Novi Pazar: Talasanja među bošnjačkim partijama 1Foto: Beta/Ishak Slezović

Ako je suditi po sve češćim saopštenjima i direktnim prozivkama i optužbama, bošnjačke partije uzimaju zalet za nove izbore.

Novoformirana koalicija između SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja (SPP), sve češće ističe svoju dobru saradnju i pohod na stabilne skupštinske većine u sandžačkim opštinama.

Počeli su sa koalicijom u Bošnjačkom nacionalnom veću (BNV), a nastavili sa pregovorima o stvaranju skupštinske većine u Tutinu, gde je SDA na vlasti dvadeset sedam godina.

Iako se zvaničnici te dve partije upiru da dokažu da pregovori o tutinskoj koaliciji idu „u dobrom smeru“, informacije iz te varošice govore suprotno.

U SPP su na delu podle. Jedan deo članstva ne prihvata koaliciju sa Ugljaninom, jer mu nisu zabiravili da je, pre petnaest godina, učestvovao u podeli Islamske zajednice, nisu zadovoljni ni načinom na koji Usame Zukorlić rukovodi strankom, koji je na  to mesto došo „po naslednoj liniji“.

Smatraju da je bilo iskusnijih članova za tu poziciju, kao i za mesto ministra u Vladi Srbije. Kažu, da ima mnogo zaslužnijih, od Edina Đerleka, za funkciju ministra.

Iz partijske centrale vrši se pritisak na opštinski odbor u Tutinu da naprave koaliciju sa SDA Sandžaka. Tome se protive najznačajniji članovi partije u toj opštini.

I SDA i SPP, najviše merkaju skupštinsku većinu u Novom Pazaru, gde, deceniju i po, vlada Sandžačka demokratska partija (SDP). Za sada, ta namera je daleko od cilja.

Posle 15 godina, te dve političke opcije „zakopale su ratne sekire“ i okrenule se protiv SDP i njenog osnivača Rasima Ljajića.

SDP u aktuelnom sazivu gradskog parlamenta ima 21 odbornika, a SDA i SPP zajedno 20 – SDA9 i SPP 11. Da u SPP ima mnogo nesuglasica, pokazala je i sednica Skupštine grada, sazvana na inicijativu odbornika te dve partije. Na sednicu je došlo 14 odbornika, od potrebnih 24 za kvorum. SPP je ostala, skoro, bez polovine svojih predstavnika, jer se njih pet distanciralo od partije, koja je podržala i inicijativu za smenu novopazarskog gradonačelnika Nihada Biševca.

Lider SDA Sandžaka, Sulejman Ugljanin, nikada ranije nije bio dostupniji novinarima kao sada. Njegova obraćanja novinarima „o aktuelnoj političkoj situaciji u Sandžaku“ su sve češća.

Koalicija sa SPP, zaustavila je sunovrat te partije, koja je, na poslednjim izborima za BNV, osvojila više od 9 hiljada manje glasova. Na poslednjim lokalnim izborima, vlast je izgubila u Sjenici, a u Tutinu, posle dvadeset četiri godine apsoluznog vladanja, morala je da traži koalicionog partnera. U Novom Pazaru, posle svakih izbora, ima sve manje odbornika.

Nedavno je Zukorlićeva partija, u podužem saopštenju, izrazila spremnost da sarađuje „sa svim političkim partijama u implementaciji svoje politike uključujući i SDA Sandžaka“, iako se razilaze „u jako ozbiljnim pitanjima“, ali po sporazumu radiće na onim pitanjima u kojima se slažu.

Za SPP Srbija je država svih Bošnjaka. Za Ugljanina to je „fašistička tvorevina“. Zukorlić, potpredsednik Skupštine Srbije, inicira stvaranje zajednice bošnjačkoh opština na Kosovu i tvrdi da Priština nije mesto za rešavanje pitanja Bošnjaka u Srbiji. Njegov koalicioni partner ide na razgovore kod kosovskog premijera Aljbina Kurtija i od Srbije traži reciprocitet za Bošnjake i Albance.

Direktor nevladine organizacije Akademska inicijativa „Forum 10“, Fahrudin Kladničanin, podseća na sporazum između SDA i SPP o formiranju većine u BNV.

-Tim sporazumom, između ostalog, predviđeno je i uspostavljanje većine u opštinama u Sandžaku, u kojima obe stranke imaju odbornike. Očigledno je da ide veoma teško. Da je jednostavno, očas posla bi Zukorlić i Ugljanin to uradili. Njima je najveća želja dolazak na vlast u Novom Pazaru, ali nemojmo zaboraviti da matematika nije na njihovoj strani – naglašava Kladničanin i dodaje da ne sme da se taboravi „da se u formiranju većine u sandžačkim opštinama, nesumnjivo, pita Beograd“.

Kao „korektivni“ faktor, među bošnjačkim političkim opcijama, poslednjih mesec i po dana, deluje novoformirani Bošnjačko-srpski savet. U javnosti je prisutan saopštenjima, koja se delom odnose na aktuelnu političku situaciju u Srbiji i podršku predsedniku Aleksandru Vučiću, a drugim delom na „posmatranje“ SDA i SPP.

U poslednjem obraćanju javnosti, ta stranka ocenjuje da je „ta koalicija faktor nestabilnosti za Novi Pazar i ceo region“ i da je to bio razlog za posetu Novom Pazaru ambasadora EU,SAD, Francuske, Velike Britanije i Turske.

BOSS je podsetio Zukorlića da je vlast, a Ugljanin opozicionar u republičkom parlamentu i pozvao ga „da iz moralnih razloga, kao potpredsednik Skupštine Srbije, podnese ostavku ili raskine saradnju sa strankom koja se zalaže za secesionizam i koja istu tu državu, u kojoj Zukorlić prima platu i ima ministra u Vladi Srbije, naziva fašističkom tvorevinom“.

BOSS smatra da je Sandžaku potrebna alternativa i predlaže formiranje političkog bloka od onih kojima je stalo do Srbije.

Svoje izborne namere, pre desetak dana, saopštila je SDP. Njen osnivač Ljajić je, na izbornoj skupštini Gradskog odbora u Novom Pazaru, rekao je da je to početak predizborne kampanje te partije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari