Novi gradonačelnik Severne Mitrovice danas polaže zakletvu, Vučić kaže da će dužnost preuzeti i ostali gradonačelnici 1foto: Printscreen/Facebook

Novoizbrani gradonačelnik opštine Severna Mitrovica Erden Atić trebalo bi danas 19. maja, da položi zakletvu pred lokalnim odbornicima.

Predsednik Skupštine opštine Nedžat Ugljanin ranije je za Danas izjavio da očekuje da sve prođe mirno, i pored najave eskalacije tenzija.

Napomenuo je da je procedura kratka, kao i da se odvija po Zakonu o lokalnoj samoupravi.

„Pred odbornicma gradonačelnik daje zakletvu i preuzima dužnosti u okviru opštine Severna Mitrovica. Mi smo preuzeli obavezu da završimo taj proces i nadamo se da će proteći u najboljem redu jer je opšte poznato i da je najavljivana eskalacije situacije. Želimo da sve prođe u redu, pa i ova zakletva gradonačelnika. Što se toga tiče, on je daje pred odbornicima i imenuje zamenika ili zamenicu gradonačelnika opštine. To je kratka procedura”, objašnjava predsednik SO Mitrovica.

Sednica bi trebalo da počne u 11 časova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je kako će danas u Skupštini opštine Severna Mitrovice zakletve položiti još dva nova gradonačelnika iz drugih opština na severu KiM, ali iz ove SO nismo mogli da dobijemo potvrdu ove informacije.

Kako za Danas kaže zamenik predsedavajućeg ove Skupštine Skender Sadiku njima ništa najavljeno oko zakletvi drugih gradonačelnika, te poručuje da to ne očekuje.

Ukazuje da je neophodno da se ispune određene zakonske procedure, odnosno da se ranije mora javiti i medijima.

Sadiku napominje da u Zvečanu i Leposaviću je neophodno prvo konstituisati skupštine, pa tek onda sazvati svečanu sednicu na kojoj bi gradonačelnici položili zakletve.

Atić je osvojio najviše glasova Mitrovčana na izborima 23. aprila. Shodno kosovskim propisima gradonačelnici se biraju neposredno, te na svečanoj sednici lokalne Skupštine samo polažu zakletvu.

Izbore su građani srpske nacionalnosti većinski bojkotovali, a to su učinili i njihovi politički predstavnici u Mitrovici – Srpska lista i Građanska inicijativa „Srpski opstanak“, koje su ranijih godina izlazile na izbore. Isto je bilo i u drugim opštinama u kojima su izbori održani  – Leposavić, Zubin Potok, Zvečan.

Vanredni izbori u četiri opštine na severu Kosova održani su 23. aprila ove godine, pomenute izbore su bojkotovali Srbi, a ukupna izlaznost bila je 3,47 odsto od svih upisanih birača.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari