Novaković: Sukob u Banjskoj napravio je veliku štetu Srbiji 1Igor Novaković, izvor: Medija centar

Direktor istraživanja Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC fond) Igor Novaković izjavio je FoNetu da je sukob u Banjskoj napravio veliku diplomatsku štetu Srbiji, ukazujući da Beograd, u najmanju ruku, ne kontroliše situaciju na terenu i ne može garantovati primenu dogovorenog u dijalogu sa Prištinom.

On je u serijalu razgovora Agreman o spoljnoj politici precizirao da je taj sukob na severu Kosova pogoršao percepciju konstruktivnosti Srbije u procesu dijaloga.

Međunarodni predstavnici koji ove nedelje stižu u Beograd insistiraće na primeni ranije dogovorenih sporazuma, predviđa Novaković, ali napominje da u „postojećoj sitiaciji i zahuktaloj retorici“ nije optimista da su u tom procesu mogući koraci napred.

Prema njegovom viđenju, ozbiljnost međunarodne situacije je drugačija nego pre Banjske i ono što se događa između Izraela i Palestine situaciju kod nas čini još složenijom.

Za očekivati je da se postave čvrsti zahtevi koji se moraju ispuniti, jer bi bilo kakva nestabilnost na Zapadnom Balkanu onemogućila Zapad da efikasnije reaguje što u Ukrajini, što na Bliskom Istoku, protumačio je Novaković.

Kada je reč o Zajednici srpskih opština, uveren je da ona mora biti formirana, ako se želi napredak u dijalogu i primena ranije postignutih sporazuma.

Nekoliko izjava ide u tom pravcu, američkog ambasadora u Prištini, nemačke ambasadorke u Srbiji, ali u postojećem kontekstu, mislim da će to biti vrsta posla za koju će biti zaduženi strani diplomatski predstavnici, a ne insistiranje Srbije, rekao je Novaković.

On smatra da u ovom trenutku sankcije za Srbiju nisu tema, ali istovremeno poručuje i da Srbija mora da popravi imidž u međunarodnim krugovima.

Sve se uzima zdravo za gotovo, ali ako želimo da napredujemo u evropskim integracijama, mora se pokazati volja i želja za usklađivanjem sa politikom EU, objasnio je Novaković.

On je ilustrovao da se Srbija za 10 godina koliko pregovara sa EU nije uskladila ni sa jednom restriktivnom merom prema Rusiji, osim posredno sa sankcijama koje se tiču bivšeg ukrajinskog predsednika Janukoviča i te ukrajinske elite.

Prilike stalno postoje, ali mi ih nismo do sada iskoristili, ocenio je on i naglasio da su nam potrebni nova strateška orijentacija i nova vrsta obavezivanja EU prema Zapadnom Balkanu, ali i nas prema Uniji.

U tom smislu, takav signal Srbije bi bio dobar, ali nisam siguran da će se dogoditi, zaključio je Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari