sredina kao što je grad Niš, dostupni su građanima na brojne načine. Svaki poslanik predstavlja određenu političku partiju i njen program, a ta partija ima svoju kancelariju, u kojoj građani mogu izneti svoje predloge, inicijative, sugestije ili teme koje predstavljaju predmet njihovog interesovanja. Mi u Nišu imamo stranačke prostorije koje su apolutno primerene takvoj nameni i ne vidim razlog za otvaranje i paralelne kancelarije”, kaže Jeftić Branković.

Niški opozicioni poslanici otvaraju kancelarije za građane, dok njihove kolege iz vlasti kažu da su one “marketinški potez” 4
Sanja Jeftić Branković: Foto Narodna skupstina Republike Srbije

I Miloš Banđur, poslanik iz SNS-a u još važećem sazivu Skupštine Srbije, nema i nije imao poslaničku kancelariju, ali kaže da “to ne znači da manje kvalitetno zastupa interese građana”.

“Poslanička kancelarija često se otvara iz ličnih marketinško – promotivnih razloga. Poslanik prima građane, beleži probleme i zanimljiv je odgovor na pitanje koliko je problema poslanik rešio. Moje iskustvo govori da se građani obraćaju poslanicima uglavnom zbog pitanja iz domena lokalne izvršne vlasti i ličnih problema. A osim autoriteta i zauzimanja kod nadležnih, poslanik nema druge mehanizme koje će da koristi za rešavanje tih problema”, kaže Banđur.

On dodaje da je osnovni posao poslanika doprinos u donošenju zakona, kroz rad u odborima i u plenumu. Za zakone iz različitih oblasti informišu se “kod subjekata na koje će se zakoni odnositi”.

Niški opozicioni poslanici otvaraju kancelarije za građane, dok njihove kolege iz vlasti kažu da su one “marketinški potez” 5
Miloš Banđur: Foto privatna arhiva

U radu mu, kaže, pomaže i to što je odbornik u Skupštini grada, a prethodno je bio u lokalnoj izvršnoj vlasti i bavio se problemima svog grada i građana.

Opozicija već otvara kancelarije i sprema “izlazak na teren”

Đorđe Stanković, budući poslanik iz Narodne stranke, kaže da je već otvorio poslaničku kancelariju.

Svakog četvrtka ima susrete sa građanima, a ostalim danima ide na teren.

“Na taj način podstičemo građane da jasno i glasno kažu šta su problemi, a prema iskustvu, oni su najčešće socijalni, infrastrukturni i pravni. Gledamo da dijagnostikujemo probleme i da građanima damo savet kako da idu kroz institucije, kako da pokrenu inicijative i postupke”, kaže Stanković.

Niški opozicioni poslanici otvaraju kancelarije za građane, dok njihove kolege iz vlasti kažu da su one “marketinški potez” 6
Đorđe Stanković: Foto privatna arhiva

Tamara Milenković Kerković, poslanica Dveri, dodaje da je šestočlana poslanička grupa tog pokreta u poslednja tri meseca “vredno radila na predlozima novih zakona, deklaracija i rezolucija” koje će inicirati u Narodnoj skupštini.

Ona lično je radila i radi na velikom broju pitanja u različitim oblastima, a “posebnu pažnju posvetiće svom gradu, Nišu”.

“Kancelarija narodnog poslanika, koju ću svakako otvoriti, biće pravo mesto da još bolje čujem probleme građana Niša, budem sa njima u kontaktu i iznesem njihova pitanja i probleme ostalim poslanicima, Vladi i ministrima. Nema drugog načina, jer su institucije zarobljene i okupirane”, kaže Milenković Kerković.

Ona kaže da, takođe, neće prestati da zahteva ono što Dveri Niš traže već godinu i po dana, a to su smena gradonačelnice Dragane Sotirovski i raspisivanje vanrednih lokalnih izbora u Nišu.

Jelena Milošević, poslanica SSP u Narodnoj skupštini, kaže da će otvoriti Narodnu kancelariju u kojoj će primati građane, ali i obilaziti građane Niša i juga Srbije kako bi saznala njihove problem, potrebe i interese.

Niški opozicioni poslanici otvaraju kancelarije za građane, dok njihove kolege iz vlasti kažu da su one “marketinški potez” 7
Jelena Milošević: Foto privatna arhiva

“Imaću tim u kojem će biti pravnik, inženjer saobraćaja, univerzitetski profesor i lekar, pošto su to oblasti  u kojima primećujemo najviše problema.Trudiću se da kancelarija ne bude politički obojena, pa samim tim da ne bude u prostorijama stranke”, kaže Milošević.

Ona dodaje da bi svi poslanici u Nišu trebalo da imaju pravo na korišćenje gradskog poslovnog prostora za susrete sa građanima, po ceni nižoj od tržišne.

Za saznavanje potreba i interesa građana važni i mediji i društvene mreže

Milošević kaže da su za formiranje mišljenja poslanika o potrebama i interesima građana, osim komunikacije sa njima, izuzetno važni i mediji.

“Građani i mediji su ključni i za vršenje pritiska na aktuelnu vlast, na koju ona jedino i reaguje”, kaže ona.

Stanković, takođe, ocenjuje da su mediji izuzetno važni, naglašavajući da “u Nišu lokalni mediji za opoziciju ne postoje”.

Za komunikaciju sa građanima u vezi sa njihovim potrebama i problemima veoma su važne i društvene mreže, ali one imaju ograničen domet.

“I do sada su u kancelariji Dveri Niš naši kontakti sa građanima bili frekventni i kvalitetni. Osim susreta u kancelariji, zakazanih ili spontanih, u kojima čujemo ogromne probleme ljudi, od siromaštva, bahatosti i korupcije u vrhu lokalne vlasti i blokiranim institucijama, građani Niša, a posebno okolnih sela, obraćaju nam se i telefonom, na našim štandovima, a najčešće preko društvenih mreža”, kaže Milenković Kerković.

Niški opozicioni poslanici otvaraju kancelarije za građane, dok njihove kolege iz vlasti kažu da su one “marketinški potez” 8
Tamara Milenković Kerković: Foto Dveri.rs

Poslanica Jeftić Branković takođe kaže da je najčešće komunicirala sa građanima preko  društvenih mreža, ali i mejlovima, telefonskim putem, kao i “na brojnim sastancima u prostorijama stranke”.

Stošić ocenjuje da je najbolja komunikacija sa građanima ona neposredna, na terenu.

Dugo godina je u PUPS- u, te je zajedno sa ministrom Milanom Krkobabićem i kao stranački funkcioner “obišao celu Srbiju”.

“Iz takve komunikacije se najbolje sazna sve što građani misle i šta im treba”, zaključuje on.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari