Novinari, kritička javnosti, da li vam je Vlada Srbije „ušla“ u telefon i špijunira li vas preko programa Predator? 1Foto: Shutterstock

Poslanici Skupštine Srbije iz Ne davimo Beograd postavili su danas pitanje za predsednicu Vlade Srbije i generalnog sekretara: Da li je Vlada Srbije, neko njeno ministarstvo ili agencija nabavljala i koristila softver Predator ili koristila usluge drugog pravnog lica za korišćenje softvera Predator?

Prema istrazi, navodi Đorđe Pavićević, poslani NDB, za Danas, koju je vodio Evropski parlamet, otkriveno je da su softver za praćenje i preuzimanje podataka iz mobilnih uređaja korišćeni u više država Evropske unije, Poljskoj, Mađarskoj, Španiji, Grčkoj i Kipru za praćenje političara, novinara i biznismena.

– Postoji obilje dokaza da je ovaj softver zloupotrebljavan od strane vlada i obaveštajnih agencija širom sveta i da je korišćen i u Srbiji. Prema pisanju Njujork tajmsa, 10. decembar 2022. godine, istraga koja je vođena u Grčkoj povodom hakovanja telefona zbog koje je tamošnji premijer Kirijakos Micotakis morao da se izvinjava javnosti i političkim protivnicima, pokazala je, uvidom u dokumenta iz Grčke i Malte, da se kao korisnik softvera Predator pominje i Srbija. Takođe, istragom koju su odvojeno vodili Meta i laboratorija za sajberkriminal Univerziteta u Torontu otkriveno je da postoje telefoni koji su zaraženi ovim softverom u Srbiji, kao i konekcije iz Srbije sa serverima koje opslužuju ovaj softver – kaže Pavićević.

Prema njegovim rečima, građani Srbije imaju pravo da znaju da li vlada Republike Srbije ili neki njen deo prikuplja informacije o njima na ovakav način i da li se ovaj i slični softveri koji se zloupotrebljavaju širom sveta za špijuniranje građana i političkih protivnika, koriste i u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari