Nova runda dijaloga Beograda i Prištine: Vučić i Kurti prvi put oči u oči posle susreta u Ohridu 1foto (BETAPHOTO/European Council/Olivier Matthys)

Danas se u Briselu održava nova runda dijaloga Beograda i Prištine. Za 18 sati najavljen je sastanak predsednika Srbije Aleksandar Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija. U ime EU na sastanku su najavljeni visoki predstavnikom Unije za spoljnu politiku Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Ovo je prvi susret Vučića i Kurtija posle višečasovnih pregovora u Ohridu 18. marta, tokom kojih je postignut sporazum o Aneksu sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Na dnevnom redu sastanka je deklaracija o nestalima licima oko koje se očekuje saglasnost, a zatim i prezentacija i rasprava o prvom nacrtu statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu koju je sačinio upravljački tim.

Prema nekim nezvaničnim procenama, moguće je da će se razgovarati i o preregistraciji vozila, odnosno tablicama i pitanjiam vezanim za energetiku.

Iako takozvani fasilitatori očekuju bar mali pomak u dijalogu, iz zvaničnog Beograda su pre sastanka dolazile informacije da ne očekuju mnogo od sastanka, odnosno da će Kurti nastaviti sa svojom politikom odbijanja formiranja ZSO, što sugeriše da premijer Kosova neće prihvati nacrt statuta ZSO.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je uoči sastanka navela da očekuje da će Kosovo imati svoj nacrt statuta u skladu sa ustavom Kosova.

Vučić je uoči sastanka iz aviona poručio da će biti teško jer su „porotiv nas svi veliki na Zapadu, ali da su na našoj strani su pravo i pravda“.
Ni sa kosovske strane nije bilo puno optimizma uoči sastanka.

Kurti je pre novog kruga dijaloga rekao da neće dopustiti stvaranje nekog oblika Republike Srpske na severu Kosova, prenela je Hrvatska novinska agencija Hina.

„S obzirom na insistiranje Brisela rado ću pogledati kakav su to nacrt pripremili, premda smatram da bi bilo bolje da su ga prvo prezentirali meni u Prištini. Ja ću, međutim, osigurati da se ispuni ono što je već dogovoreno 27. februara u Briselu, postojanje odgovarajućeg nivoa samouprave srpske zajednice prema najvišim evropskim međunarodnim standardima za zaštitu manjina“, rekao je Kurti.

Nije poznato kako će na to reagovati Vučić, odnosno da li će zbog toga odbiti da prihvati razgovore o drugim otvorenim pitanjima.

Posle velikog prodora načinjenog u Ohridu, zvanični Beograd je pretrpeo dva jaka udarca. Jedan je pokretanje procedure učlanjenja Kosova u Savet Evrope i održavanje lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova uprkos bojkotu Srba i Srpske liste.
Sve to učinilo je, čini se, atmosferu razgovora u Briselu vrlo neprijatnom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari