Nova-stara skupštinska većina u Novom Pazaru 1Foto: S. N.

Za sutra je zakazana konstitutivna sednica novog saziva Skupštine grada, u kojoj će većinu činiti, dosadašnja, koalicija Sandžačke demokratske partije (SDP) i SNS-SPS.

Nova-stara skupštinska većina bila je izvesna još od zacršetka lokalnih izbora, a razgovori o stvaranju široke koalicije, ispostavilo se da su bili samo zadovoljavanje demokratske forme.

Opozicione političke organizacije, Stranka pravde i pomirenja (SPP), SDA Sandžaka i Građanski pokret Sandžaka (GPS), osporavaju izborne rezultate SDP, smatraju ih neregularnim.

U zahtevima su tražili poništavanje izbora i raspisivanje novih.

Žalili se Višem sudu, u ovom gradu, koji je obio sve zahteve.

Najavljena su obraćanja Ustavnom sudu i ostalim pravosudnim organima i podnete su krivične prijave predsedniku Gradske izborne komisije (GIK). Očekuju da bude presuđeno u njihovu korist.

Bez obzira na sve, bilo je pregovora sa SDA Sandžaka i nekih kontakata sa predstavnicima SPP, koja se, pod sloganom „Pobjeda je promjena“, namerila da smeni petnaestogodišnju vladavinu SDP.

Sve se odvijalo daleko od očiju javnosti i proteklo je bez curenja informacija sa sastanaka.

Stranka Sulejmana ugljanina, SDA Sandžaka, je prihvatila razgovore o formiranju nove gradske vlasti.

Pregovori nisu uspeli, jer je ta partija tražila da sve izborne liste budu u vlasti i da dobiju po 20 odstp svih funkcija u gradskoj upravi i javnim preduzežima i ustanovama.

Danasov izvor iz vrha SDP tvrdi da je Ugljaninova partija, da podele vlast pola-pola.

„To je ta nas neprihvatljivo, jer oni imaju 10 a mi 19 odborničkih mandata. Sa druge strane nelogično je da osporavaju regularnost izbora, a hoće da učestvuju u vlasti sa 20 ili 50 odsto funkcionerskih mesta, objašnjava izvor Danasa.

Sutra, koliko je poznato, na konstitutivnoj sednici biće izabrani predsednik i njegov zamenik gradskog parlamenta.

Za predsednika Skupštine predložen je kadar SDP Samir Lekić, koji je u prethodnom mandatu bio u kabinetu novopazarskog gradonačelnika.

Za Lekićevu zamenicu predložena jenjegova partijska koleginica Alma Šarenkapić.

Na pozicijama sekretara i zamenika nema promena. Kao i u minulom mandatu te poslove će obavljati Ahmedin Binjoš, iz SDP, i Dimitrije Veselinović, kadar koalicije SBS-SPS.

Ostaje i gradonačelnik Nihat Biševac, kadar SDP, koji je na toj funkciji od 2016.godine, i trebalo bi da bude izabran na sledećoj sednici lokalne skupštine.

Danasov izvor navodi da je moguće „proširenje dnevnog reda“ i da Biševac bude izabran na novu-staru poziciju.

Mesto zamenika gradonačelnika pripada koaliciji SNS –SPS i spekuliše se da bi to mogao da bude Vladimir Marinković, koji je na tom mestu bio u minulom mandatu.

Ostale gradske funkcije biće raspodeljene prema dogovoru koalicionih partnera.

Sutra će biti verifikovani mandati 47 odbornika novog saziva gradskog parlamenta, u kojem SDP ima19, SNS – SPS 5, SPP 12, SDA Sandžaka 10 i GPS jednog odbornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari