Normalizacija odnosa sa Srbijom ostaje prioritet 1Foto: FoNet/AP

Bez obzira na sastav novih vlasti, očekujem da će vlada biti formirana što brže, jer Kosovo, svakako, nema vremena za gubljenje.

Pored jačanja institucija i uopšte demokratije i vladavine prava, pred Kosovom su brojni izazovi na evropskom putu, kao izvestilac Evropskog parlamenta za bezvizni režim za Kosovo želim upravo to da istaknem, kaže za Danas poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, ocenjujući ishod prekjučerašnjih vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, na kojima je pobedio blok okupljen oko Ramuša Haradinaja.

Naša sagovornica konstatuje da „državljani Kosova zaslužuju da slobodno putuju, sramotno je da 2017. godine mogu da odu tek u nekolicinu zemalja u regionu“. „Zato od novih vlasti očekujem da postignu dogovor kada je u pitanju ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom. Pored toga, od izuzetnog značaja su normalizacija odnosa sa Srbijom i briselski dijalog. Bez napretka na tom području, Kosovo će uvek zaostajati kada je u pitanju napredak na nekim drugim poljima. Sve to je zapisano i u Rezoluciji o napretku Kosova na EU putu moje koleginice Ulrike Lunaček, o kojoj ćemo glasati sutra u EP“, ističe Tanja Fajon.

Povodom pobede Haradinajevog bloka, koji je prema preliminarnim rezultatima osvojio oko 35 odsto glasova, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je juče prilikom posete Gornjem Milanovcu da će „nam rezultat predstavljati teškoće i mnogo problema“, ali „borićemo se da sačuvamo stabilnost i nastavimo dijalog, jer tako čuvamo stabilnost i mir“.

Komentarišući rezultat Srpske liste, koja je osvojila svih deset poslaničkih mandata u kosovskom parlamentu, Vučić je istakao da je „blok Srba prilično jedinstven“ i da će taj blok „štititi i čuvati svoje interese“.

Izvestiteljka EP za Kosovo Ulrike Lunaček navela je u izjavi dostavljenoj medijima da čestita građanima Kosova i političkim partijama na „generalno dobro organizovanim i funkcionalnim izborima“. „Takođe pozdravljam povećano učešće zajednice kosovskih Srba, kao pozitivan znak njihovog daljeg angažovanja u institucijama ove države, uprkos različitim činovima zastrašivanja, sprovođenim nad kandidatima iz zajednice kosovskih Srba koji nisu bili sa Srpske liste“, istakla je ona.

Lunaček je apelovala na kosovske stranke da „brzo formiraju vladu, kako bi se uhvatili ukoštac sa različitim izazovima i kako bi Kosovo nastavilo put ka EU“. „Buduća vlada treba da bude fokusirana na stvaranje boljih ekonomskih i društvenih uslova, kao i da više radi na obrazovanju i zdravstvu. To je ono što zahtevaju građani i što prijatelji Kosova u EU žele građanima Kosova“, naglasila je poslanica EP.

OEBS: Bez većih neregularnosti

Priština – Misija OEBS-a na Kosovu pružila je tehničku podršku tokom sprovođenja izbora u četiri opštine na severu Kosova, Leposaviću, Zvečanu, Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku. Naša direktna informacija odnosi se na proces u pomenutim opštinama, gde možemo da potvrdimo da je proces protekao dobro, bez većih neregularnosti i incidenata. Neke sporadične neregularnosti su primećene i na njih je pravovremeno odgovoreno od strane OEBS-ovog osoblja na terenu i od strane Centralne izborne komisije, kažu za Danas u Misiji OEBS-a na Kosovu, čiji posmatrači su pratili izbore u nedelju. Naši sagovornici ističu da što se tiče ostatka procesa „OEBS nije bio prisutan na terenu tako da nemamo direktne informacije, ali iz medijskih izveštaja i izjava proizilazi da je proces generalno širom Kosova bio regularan i miran“.

Dačić: Još se ne zna budući format

Ivica Dačić šef diplomatije i v. d. premijera izjavio je da će Srbija nastaviti da bude konstruktivna u dijalogu sa Prištinom, ali da taj dijalog neće unaprediti činjenica da je pobednik izbora na KiM koalicija Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja. Dačić je juče u Kragujevcu, nakon svečanosti povodom 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Velike Britanije, poručio da Srbija želi nastavak dijaloga i da se konačno sprovede ono što je potpisano pre četiri godine, odnosno da se pristupi formiranju Zajednice srpskih opština. Upitan kako će izgledati pregovori sa Haradinajem, Dačić je kazao da je „rano o tome govoriti jer ne zna u kojem formatu će se dijalog odvijati“.

– Vi znate šta Srbija misli o Haradinaju i za šta ga tereti. Ja mislim da to neće biti prijatno ni za evropske zvaničnike, rekao je Dačić. Z. R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari