Novaković: Presuda protiv mene poruka da je protest protiv vlasti zabranjen i kažnjiv 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković izjavio je danas da pravosnažna presuda kojom je osuđen na šest meseci zatvora, dve godine uslovno, zbog protivljenja „nezakonitom uklanjanju“ bašte kafea u Vrbasu, predstavlja „poruku demokratskoj javnosti da je iskazivanje protesta protiv vlasti kažnjivo i zabranjeno“.

Kako je prenela ta stranka, Novaković je televiziji N1 rekao da ga ta presuda „neće zaustaviti i da će se protiv režima boriti još odlučnije i istrajnije“.

„Poruke ove presude ljudima koji Srbiju brane od Rio Tinta su ‘nemojte učestvovati u protestima i otporu’ i ‘opozicioni angažman se ne isplati’, jer bi svako mogao da prođe kao Novaković. Sa druge strane, režim mi je presudom dao do znanja da bi zbog svakog mog političkog angažmana ili gesta koji oni tumače kao agresivan mogao da završim u zatvoru na šest meseci“, ocenio je Novaković.

Potpredsednik Narodne stranke je istakao da se u septembru 2018. godine, kao poslanik Skupštine Vojvodine, a ne kao privatno lice, odazvao pozivu građana Vrbasa koji su ukazali na „nezakonito uklanjanje bašte“, i dodao da mu je to bila obaveza kao poslanika.

„Upravni sud je potvrdio da je uklanjanje bašte bilo nezakonito i poništio je odluku opštine Vrbas da se bašta skloni kao nezakonitu. Policija je, dakle, asistirala u nezakonitom postupku opštine, a ja sam osuđen jer sam se sa građanima protivio nezakonitim postupcima opštine i policije“, kazao je on.

Novaković je dodao da će „bahata opštinska vlast u Vrbasu morati da plati odštetu vlasnicima kafea, i to iz budžeta koji pune građani Vrbasa“.

Objasnio je da je „pritrčao kada je video da policajci koriste potpuno nesrazmernu silu“ prema građanima i kada su Mihailu Aleksiju „uvrnuli ruku“.

„Pitao sam policajce zašto to rade, oni su mi rekli da će me privesti i tada nisam pružao otpor“, rekao je Novaković.

On je ocenio da protiv njega „Srpska napredna stranka poslednjih godina vodi neku vrstu psihološkog rata“.

„Zgrada u Novom Sadu u kojoj živim sa porodicom često je oblepljena raznim porukama protiv mene, ali to me neće pokolebati, jer izaziva kontraefekat i mogu da budem samo još odlučniji i istrajniji u borbi protiv režima“, kazao je Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari