NS i DS Subotica: Postavljanje video-nadzora da bude transparentno 1Foto: J. Patarčić/Danas

Povodom početka radova na proširenju sistema video-nadzora na saobraćajnicama u Subotici, gradski odbori Narodne i Demokratske stranke zatražili su od gradskih vlasti da ovaj projekat sprovedu transparetno, te daju odgovore na neka od pitanja, među kojima je i kako će zaštititi građane od potencijalnih zloupotreba.

Kako je objasnio Bane Maksimović, predsednik Gradskog odbora Narodne stranke u Subotici, najavljeno je da će radovi na postavljanju video-nadzora na 71 lokaciji u gradu trajati do jula, a ono što je zabrinjavajuće, jeste da ovaj projekat košta 2,3 miliona evra, kao i da je posao dobila beogradska firma “Makina sekjuriti”, kako je rekao, sa sumnjivim kredibilitetom.

Pitanje je i, dodao je Maksimović, gde odlazi novac građana Subotice.

“To nije mala svota novca i to se finansira iz gradskog budžeta. U 36 rata Grad će otplaćivati taj iznos firmi za postavljanje video-nadzora”, dodao je Maksimović.

On je naveo i da je to samo deo problema, a da po njegovom mišljenju mnogo veći problem predstavljaju prioriteti Grada.

“Rečeno je da se ovo radi isključivo zbog povećanja bezbednosti građana Subotice. Ako je bezbednost građana u transportu i na putu tako bitna, zbog čega se dodatno ne ulaže u puteve? Svedoci smo kakvi su nam putevi, možemo samo da pogledamo Beogradski put kako nam izgleda. Ja sam prvi vozač i svestan sam rupa na putevima i kako je napravljeno, generalno kvalitet puta. Zbog čega se ne uloži pre svega u popravku tih puteva, pa da onda pričamo o video-nadzoru”, upitao je Maksimović.

Kako je istakao, subotički odbori Narodne i Demokratske stranke jesu za to da se poveća nivo bezbednosti građana, kao i da se kažnjavaju nesavesni vozači, ali da to povlači sa sobom i druga pitanja.

“Ako uzmemo da nam je bezbednost na prvom mestu, da li je ovo projekat koji treba da bude prioritetan? Zar je moguće da nemamo druge stvari koje su nam trenutno preče, pogotovo kada je ovakav novac u pitanju? Takođe, povlačimo i pitanje vremena kada će se radovi završiti. Kao što znate, u Subotici sve što počne, traje, pa se rokovi probijaju i to traje tako godinama”, kazao je Maksimović, postavljajući i pitanje gradskim vlastima šta će uraditi kako bi se sprečila potencijalna zloupotreba podataka koji se prikupljaju o građanima.

“Podatke čitanja tablica vozača, podatke o kretanju vozača, šta će Grad učiniti da to bude transparentno i da bude zaštićeno, pre svega, jer su to podaci o ličnosti, gde se ko kreće i na koji način, tako da to su neka važnja pitanja koja postavljamo”, dodao je.

Daniel Kovačić, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Subotici, podsetio je da su Narodna i Demokratska stranka pre nekoliko meseci zatražile odgovore od gradskih vladi na pitanja o najavljenom zatvaranju dela saobraćajnice u Maksima Gorkog zbog radova na rekonstrukciji podvožnjaka i izgradnji brze pruge Beograd-Budimpešta, ali da ih do danas zvanično nisu dobili.

“Niti očekujemo da ćemo ih dobiti, očekujemo da građani Subotice dobiju dogovore, pošto su ih zaslužili. Mi ne znamo da li će biti omogućeni alternativni prelazi za automobile, uopšte za stanovništvo. Ne znamo da li će biti izvršen jedan jedini prelaz, da li nadzemni, da li podzemni. Ono što smo načuli, jeste da će u visini Kireške ulice biti otvoren neki pravac, verovatno u formi nekog puta, bez ikakvih infrastukturnih radova. Takođe smo načuli da će prolaz ispod nadvožnjaka biti tri metara dubli nego sada i ono što nas posebno interesuje, jeste kako će službe hitne pomoći i vatrogasci reagovati u slučajevima kad to građanima bude zaista potrebno. Ono što smo takođe načuli iz Gradske uprave, jeste da ukoliko neko žuri, treba da krene par sati ranije tamo gde je krenuo, pošto oni u ovom trenutku jednostavno nemaju rešenje za ovaj problem”, rekao je Kovačić.

On je dodao da su još uvek ostala nerazjašnjena pitanja zbog čega ne može da se napravi alternativni prelaz kod Kuće zdravlja ili Autobuske stanice, u Kireškoj ulici ili kod Trampe, te da očekuju nekakve odgovore kako bi građani znali šta ih čeka u narednom periodu.

“Ponavljam, očekujemo od gradonačelnika i Gradske uprave da nam objasne kako će se kretati vozila hitne pomoći i vatrogasaca u hitnim slučajevima i očekujemo da vidimo koja su njihova rešenja”, zaključio je Kovačić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari