Nova stranka traži od Vučića i Vlade da se izjasne o presudi Mladiću u Hagu 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Nova stranka zatražila je od Vlade i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se hitno izjasne o presudama Međunarodnog suda pravde kao i o presudi bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (RS) Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom za genocid u Srebrenici.

Predsednik Nove Aris Movsesijan naveo je da je Srbija kao član UN „dužna da poštuje odluke tih sudova i da aktivno učestvuje u primeni donetih odluka“.

„Dovođenjem u zabludu međunarodne javnosti i građana Srbije, dolazi do stvaranja konfliktnih situacija. Pomenuti sudovi su konstituisani baš zbog toga da do ovakvih revizija i relativizacija ne bi došlo. Da bismo mogli da zakoračimo u budućnost, važno je sagledati prošlost ma koliko ona bila strašna“, naveo je Movsesijan na sastanku upravnog odbora LIBSEEN (Liberal South East European Network) u Skoplju a prenela Nova stranka.

Dodaje se da je predsednik LISBEEN Roman Jakič najavio kako će ta mreža obavestiti sve liberalne stranke u Evropi o „neprihvatljivom stanju koje se trenutno događa u Srbji vezano za murale Ratka Mladića“.

„Potrebno je da ujedinjeni branimo naše zajedničke evropske liberalno-demokratske vrednosti“, naveo je Jakič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari